Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εφιάλτης η επόμενη μέρα στη Θεσσαλία - Χωρίς νερό και με αφανισμένες καλλιέργειες

Τεράστιες οι καταστροφές σε οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς και στις βασικές δομές

Έναν εφιάλτη δίχως τέλος ζουν χιλιάδες άνθρωποι που επλήγησαν από τη θεομηνία, με την τραγωδία στην περιοχή της Θεσσαλίας να ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Οι πλημμυροπαθείς βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης, καθώς δεν ειναι μόνο το επόμενο διάστημα που τους απασχολείς, καθώς έχουν μείνει χωρίς σπίτι και χωρίς δουλειές, αλλά η αγωνία τους αφορά και την άμεση επιβίωσή τους, καθώς οι ανάγκες για τα βασικά -νερό, τρόφιμα και φάρμακα- είναι συνεχείς.

Ιδιαίτερα για το νερό, οι άνθρωποι «βαδίζουν έναν Γολογοθά» κάθε μέρα, ώστε να διασφαλίσουν το απαιτούμενο για τις ανάγκες τους νερό, ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων, με τη στάθμη του Πηνειού να παραμένει σε υψηλότερο επίπεδο από το επίπεδο συναγερμού.

Ήδη, τα φαινόμενα αισχροκέρδιας έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην περιοχή, με την εισαγγελία να παρεμβαίνει και να διατάζει έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές και εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.

Την ίδια στιγμή, οι περιοχές που είχαν πλημμυρίσει και αρχίζουν σιγά-σιγά να «βγαίνουν μέσα από το νερό», παρουσιάζουν εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου, με τους κινδύνους για μολύνσεις να είναι ιδιαίτερα αυξημένοι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το ρεπορτάζ, η στάθμη του Πηνειού υποχωρεί, αλλά με πολύ αργό και βασανιστικό ρυθμό.

To σχέδιο της κυβέρνησης είναι να μεταφέρει τους πλημμυροπαθείς σε δομές, ώστε να τους παρέχονται τα απαραίτητα, έως ότου καθαριστούν ή ανακατασκευαστούν τα σπίτια τους.

Ένα τεράστιο θέμα, το οποίο έχει προεκτάσεις σε όλη τη χώρα, καθώς αφορά τις τιμές των ήδη ακριβών προϊόντων, είναι οι καλλιέργειες. Τεράστιες εκτάσεις βρίσκονται ακόμα κάτω από τα νερά. Ότι είχε καλλιεργηθεί, έχει πλέον χαθεί, ενώ είναι άγνωστο το πότε θα είναι διαθέσιμα τα χωράφια, μετά την καταστροφή του χώματος και των μολυμαστικών εστιών που δημιουργήθηκαν σε ολόκληρη την περιοχή που επλήγη από τη θεομηνία.

Οι καλλιέργειες, το νερό και τα είδη άμεσης ανάγκης δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα για τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία. Αμέτρητος είναι ο πόνος των πληγέντων για την καταστροφή που υπέστησαν μέσα σε λίγες ώρες οι περιουσίες τους.

Κατεστραμμένες είναι και οι δομές της περιοχής. Οδικό δίκτυο, γέφυρες και σιδηροδρομικό δίκτυο έχουν καταστραφεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό και η αποκατάσταση των ζημιών θα διαρκέσει πολύ μεγάλο διάστημα, τόσο στον θεσσαλικό κάμπο, όσο και στον Βόλο και στο Πήλιο, δύο περιοχές που δέχτηκαν το πρώτο μεγάλο κύμα της κακοκαιρίας Daniel.

Πηγή: skai.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ