Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δαδιά: Οι εκτάσεις στο δάσος που δεν κάηκαν

Η πρώτη αποτίμηση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ έγινε αξιοποιώντας δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, σε συνδυασμό με τα ευρήματα αυτοψιών

Σε λιγότερο από το ένα τέταρτο της έκτασης του δάσους της Δαδιάς περιορίζονται οι καταστροφικές επιπτώσεις της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο και στη συνέχεια εξελίχθηκε στην πλέον καταστροφική φωτιά στη νεότερη ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση που δημοσίευσε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Παρά το αδιαμφισβήτητα μεγάλο μέγεθος της καταστροφής στο δάσος της Δαδιάς από την τεράστια πυρκαγιά, ο ΟΦΥΠΕΚΑ υπολογίζει ότι η υψηλή σφοδρότητα -που αντιστοιχεί σε καταστροφή σχεδόν του συνόλου της βλάστησης- δεν υπερβαίνει το 23,3% της έκτασης του εθνικού πάρκου.

Στον αντίποδα, το 42,26% του δάσους παρέμεινε άκαυτο, ενώ στο υπόλοιπο 34,44% η σφοδρότητα της φωτιάς χαρακτηρίζεται χαμηλής ή μέσης σφοδρότητας, που σημαίνει ότι κάηκαν μόνον θάμνοι, χόρτα και χαμηλά σημεία δέντρων, με μεγάλο μέρος του φυλλώματος και των βελόνων να παραμένει ανέπαφο.

Ανάλογη και ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα για τους δύο πυρήνες του εθνικού πάρκου της Δαδιάς, καθώς εκτιμάται πως παραπάνω από το 55% αυτών των ζωνών υψηλής σημασίας παρέμεινε άκαυτο, ενώ ακόμα και στα τμήματα που επλήγησαν από τις φλόγες η υψηλή σφοδρότητα δεν υπερβαίνει το 14,5%.

Η πρώτη αποτίμηση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ έγινε αξιοποιώντας δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, σε συνδυασμό με τα ευρήματα αυτοψιών.

«Με τον ίδιο τρόπο θα καταγράφεται και η σταδιακή πορεία αποκατάστασης του οικοσυστήματος της πληγείσας περιοχής. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΟΦΥΠΕΚΑ δρομολογεί την κατάρτιση και την υλοποίηση προγράμματος παρακολούθησης, ενώ θα πραγματοποιήσει και μελέτη αποκατάστασης», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Επίσημο «ναι» στη σύνδεση με Σποράδες – Ο στόχος για την έναρξη
Τώρα «πρέπει να τρέξουν το ταχύτερο δυνατό οι διαδικασίες» αναφέρει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης
Θεσσαλονίκη: Επίσημο «ναι» στη σύνδεση με Σποράδες – Ο στόχος για την έναρξη