Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κακοκαιρία Daniel: Μήνυμα 112 σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κυκλοφορία ενώ διεκόπηκε η κυκλοφορία στην ΠΑΘΕ στο ύψος της Νίκαιας

Νέο μήνυμα από το 112 εστάλη στις 14:03 στους κατοίκους των περιοχών Πιερίας, Θεσσαλίας, Σποράδων, Εύβοιας και Φθιώτιδα, το οποίο αναφέρει ότι τα μέτρα και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί για τις περιοχές αυτές, εξακολουθούν να ισχύουν για το επόμενο 24ωρο λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και της κακοκαιρίας Daniel.

Διακόπηκε η κυκλοφορία στην ΠΑΘΕ στο ύψος της Νίκαιας λόγω κακοκαιρίας

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, στο ύψος της Νίκαιας Λάρισας, μέχρι τα όρια της Μαγνησίας, λόγω της κακοκαιρίας και των νερών που έχουν φτάσει στο οδόστρωμα, αποφάσισε η Περιφεριακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της , επισημαίνεται πως αποφασίστηκε "η διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (προς Αθήνα & προς Θεσσαλονίκη), από τον Α/Κ Νίκαιας (χ.θ. 348+106) έως τη χ.θ. 321+580 (όρια Π.Ε. Λάρισας με Π.Ε. Μαγνησίας)

Τα οχήματα που κινούνται επί της Π.Α.Θ.Ε. στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα θα εκτρέπονται στον Α/Κ Νίκαιας και μέσω της περιφερειακής Οδού Τρικάλων θα εισέρχονται στην Ε.Ο. Λάρισας -Τρικάλων και ακολούθως στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65.

Διακοπή κυκλοφορίας σε εθνικές οδούς και αποκλεισμένα χωριά στη Φθιώτιδα και στη Β. Εύβοια

Με τα βλέμματα στραμμένα στον ουρανό είναι οι κάτοικοι και οι αρχές στην βόρεια Εύβοια καθώς όλο και περισσότερο εντείνονται τα προβλήματα σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες, εκτός από τον αποκλεισμό τους και την έλλειψη προσβάσεων, είναι χωρίς ηλεκτροδότηση.

«Προσπαθούμε να περιορίσουμε τα προβλήματα με παρεμβάσεις σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, τα προβλήματα εντοπίζονται σε αρκετά σημεία του Δήμου Λίμνης Μαντουδίου Αγίας 'Αννας με κορυφαία τον αποκλεισμό κατοίκων στο χωριό Βλαχιά και στην ευρύτερη περιοχή καθώς υπάρχουν μεγάλες καταπτώσεις σε αρκετά σημεία του δρόμου: δέντρα που έχουν πέσει μαζί με κολώνες της ΔΕΗ και απλωμένα καλώδια. Μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων, μαζί με πυροσβέστες, συνεχίζουν από το πρωί «χειρουργικές» επεμβάσεις αναζητώντας οικογένειες ή ηλικιωμένους ακόμα και σε αγροικίες για να τους μεταφέρουν.

Παρόμοιες παρεμβάσεις έχουμε στην περιοχή της Πήλι, του Νέου Πύργου αλλά και στο Μετόχι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους:

- στην 137η χ/θ της Ε.Ο. Χαλκίδας - Αιδηψού (σημείο που βρίσκεται ανάμεσα στον Αγιόκαμπο και τον 'Αγιο - Αιδηψού) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας αυτής,

- στην 3η χ/θ της Επ.Ο. Αχλαδιού - Κοτσυκιάς του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας 'Αννας (Νομός Ευβοίας),

- στην Επ.Ο. Δρυμώνα - Κερασιάς, στο ύψος των καταρρακτών του Δρυμώνα,

- στην 1η χ/θ της Επ. Οδού Σηπιάδας - Καλαμούδι (περιοχή Ρετσινόλακκος) και

- στην παραλιακή οδό από το ύψος του κόμβου Νησιώτισσας (είσοδος για Ν. Πύργο) έως και τη διασταύρωση με την επαρχιακή οδό Ν. Πύργου - Ωρεών.

Στη Φθιώτιδα

Στην περιοχή του Δομοκού η βροχόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Ήδη με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε ένα μεγάλο μέρος του επαρχιακού δικτύου ενώ οι περισσότεροι από τους 120 κατοίκους στο χωριό Σοφιάδα παραμένουν στο χωριό και αρνούνται να το εγκαταλείψουν παρά τις εκκλήσεις που γίνονται από την πλευρά των αρχών. Οι ίδιοι είναι ασφαλείς, έχουν και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να προσεγγίσουν κάποια από τα σπίτια.

«Οι εικόνες είναι εφιαλτικές, όμως το φαινόμενο συνεχίζεται με την ίδια ένταση» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, Ηλίας Σανίδας εκφράζοντας συγχρόνως την αγωνία του για τις επόμενες ώρες λέγοντας πως «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κάτι, πάντως είμαστε σε ετοιμότητα να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη ζωή». Στην ευρύτερη περιοχή και σε άλλα χωριά, όπως το Βαρδαλή, εκτός από τις προσβάσεις που έχουν καταρρεύσει, υπάρχει διακοπή ρεύματος ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην περιοχή του Νέου Μοναστηρίου και προς την Λάρισα αλλά και προς την Καρδίτσα αφού η παλιά εθνική οδός έχει γίνει λίμνη.

Πριν από λίγο η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας έκανε εκτροπή της κυκλοφορίας στο εθνικό δίκτυο από τον κόμβο της Λαμίας και κατευθύνει οδηγούς και αυτοκίνητα στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού υποδεικνύοντας στη συνέχεια να ακολουθήσουν τον Ε65 για να φτάσουν στη Θεσσαλία καθώς ο δρόμος προς το Νέο Μοναστήρι, τη Λάρισα και την Καρδίτσα έχει διακοπεί και η μοναδική πλέον πρόσβαση είναι μέσω του Ε65. Να σημειώσουμε ότι στο εθνικό δίκτυο Αθηνών Θεσσαλονίκης έχει γίνει ολική διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα από τον ανισόπεδο κόμβο της Νίκαιας έως τα όρια της Λάρισας με την Μαγνησία και η κυκλοφορία από Λάρισα προς Αθήνα εξελίσσεται μέσω Τρικάλων και του Ε65.

Στην ανατολική Φθιώτιδα και στο ύψος της Πελασγίας έχουν φουσκώσει οι χείμαρροι που έρχονται από την πλευρά της Μαγνησίας με συνέπεια στον κόμβο της Πελασγίας να έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα. Έχουν παρασύρει ό,τι έχουν βρει μπροστά τους, ακόμη και αυτοκίνητα, ενώ μεγάλες ζημιές έχει πάθει το εργοστάσιο χαρτοποιίας της ΠΑΚΟ που βρίσκεται στην περιοχή. Η κυκλοφορία είχε διακοπεί το πρωί, αποκαταστάθηκε στη συνέχεια αλλά την τελευταία ώρα νέο κύμα έχει σαρώσει κυριολεκτικά τις υποδομές με συνέπεια η αστυνομία να κόψει την κυκλοφορία στον δρόμο Πελασγίας - Γλύφας.

Συναγερμός έχει σημάνει και στην περιοχή της Αμφίκλειας όπου η βροχόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη χωρίς προς το παρόν να έχουν σημειωθεί σοβαρά προβλήματα.

Τέλος συνεχή μηνύματα από το 112 πληροφορούν τους κατοίκους ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην ευρύτερη περιοχή λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων θα συνεχιστούν και το επόμενο 24ωρο.

Εκκενώσεις και απομακρύνσεις κατοίκων στην ΠΕ Καρδίτσας

Έντονα είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές του Δήμου Παλαμά, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι του Αμπελώνα, ενώ δόθηκε εντολή για εκκένωση σε Φύλλο, Ψαθοχώρα και Μεταμόρφωση, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Σε δηλώσεις του δημάρχου Γιώργου Σακελλαρίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκκενώσεις κατοικιών είχαμε και μέσα στην πόλη του Παλαμά.

Στην περιοχή του δήμου έχουν πλημμυρίσει αγροτικές εκτάσεις, το οδικό δίκτυο σε πολλές θέσεις, αλλά και οικισμοί. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα δίκτυα των ομβρίων δεν μπορούν να απορροφήσουν τον τεράστιο όγκο νερού που έπεσε και λειτουργούν πλέον ανάστροφα, ενώ έσπασε και το φράγμα στην Υπέρεια.

Συνολικά 1.500 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος - 350 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλή σημεία

Συνολικά 1.500 κλήσεις έχει λάβει από χθες, Τρίτη, στις 07.00 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι περισσότερες απ' αυτές αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι πυροσβέστες αλλά και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, επιχειρούν στα πλημμυρισμένα πεδία και προσπαθούν να προσεγγίσουν ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί και η πρόσβαση πραγματοποιείται με σωστικές λέμβους αλλά και από πεζοπόρα τμήματα.

Μέχρι στιγμής σε όλη την επικράτεια έχουν πραγματοποιηθεί 350 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία. Η άντληση υδάτων πραγματοποιείται στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό και μέχρι στιγμής ενέργειες έχουν γίνει σε περισσότερες από 320 περιπτώσεις.

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, πυροσβέστες, στρατός, αστυνομικοί, λιμενικοί, τοπική αυτοδιοίκηση και εφαρμόζουν το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Δαρδάνος 2» στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη "Ξενοκράτης" για την αντιμετώπιση της σπάνιας για τα ελληνικά δεδομένα αυτής κατάστασης.

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων σε Βόλο και Φάρσαλα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων στο Βόλο με 8 φορτωτές, έναν φορτωτή-εκσκαφέα τάφρων, έναν προωθητή γαιών και τρεις ελαστικές λέμβους.

Στα Φάρσαλα, συνδράμουν με τέσσερα οχήματα γενικής χρήσης και τέσσερις ελαστικές λέμβους.

Παράλληλα, έχουν φιλοξενηθεί 50 άτομα στις εγκαταστάσεις της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται στο σύνολό τους οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων, καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της ΠΕ Λάρισας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, αιτήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, την κήρυξη όλων των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση των συνεπειών του πρωτοφανούς για τη χώρα ακραίου καιρικού φαινομένου Daniel που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες.

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο Δομοκό - Μήνυμα του 112 

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους του Δομοκού Φθιώτιδας ειδοποιώντας τους ότι με εντολή της ΕΛ.ΑΣ απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο δήμο Δομοκού λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, το μήνυμα αναφέρει: «Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας

απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο Δήμο Δομοκού Φθιώτιδας λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Νεκροί-Αγνοούμενοι

Σε δύο ανήλθαν οι νεκροί από την κακοκαιρία "Daniel" που πλήττει από χθες πολλές περιοχές της χώρας. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική νεκρή εντοπίστηκε μια γυναίκα 87 ετών, που αγνοούνταν από χθες, Τρίτη, από την περιοχή Πάλτση της Μαγνησίας. Η ηλικιωμένη εντοπίστηκε ανάμεσα σε ένα σωρό από ξύλα, ενώ για την ανάσυρσή της επιχείρησαν 8 πυροσβέστες.

Χθες, νεκρός εντοπίστηκε άνδρας 51 ετών στον 'Αγιο Γεώργιο Βόλου, όταν καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων του νερού. Ο άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και παρελήφθη από ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, υπάρχουν πληροφορίες για δύο ακόμη αγνοούμενους στο χωριό Πάλτση Μαγνησίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 85 και 70 ετών και σε εξέλιξη είναι έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Συνολικά οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε τρεις καθώς από χθες αγνοείται ένας 42χρονος άνδρας, ο οποίος παρασύρθηκε από ορμητικά νερά στο ρέμα Αγίας Αικατερίνης Βόλου.

Συνεχίζει να ανεβαίνει η στάθμη του νερού μέσα στα χωριά του κάμπου του Δομοκού της Φθιώτιδας, ενώ την ίδια στιγμή ο ένας μετά τον άλλον οι άξονες του επαρχιακού δικτύου κλείνουν καθώς δεν αντέχουν την πίεση των νερών.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε ο απεγκλωβισμός με βάρκες και φορτωτές τεσσάρων ατόμων από τον οικισμό Πετρίλια που κρίθηκε ότι έπρεπε να φύγουν από τον οικισμό ενώ στο χωριό Σοφιάδα αν και διατάχθηκε η εκκένωσή του, περισσότερα από 120 άτομα παραμένουν μέσα στο χωριό, αλλά σε ψηλά σημεία, δηλαδή στον 1ο όροφο των σπιτιών τους και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Σανίδα «δεν θέλουν να φύγουν από τα σπίτια τους και είναι ασφαλείς. Εμείς έχουμε σε ετοιμότητα τον μηχανισμό αλλά και λεωφορεία και αν κριθεί ότι θέλουν μετακίνηση θα παρέμβουμε αμέσως».

Σύμφωνα με τους κατοίκους, η βροχόπτωση η οποία συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση είναι πρωτόγνωρη για την περιοχή, τα νερά μέσα στο χωριό στην Σοφιάδα και στα Πετρίλια σε ορισμένα σημεία ξεπερνούν και τα δύο μέτρα και μάλιστα ακόμα και βαριά γεωργικά μηχανήματα είναι αδύνατο να προσεγγίσουν τα σπίτια.

Αυτή την ώρα βρέχει καταρρακτωδώς τόσο στην περιοχή του Δομοκού όσο και στην περιοχή της Καρδίτσας και η ευρύτερη περιοχή έχει γίνει μία λίμνη που συνεχώς η στάθμη των νερών ανεβαίνει.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για βιβλικές καταστροφές σε καλλιέργειες αλλά και υποδομές, αφού τόσο το επαρχιακό δίκτυο όσο και το αγροτικό έχει θυσιαστεί στην ορμή των υδάτων.

Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Έως και αύριο το μεσημέρι θα συνεχιστεί η κακοκαιρία Daniel που προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε στις 4/9 και επικαιροποιήθηκε με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία.

Πιο αναλυτικά:

α) Σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας) και την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια). Προς το βράδυ θα υπάρξει μικρή εξασθένηση των φαινομένων, αλλά από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης τα φαινόμενα, κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες, θα ενταθούν εκ νέου. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β) Παροδικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σήμερα και στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική (κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα), καθώς επίσης στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο. Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προοδευτικά αργά το βράδυ και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 Mηνύματα του 112 εστάλησαν στους κατοίκους της Καρδίτσας και των Φαρσάλων ειδοποιώντας τους ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία στις περιοχές τους λόγω της εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ