Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φωτιά στον Έβρο: «Από Σουφλί μέχρι Αλεξανδρούπολη όλα είναι μαύρα» (ΦΩΤΟ)

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες για 14η ημέρα - Δραματική περιγραφή από το δήμαρχο Σουφλίου

Το πολύ δύσκολο μέτωπο της φωτιάς στον Έβρο, το οποίο απείλησε άμεσα το Σουφλί, αναλύει ο δήμαρχος της πόλης, Παναγιώτης Καλακίκος, εξηγώντας ότι η αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων «έσωσε» την περιοχή, ωστόσο οι φλόγες κατέκαψαν ό,τι έμεινε αλώβητο από πέρυσι.

Η μάχη με τη φωτιά στον Έβρο συνεχίζεται για σήμερα (1.9.2023) και στην περιοχή επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα με τη συνδρομή από αέρος 6 πυροσβεστικών αεροσκαφών και 2 ελικοπτέρων. Τα μέτωπα μοιάζουν με εφιάλτη δίχως τέλος καθώς σήμερα συμπληρώνονται 2 εβδομάδες μάχης.

Οι φλόγες απείλησαν άμεσα το Σουφλί, ωστόσο η αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων από νότιους σε βορειοανατολικούς ήταν καθοριστικής σημασίας και βοήθησε χθες βράδυ την άμυνα των δυνάμεων κατάσβεσης του μετώπου, εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος της πόλης, Παναγιώτης Καλακίκος.

Με το μέτωπο να κινείται αυτή τη στιγμή προς Κορνοφωλιά και Γιαννούλη και την εκκένωση του Σουφλίου να έχει αποφευχθεί, ο κ. Καλακίκος περιγράφει τη δυσκολία και επικινδυνότητα των ωρών που προηγήθηκαν, το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή, τονίζοντας την αναγκαιότητα εξειδικευμένου σχεδιασμού ανάκαμψης για το νότιο τμήμα του Νομού που έχει πληγεί καθώς και της ανύψωσης του ηθικού των κατοίκων.

Η επικινδυνότητα στα μέτωπα

«Το χθεσινό ήταν ένα πολύ δύσκολο βράδυ γιατί υπήρχε μεγάλη επικινδυνότητα όχι μόνο για τους οικισμούς αλλά και για τις εμπλεκόμενες στην πυρόσβεση δυνάμεις, για τους δασικούς συνεταιρισμούς, τους εθελοντές, τους πυροσβέστες, όλους όσοι επιχειρούσαν».

Εξηγεί δε, πως η επικινδυνότητα για την οποία μιλάει συνδέεται με την ένταση της πυρκαγιάς: «Το βραδινό μέτωπο ήταν πάρα πολύ ισχυρό και είχε μία τρομερή δυναμική –φλόγες με τεράστιο ύψος που όπου συναντούσαν πεύκα ήταν κάτι τρομερό– και πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ευτυχώς που βοήθησε ο άνεμος γιατί αν πήγαινε έτσι, σίγουρα τα αποτελέσματα θα ήταν απρόβλεπτα.

Ήμασταν τυχεροί και γιατί στο Σουφλί η ατμόσφαιρα ήταν και παραμένει καθαρή, διαφορετικά ο πυκνός καπνός θα μας ανάγκαζε σε εκκένωση. Δόξα τω Θεώ δεν έγιναν οι εκκενώσεις των οικισμών».

Από τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά κινείται προς την περιοχή Κορνοφωλιάς και Γιαννούλη, με τον κ. Κολοκίκο να δηλώνει ότι «αλλάζει συνεχώς πορεία. Το μέτωπο είναι μεταβλητό, δεν μπορείς να πεις ότι κατευθύνεται κάπου συγκεκριμένα διότι έχει αλλάξει πολλές φορές κατευθύνσεις και φορά. Εκεί που φαίνεται πως καθησυχάζει η φωτιά, ξεφεύγει και πάλι. Τη νύχτα πάντα “κάθεται” η φωτιά και μέχρι τις 23.00 είναι πολύ σημαντική η επιχείρηση των επίγειων και εναέριων μέσων. Μετά θ’ αρχίσουν οι αναζωπυρώσεις και το μέτωπο θα γίνει πιο ενεργό».

«Είχαμε ενημερώσει με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου όλα τα άτομα, ειδικά αυτά που ήταν περιμετρικά του Σουφλίου, για το ενδεχόμενο της εκκένωσης. Είχαν απομακρυνθεί τα ζώα και μελίσσια και υπήρχαν διαθέσιμα λεωφορεία για τη μεταφορά των κατοίκων» λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Καλακίκος.

Αισιοδοξία και επανεκκίνηση με εξειδικευμένο για την περιοχή σχεδιασμό

«Χρειάζεται αισιοδοξία. Αυτό που έχει γίνει δεν αλλάζει. Η οικολογική καταστροφή, οι συνέπειες που θα ακολουθήσουν, ό,τι και να γίνει θέλει πολλά χρόνια, δεν είναι άμεσα αναστρέψιμο», δηλώνει ο δήμαρχος Σουφλίου και προσθέτει:

«Πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι μεγάλες οι τονώσεις και η ανύψωση του ηθικού και της ελπίδας. Να δημιουργηθεί ελπίδα, αλλά όχι με λόγια. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, είναι πολύ πικραμένος και μ’ αυτό που βλέπει επί πολλές ημέρες απογοητευμένος. Σκεφτείτε ότι από το Σουφλί μέχρι την Αλεξανδρούπολη όλα είναι μαύρα. Αυτή είναι η εικόνα που θα αντικρίσει όποιος επισκεφθεί την περιοχή».

«Το μελισσοκομικό μας πάρκο καταστράφηκε και το δασικό χωριό που είχαμε κάηκε ολοσχερώς. Πώς θα ανορθωθούν όλα αυτά και πόσος χρόνος χρειάζεται για να ξαναγίνουν; Έχει αυτή η περιοχή τις αντοχές ν’ αντέξει αυτό το χρονικό διάστημα της ανάκαμψης, της επανεκκίνησης όταν ο κόσμος είναι γερασμένος, όταν όλοι προσπαθούν να φύγουν από την περιοχή; Θέλει νέο αίμα… Πρέπει να τονωθεί οπωσδήποτε το ηθικό» επισημαίνει ο κ. Καλακίκος.

«Φέτος», τονίζει, «ισοπεδώθηκε ό,τι άφησε η περσινή φωτιά. Είναι κάτι τρομερό και φαίνεται ότι δεν μπορούν να τη σταματήσουν πουθενά. Μίλησα με τα υπουργικά κλιμάκια, τους είπα ότι χρειάζονται επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές για όσο διάστημα χρειαστεί, αν παραμείνουν φυσικά και δεν εγκαταλείψουν τα επαγγέλματά τους, όπως τη μελισσοκομία, γιατί δεν θα υπάρχει ούτε ανθοφορία, ούτε βόσκηση.

Πρότεινα να γίνει ένα ειδικό πρόγραμμα Leader με μεγάλη επιδότηση της περιοχής, δημιουργήστε σχολές εδώ, στην περιοχή του Σουφλίου. Έρχονται οι άνθρωποι και μου λένε: “δήμαρχε να μου δώσουν χρήματα να τα κάνω τι; Πού να μείνω; Ή ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου. Ποιος παρατηρητής πτηνών θα έρθει αφού μιλάμε για καθολική καταστροφή; Δεν είναι μία συνηθισμένη φωτιά αυτή του Δάσους της Δαδιάς, έχει πληγεί το νότιο τμήμα του Έβρου και η φωτιά συνεχίζει να ισοπεδώνει τα πάντα».

Στο Σουφλί, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, υπάρχουν ιδιαιτερότητες και υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα. «Οι λίγες επιχειρήσεις που υπήρχαν αντιμετώπιζαν ήδη θέματα, ένα εκ των οποίων η δυνατότητα εκσυγχρονισμού τους λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στις περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Οι άνθρωποι ήταν προβληματισμένοι για πολλά πράγματα και αυτά θα πρέπει να σταματήσουν. Να δούμε πώς μπορεί ν’ αλλάξει αυτή η ψυχολογία τους. Χρειαζόμαστε πια ένα διαφορετικό πεδίο τουρισμού μετά και την καταστροφή στο Εθνικό Πάρκο που επηρεάζει και τα πτηνά. Είπα και στους υπουργούς που μας επισκέφθηκαν ότι χρειάζεται εξειδικευμένος σχεδιασμός για την περιοχή».

Ο κ. Καλακίκος έθεσε, όπως λέει, στα υπουργικά κλιμάκια και το θέμα της αλλαγής των αρμοδιοτήτων της δασοπυρόσβεσης, προτείνοντας να πάει στη Δασική υπηρεσία. «Οι δασικοί ξέρουν κάθε σπιθαμή της περιοχής και πάνω απ’ όλα έχουν αλληλεπίδραση με τους δασικούς συνεταιρισμούς και τις τοπικές κοινωνίες. Είναι επιστήμονες που ασχολούνται, που γνωρίζουν τα δάση. Οι πυροσβέστες είναι για τις πυρκαγιές στις αστικές περιοχές» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σουφλίου.

Δείτε φωτογραφίες του INTIME από καμμένες εκτάσεις στο δάσος της Δαδιάς:

fotia-evros-dadia_5.jpg
fotia-evros-dadia_4.jpg
fotia-evros-dadia_2.jpg
fotia-evros-dadia_3.jpg
fotia-evros-dadia_1.jpg
fotia-evros-dadia_9.jpg
fotia-evros-dadia_8.jpg
fotia-evros-dadia_7.jpg
fotia-evros-dadia_6.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Οι 3 + 1 λόγοι πίσω από τις πτώσεις δέντρων, από επιστήμονα του ΑΠΘ
Οι τρεις συν ένας λόγοι που μπορεί να ρίξουν ένα δέντρο – Τι συμβουλεύει τους δήμους για τις δενδροφυτεύσεις ο Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονίας,...
Θεσσαλονίκη: Οι 3 + 1 λόγοι πίσω από τις πτώσεις δέντρων, από επιστήμονα του ΑΠΘ
Το γνωστό γλυκαντικό που μπορεί νασυμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου
Νέα έρευνα αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο η φρουκτόζη στην διατροφή μας μπορεί να συμβάλλει να αναπτυχθούν οι όγκοι του καρκίνου
Το γνωστό γλυκαντικό που μπορεί νασυμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου