Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Λίμνη» τα χωριά του Παλαμά Καρδίτσας – Δραματική διάσωση παιδιών με βάρκα (VIDEO)

Ξεπέρασαν το ένα μέτρο τα νερά – Αδύνατο να προσεγγίσει με οχήματα η Πυροσβεστική

Σε μια απέραντη λίμνη έχουν μετατρέψει οι βροχοπτώσεις από την κακοκαιρία Daniel όλη την περιοχή του κάμπου γύρω από τον Παλαμά της Καρδίτσας που βρίσκεται ανάμεσα στη μέση ενός νοητού τριγώνου ανάμεσα σε Λάρισα-Τρίκαλα-Καρδίτσα.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που καταγράφηκαν νωρίτερα στο χωριό Μεταμόρφωση αλλά αυτές μέσα στον Παλαμά με μια μητέρα να προσπαθεί να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο τα παιδιά της χρησιμοποιώντας μια φουσκωτή βάρκα.

 

Σε άλλο βίντεο άλλοι κάτοικοι προσπαθούν, επίσης, με βάρκα να μετακινηθούν σε σημείο που δεν έχει καλυφθεί από τα νερά.

Η κατάσταση με τα νερά να έχουν ξεπεράσει το ένα μέτρο έχει δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες στις προσπάθειες των πυροσβεστών να προσεγγίσουν όσους έχουν εγκλωβιστεί καθώς είναι αδύνατο αυτό να γίνει με οχήματα. Παράλληλα λόγω της χαμηλής νέφωσης στην περιοχή το ΕΚΣΕΔ δεν δίνει το «πράσινο φως» για πτήση ελικοπτέρων στην περιοχή.

Έτσι για την ώρα το μοναδικό μέσο με το οποίο πραγματοποιείται η επιχείρηση διάσωσης είναι οι λέμβοι της πυροσβεστικής που χρησιμοποιούν έξι ομάδες της ΕΜΑΚ.

Τα νερά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καλύψει τα πάντα σε όλα τα χωριά γύρω από τον Παλαμά: στη Μεταμόρφωση, στον Βλοχό, στο Πέτρινο, στην Ιτέα, στα Καλυβάκια, στο Ψαθοχώρι.

Στις 10:21, δε, ήχησε εκ νέου το 112 για όσους βρίσκονται στις περιοχές Λίλη, Βαλομάνδρι, Παραπόταμος και Δροσερό προκειμένου να τους δοθεί οδηγία να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή, οδηγία που είχε σταλεί σλίγο πριν τις 6:30

 

Μαρτυρίες

Κάτοικοι από την περιοχή που μίλησαν στο ΣΚΑΙ χρησιμοποίησαν δραματικούς τόνους για να περιγράψουν την κατάσταση που βιώνουν: «Βοήθεια πνιγόμαστε, κάθε 10 λεπτά ακούμε σπίτι να γκρεμίζεται».

Η περιοχή έχει γίνει «πέλαγος, θέλουμε βοήθεια. Έχουμε και αγνοούμενους» είπε στον ALPΗA άλλος κάτοικος της περιοχής.

Ο φόβος των αρμόδιων υπηρεσιών έχει να κάνει με το νερό που έχει συγκεντρωθεί στον ορεινό όγκο και αν αυτό το νερό θα διοχετευθεί προς τα πεδινά, οπότε η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ δύσκολη για τις πεδινές περιοχές.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης με δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ΕΙδήσεων απηύθυνε έκκληση να σταλεί ειδικός εξοπλισμός για να γίνει απεγκλωβισμός ανθρώπων, ενώ έκανε λόγο και για πολλές κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο, τονίζοντας χαρακτηριστικά, πως «κατεβαίνουν τα βουνά μας».

Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωνσταντίνος Νούσιος, τόνισε, επίσης, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα υφίσταται ο δήμος Παλαμά, όπου πολλοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στις κατοικίες και επιχειρήσεις τους και θα πρέπει άμεσα να γίνει ο απεγκλωβισμός τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΕΜΥ εξασθένιση των φαινομένων στις περιοχές αυτές αναμένεται από αργά το απόγευμα σήμερα.

Πηγή: protothema.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη