Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυτά είναι τα πιο όμορφα μπλε σημεία του κόσμου - Στην 8η θέση οι λίμνες Πρεσπών

Σύμφωνα με νέα μελέτη

Eίτε καλοκαίρι είτε χειμώνας πάντα ψάχνουμε τρόπους να ξεφύγουμε από την καθημερινότητά μας. Ο καλύτερος από όλους μια εξόρμηση στη φύση. Σκεφτείτε τοπία με βουνά, θάλασσες, δάση, λίμνες και ποτάμια. Τι καλύτερο για να χαλαρώσει και να αποφορτιστεί ένας άνθρωπος από μια βόλτα στην ύπαιθρο;

Ευτυχώς, η χώρα μας φημίζεται για τόσο για τις όμορφες παραλίες της, όσο και για τα εντυπωσιακά ορεινά τοπία της. Όπως είναι αυτό στις λίμνες των Πρεσπών. Μάλιστα, συγκαταλέγονται στα πιο όμορφα μπλε σημεία του κόσμου.

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι ο καταρράκτης Ban Gioc στο Βιετνάμ και την Κίνα είναι ο πιο όμορφος γαλάζιος χώρος στον κόσμο, ενώ οι λίμνες Πρεσπών στην Ελλάδα κατατάσσονται στην όγδοη θέση.

Οι ταξιδιωτικοί εμπειρογνώμονες της αλυσίδας ξενοδοχείων Premier Inn χρησιμοποίησαν τεχνολογία παρακολούθησης των ματιών για να αποκαλύψουν ποιες από τις πιο όμορφες λίμνες, ποτάμια και καταρράκτες του κόσμου προσελκύουν περισσότερο το ανθρώπινο μάτι.

Ο καταρράκτης Ban Gioc στα σύνορα Βιετνάμ Κίνας κατέλαβε την πρώτη θέση ως το πιο εντυπωσιακό υδάτινο τοπίο στον κόσμο, ακολουθούμενο από τη λίμνη Wakatipu στη Νέα Ζηλανδία και την ιταλική ομορφιά της λίμνης Κόμο.Το καλοκαίρι είναι για τα καλά εδώ, με τον ζεστό καιρό και τις μεγαλύτερες ημέρες να μας ενθαρρύνουν να αναζητήσουμε τα δροσερά γαλάζια σημεία που έχει να μας προσφέρει ο όμορφος πλανήτης μας.

Με τα φυσικά θαύματα να γοητεύουν τους ταξιδιώτες που σχεδιάζουν το επόμενο ταξίδι τους, η Premier Inn ανέθεσε μια μελέτη παρακολούθησης των ματιών σε πάνω από 50 από τις πιο όμορφες λίμνες, ποτάμια και καταρράκτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως για να αποκαλύψει τους πιο όμορφους μπλε προορισμούς που μπορείτε να επισκεφθείτε αυτό το καλοκαίρι.

Η μελέτη χρησιμοποίησε μια μοναδική μεθοδολογία για να αναλύσει την αντικειμενική ομορφιά αυτών των μπλε χώρων: οι συμμετέχοντες εξέτασαν μια σειρά από εικόνες των υδάτινων θαυμάτων του κόσμου και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία παρακολούθησης των ματιών για να αποκαλυφθεί ποιες εικόνες τράβηξαν περισσότερο το ανθρώπινο μάτι.

Ο καταρράκτης Ban Gioc, ο οποίος εκβάλλει στον ποταμό Quây Sơn, παίρνει το «στέμμα» ως ο πιο εντυπωσιακός μπλε χώρος. Το σημείο είναι γνωστό ως ένας από τους μεγαλύτερους διασυνοριακούς καταρράκτες στον κόσμο και ένα από τα πιο όμορφα θαύματα της ηπείρου, καθώς εκτείνεται τόσο στην Κίνα όσο και στο Βιετνάμ. Οι καταρράκτες γίνονται ακόμη πιο γραφικοί από τα γύρω δάση και τους καταπράσινους ορυζώνες, που προσθέτουν στη γοητεία του προορισμού.

Δύο ακόμη ασιατικά υδάτινα τοπία κατατάσσονται στα παγκόσμια αποτελέσματα: Η εμβληματική Νεκρά Θάλασσα του Ισραήλ (ένατη θέση) και ο ποταμός Γιανγκτσέ της Κίνας (15η θέση), ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ευρασίας.

Δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη είναι η λίμνη Wakatipu που βρίσκεται στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Γνωστή ως «λίμνη των δακτύλων» από τους ντόπιους, λόγω του μοναδικού της σχήματος, η ευρεία έκταση του ήρεμου νερού προσφέρει εκπληκτική θέα σε δύο χιονισμένες οροσειρές που βρίσκονται κατά μήκος της νοτιοανατολικής άκρης της – ένα εντυπωσιακό θέαμα για κάθε επισκέπτη.

Η παγκοσμίου φήμης λίμνη Κόμο, που βρίσκεται στην περιοχή της Λομβαρδίας στη βόρεια Ιταλία, συμπληρώνει την πρώτη τριάδα. Τα ζαφειρένια νερά της έρχονται σε αντίθεση με τον πλούσιο βιότοπο στην όχθη της λίμνης που περιλαμβάνει ροδιές, ελιές και συκιές. Είναι η βαθύτερη λίμνη της Ιταλίας, οι όχθες της κοσμούνται από ιστορικές βίλες στο ρομαντικό σκηνικό των Άλπεων.

Στην 8η θέση οι Λίμνες των Πρεσπών

Οι λίμνες των Πρεσπών στα Βόρεια της Ελλάδας, που καταλαμβάνουν την 8η θέση στη λίστα με τα πιο όμορφα μπλε σημεία του πλανήτη, αποτελούν διάσημη για το φυσικό της κάλλος τριεθνή ορεινή λιμναία περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Βρίσκονται σε υψόμετρο 857 μέτρων με δεσπόζοντα σημεία τους την ύπαρξη των δύο λιμνών: τη Μεγάλη Πρέσπα (857 μέτρα υψόμετρο) που χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και τη Μικρή Πρέσπα (852 μέτρα) η οποία ανήκει κυρίως στην Ελλάδα (τα 43,5 περίπου τ.χλμ.) ενώ το μικρότερο τμήμα της (λιγότερο από 4 τ.χλμ.), προς τα δυτικά, ανήκει στην Αλβανία. Λόγω της καθόδου της στάθμης του νερού στη Μικρή Πρέσπα, το μέρος που ανήκει στην Αλβανία, έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Στις Πρέσπες απαντούν πάνω από 40 είδη θηλαστικών, περί τα 260 είδη πτηνών, 11 αμφιβίων, 20 είδη ερπετών και 15 είδη ιχθύων, ενώ στην πλούσια χλωρίδα της περιλαμβάνονται περισσότερα από 1300 είδη φυτών και μια συστάδα υπεραιωνόβιων βουνοκυπάρισσων. Όσον αφορά στην πτηνοπανίδα σημαντικότερη θεωρείται η παρουσία των δύο ειδών πελεκάνου, (ροδοπελεκάνου και αργυροπελεκάνου), ιδιαίτερα του δευτέρου, που είναι σπάνιο είδος σε παγκόσμιο επίπεδο.

H δεκάδα με τα ομορφότερα μπλε σημεία του κόσμου:

Καταρράκτες Ban Gioc, Κίνα – Βιετνάμ

Λίμνη Wakatipu, Νέα Ζηλανδία

Λίμνη Κόμο, Ιταλία

Λίμνη Loe, Αγγλία

Καταρράκτες Kaieteur, Γουϊνέα

Λίμνη Fairy Pools. Σκωτία

Ακτή Ullswater, Αγγλια

Λίμνες Πρεσπών, Ελλάδα

Νεκρά Θάλασσα, Ισραήλ

Λίμνη Tahoe, ΗΠΑ

Πηγή: marieclaire.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη
Το Σάββατο η «Ημέρα Καριέρας» Ψηφιακής Οικονομίας της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη - 40 επιχειρήσεις με 500 θέσεις εργασίας
Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη