Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νύχτα αγωνίας στην Καρδίτσα - «Δεν ξέρω αν θα ζήσουν μέχρι το πρωί»

Δραματικές προσπάθειες διάσωσης εγκλωβισμένων - Έξι νεκροί μέχρι στιγμής

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel, με τον τραγικό απολογισμό να γράφει 6 νεκρούς και εκατοντάδες εγκλωβισμένους.

«Δεν ξέρω αν θα ζήσουν μέχρι το πρωί»

«Βγάλαμε μικρά παιδιά από το σπίτι, 6 και 8 χρόνων, πήγαμε απεγκλωβίσαμε ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο Βαγγέλης Φαλάγγας, κάτοικος Παλαμά Καρδίτσας, ο οποίος μαζί με άλλους συγχωριανούς του είναι στη στέγη ενός σπιτιού και περιμένουν να απεγκλωβιστούν.

«Από τις 04.00 το πρωί μέχρι τις 16.00 το απόγευμα ακούσαμε το πρώτο ελικόπτερο να πετάει. Ήταν κάποιος που ήρθε να δει, όχι να κάνει κάτι. Έχουμε ανθρώπους που χρειάζονται, δεν ξέρω αν θα ζήσουν μέχρι το πρωί», λέει ο ίδιος.

Τα 20 άτομα που βρίσκονται στην ταράτσα του κτιρίου δεν έχουν νερό και φαγητό.

«Έχω 5 ντομάτες σάπιες και τις φυλάω σαν κόρη οφθαλμού. Πίνουμε ένα ποτήρι νερό 4 άτομα».

Όπως αναφέρει, οι στιγμές είναι τραγικές, με τους εγκλωβισμένους πολίτες να περιμένουν τη συνδρομή των Αρχών για τη διάσωσή τους.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Mega:

«Οι διασώστες θα συνεχίσουν σπίτι - σπίτι τους απεγκλωβισμούς» τόνισε κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις εξελίξεις με την κακοκαιρία «Daniel» και τις επιχειρήσεις διάσωσης στις πληγείσες περιοχές ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως έκανε γνωστό, 67 πολίτες έχουν διασωθεί από αέρος, ενώ θα μοιραστεί φαγητό και νερό σε 24 οικισμούς. Ειδικότερα, από τους 67 διασωθέντες, 25 προέρχονται από τη Μεταμόρφωση Παλαμά Καρδίτσας, 27 άτομα και ένα μωρό από την Αγία Τριάδα Παλαμά και 14 από την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Κικίλια:

Όπως επισήμανε στα εγκλωβισμένα χωριά επιχείρησαν συνολικά 10 ελικόπτερα, τρία εκ των οποίων ανήκουν στον Στρατό.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις και η Πολιτική Προστασία πρόκειται να μοιράσουν 3.000 μερίδες φαγητού και μπουκάλια νερού σε 24 πληγέντες οικισμούς σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, εντός των επομένων ωρών. «Είμαστε εδώ, κοντά στους πληγέντες», υπογράμμισε ο υπουργός.

Έξι νεκροί και αγνοούμενοι - Ο τραγικός απολογισμός

Έξι νεκροί και αγνοούμενοι. Αυτός είναι ο απολογισμός μέχρι αυτή την ώρα από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού συνεχίζονται στη Θεσσαλία με τη συμμετοχή και του Στρατού.

Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές στην Αστρίτσα Καρδίτσας λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

«Δύο σοροί ηλικιωμένων γυναικών ανασύρθηκαν από οικία στον οικισμό Αστρίτσα Καρδίτσας. Επιχείρησαν 12 πυροσβέστες της 8ης Ε.Μ.Α.Κ.» αναφέρει η Πυροσβεστική στην ανακοίνωσή της.

Πρόκειται για μια 75χρονη και μια 85χρονη, σύμφωνα με το Star.

Νωρίτερα σήμερα, νεκρός- από άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ- εντοπίστηκε ο 49χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούνταν από το Πετρωτό στον Δήμο Δομοκού. Βρέθηκε καταπλακωμένος από φερτά υλικά. Ο 49χρονος είναι ο τέταρτος νεκρός της κακοκαιρίας Daniel. Ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε σε σημείο που είχε καταστεί δύσβατο και απροσπέλαστο από όσα κατέβασαν οι χείμαρροι που προκάλεσαν ανυπολόγιστη καταστροφή στην περιοχή.

Ενημέρωση για το θέμα παρείχε η Πυροσβεστική, αναφέροντας: «Σορός άνδρα ανασύρθηκε από ρέμα πλησίον του οικισμού Πετρωτό Δομοκού Φθιώτιδας και παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Επιχείρησαν 6 πυροσβέστες της 7ης ΕΜΑΚ».

Ο 49χρονος είχε φύγει νωρίς το πρωί της Τετάρτης από το σπίτι του για να φροντίσει τα ζώα του, πριν εκδηλωθούν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και από τότε δεν είχε δώσει ίχνη ζωής. Τελικά, οι φόβοι των δικών του ανθρώπων επαληθεύτηκαν και οι αναζητήσεις έληξαν με τον τραγικότερο τρόπο.

Επίσης, το απόγευμα της Τετάρτης (6/9) εντοπίστηκε νεκρός 82χρονος στην περιοχή Ελληνόπυργος Καρδίτσας, ο οποίος αγνοούνταν. Ο ηλικιωμένος καταπλακώθηκε από όχημα και τη σορό του εντόπισε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, που επιχειρούσε στο σημείο με 8 πυροσβέστες και 3 οχήματα.

Νωρίτερα χθες, ανασύρθηκε νεκρή μία 87χρονη γυναίκα στη Μαγνησία, ενώ, το πρωί της Τρίτης έχασε τη ζωή του στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης στον Βόλο, ένας 51χρονος όταν καταπλακώθηκε από τοιχίο που υποχώρησε από τα ορμητικά νερά.

Τα διεθνή ΜΜΕ για το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel

Με συνεχείς αναφορές και ρεπορτάζ τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία καλύπτουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα. Από τη Βρετανία και την Ισπανία, ως τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα δελτία κάνουν συνδέσεις με απεσταλμένους στις πληγείσες περιοχές, με ιδιαίτερες αναφορές στο φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα που πλήττει τη χώρα μας. 

Την ίδια στιγμή, στην ενεργοποίηση του συστήματος «Κοπέρνικος» προχωρά η ΕΕ μετά από αίτημα της Ελλάδας, έτσι ώστε να καταγραφούν οι καταστροφές από τις πλημμύρες. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπάλας Ουζβάρι τόνισε πως η ΕΕ θα παρέχει όποια άλλη βοήθεια χρειαστεί.

«Δυστυχώς πηγαίνουμε από τη μία φυσική καταστροφή στην άλλη στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά δεν είναι οι φωτιές, αλλά πλημμύρες. Παρακολουθούμε πολύ στενά», είπε.

«Εικόνες καταστροφής από περιοχές της Ελλάδας, όπου έπεσαν 75 εκατοστά βροχής, σχεδόν ένα μέτρο. Εκεί κάποιες από τις περιοχές έχουν πληγεί σφοδρά, όπου η βροχή απλά δεν θέλει να σταματήσει», λέει ο Τσάντ Μάιερς, Μετεωρολόγος του CNN.

Ρεπορτάζ, αναλύσεις στα δελτία καιρού και ανταποκρίσεις από την Ελλάδα. Τα διεθνή μέσα μεταδίδουν όλες τις εξελίξεις από τις καταστροφικές πλημμύρες που έχουν πλήξει τη χώρα μας. Κάνοντας αναφορές σε φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο.

«Καθώς προχωρά στη Μεσόγειο, οι μετεωρολόγοι φοβούνται πως θα ισχυροποιηθεί από τις άνευ προηγουμένου υψηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας και θα μετασχηματιστεί σε μεσογειακό κυκλώνα, ένα φαινόμενο με συνέπειες αντίστοιχες με εκείνες ενός τυφώνα», αναφέρει το CNN σε δελτίο του.

Και τα περισσότερα βρετανικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες από την Ελλάδα. Το SkyNews προβάλει εκτενή ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ στην ιστοσελίδα του κάνει λόγο για «βιβλικές βροχοπτώσεις.

«Αυτές οι πλημμύρες δεν έχουν προηγούμενο και προκαλούν χάος σε μία χώρα που πριν λίγο είχε πληγεί από πυρκαγιές. Η βροχή είναι αδιάκοπη, με πολλές περιοχές να έχουν πλημμυρίσει και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι θα σταματήσει σύντομα», αναφέρει ο Άλεξ Ρόσι, δημοσιογράφος του SkyNews.

«Ελληνικά χωριά κάνουν έκκληση για βοήθεια» αναφέρει το SPIEGEL, ενώ στο ρεπορτάζ αναφέρει ότι έχουν γίνει χιλιάδες επιχειρήσεις από τους πυροσβέστες, υπάρχουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και κατεστραμμένα σπίτια. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική, προσθέτει. Εικόνες από τις πλημμύρες δείχνουν και τα γερμανικά κανάλια.

Και στην Ισπανία, που αντιμετώπισε μεγάλες καταστροφές τις προηγούμενες μέρες, προβάλλονται εικόνες από την Ελλάδα, με αναφορές και στις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα. «Δεν έχουν περάσει λίγες μέρες που η Ελλάδα αντιμετώπισε ακραίο καύσωνα και πυρκαγιές, τώρα έχει πλημμύρες που ποτέ δεν έχει αντιμετωπίσει η χώρα».

Εκτενή ρεπορτάζ με συνεντεύξεις από τους κατοίκους και ανταποκρίσεις μεταδίδουν η γαλλική και η βελγική τηλεόραση.

«Στο νησί της Σκιάθου, δεν μπορεί κανείς να δει τη διαφορά ανάμεσα στους πλημμυρισμένους δρόμους και τη θάλασσα», μεταδίδει το γαλλικό TF1, ενώ το RTL αναφέρει: «Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες που έχουν οι αρχές. Εκατοντάδες πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί και έχει κληθεί ο στρατός για ενίσχυση. Πολλοί κάτοικοι διαμαρτύρονται για έλλειψη συντονισμού και προετοιμασίας».

Τα ιταλικά μέσα αναφέρονται στο φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα, με το άρθρο της Repubblica να προειδοποιεί ότι μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην γειτονική χώρα τις επόμενες μέρες.

Mε πληροφορίες από megatv, ertnews, protothema

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το βαρύ ζεϊμπέκικο του Κουτσούμπα στη Νέα Υόρκη - «Ο καπιταλισμός εάλω!»
Χόρεψε το «σαν απόκληρος γυρίζω» σε στίχους και μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη και χειροκροτήθηκε από Έλληνες ομογενείς - Έγινε viral το βίντεο
Το βαρύ ζεϊμπέκικο του Κουτσούμπα στη Νέα Υόρκη - «Ο καπιταλισμός εάλω!»