Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλλαγές στο ΕΚΑΒ: Έρχονται 800 προσλήψεις - Άφιξη ασθενοφόρου σε 7 με 10 λεπτά

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας που παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο

Με βασικό στόχο την ταχύτερη ανταπόκρισή του στις κλήσεις των πολιτών, από εξειδικευμένα και καλά εκπαιδευμένα πληρώματα ασθενοφόρων, αναδιαμορφώνεται πλήρως το ΕΚΑΒ., κατά τα διεθνή πρότυπα, στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου νέου ΕΣΥ.

Το σχετικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας παρουσίασαν στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, όπου και έλαβε έγκριση, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Έπειτα από 40 χρόνια από την ίδρυσή του, το ΕΚΑΒ εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες των πολιτών και τις απαιτήσεις της νέας εποχής» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά την παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές η Ελλάδα θα καλύψει την απόσταση που διαπιστώνεται στη λειτουργία του ΕΚΑΒ σε σχέση με τον διεθνή μέσο όρο.

Υπενθυμίζεται πως από την πρώτη κιόλας επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο, το ΕΚΑΒ και η άμεση αναβάθμισή του ήταν προτεραιότητα.

Μια από τις σημαντικές τομές που θα επιφέρει ο εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ είναι η διασύνδεσή του με τα νοσοκομεία και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ώστε να υπάρχει ετοιμότητα ανταπόκρισης του ιατρικού προσωπικού στα περιστατικά. Εξίσου κρίσιμης σημασίας είναι η ταχύτερη απόκριση στην κλήση (από 7 έως 10 λεπτά), όπως επίσης και η μεγάλη πλέον κάλυψη ολόκληρης της χώρας από οχήματα του ΕΚΑΒ (1 ασθενοφόρο ανά 20.000 πολίτες, ενώ τώρα είναι 1 ανά 36.000 πολίτες).

Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας κινούνται σε 5 άξονες, όπως αναφέρει η ανακοίνωσή του:

«1. Ενίσχυση με Προσωπικό

- Οκτακόσιες νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πληρώματος ασθενοφόρων.

- Άμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Έχουμε ήδη προχωρήσει στην πρόσληψη 111 πληρωμάτων στην Αθήνα και θα προκηρυχθούν άλλες 150 θέσεις στην επικράτεια τις επόμενες ημέρες.

2. Εκπαίδευση Προσωπικού

Για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ θα γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

- Πρόγραμμα 1 - Prehospital Trauma Life Support (Σεμινάρια για την αντιμετώπιση του τραύματος για διασώστες, νοσηλευτές και Ιατρούς δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος)

- Πρόγραμμα 2 – Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα δεξιοτήτων για όλο το Προσωπικό του ΕΚΑΒ

3. Ψηφιακή Αναβάθμιση

Έχει δρομολογηθεί η πλήρης ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων του Οργανισμού με παράλληλη ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας και εποπτείας.

Ειδικότερα, στόχος μας είναι η προμήθεια νέων συστημάτων αναφορικά με την καταγραφή και διαχείριση περιστατικών, κατηγοριοποίηση της κρισιμότητας τους καθώς και τη δρομολόγηση των ασθενοφόρων. Επίσης, η δημιουργία "Πύργου Ελέγχου" που θα δίνει τη δυνατότητα της εικόνας σε πραγματικό χρόνο και θα δίνει την ευχέρεια άμεσης παρέμβασης.

4. Αναβάθμιση Στόλου Οχημάτων

Όσον αφορά στον επιχειρησιακό στόλο του ΕΚΑΒ, στόχος μας είναι η ανανέωση του Στόλου των Οχημάτων με την προμήθεια νέων ασθενοφόρων σε βάθος 2ετίας.

Παράλληλα, υπάρχει σχέδιο εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου στόλου των οχημάτων και βελτιστοποίησης της διαδικασίας συντήρησης τους.

5. Αλλαγή του μοντέλου των αεροδιακομιδών - Οργάνωση πρωτογενών αεροδιακομιδών

Δημιουργία επιπλέον βάσεων αεροδιακομιδών στη χώρα σε επέκταση του σχεδίου "Ερμής Θεοχαρόπουλος" και εκπαίδευση του προσωπικού στην πραγματοποίηση πρωτογενών διακομιδών που σημαίνει ότι το ΕΚΑΒ θα αποκτήσει τη δυνατότητα παραλαβής των επειγόντων περιστατικών από τον τόπο του συμβάντος και τη μεταφορά του απευθείας στο νοσοκομείο, κερδίζοντας χρόνο μεταφοράς που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ