Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βροχές και καταιγίδες φέρνει η κακοκαιρία Elias - Πού χτυπά τις επόμενες ώρες

Σε συναγερμό αρκετές περιοχές στη χώρα

Σε συναγερμό έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός και οι κάτοικοι σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο για την κακοκαιρία «Elias».

Νωρίτερα, σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε την Εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, ενώ περίπου την ίδια ώρα άρχισε καταιγίδα και στα Τρίκαλα, Καρδίτσα και Καλάβρυτα.

Δείτε βίντεο:

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Πέμπτη 

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις (22/09) αναβαθμίστηκε  σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Το σύστημα αυτό έλαβε την ονομασία Elias σύμφωνα με την Διεθνή πρακτική του WMO και τις υποχρεώσεις της ΕΜΥ έναντι της Eumetnet σχετικά με την ονοματοδοσία των κακοκαιριών.

Κακοκαιρία

Τη Δευτέρα (25-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και τους νομούς Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας της Στερεάς. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος.

Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Στον χάρτη υετού διακρίνονται τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας , τα οποία λαμβάνουν  κόκκινο χρώμα, σύμφωνα με τα όσα έχουμε αναφέρει σχετικά με τα χρωματικά κατώφλια που εφαρμόζει η ΕΜΥ για τον χαρακτηρισμό μια κακοκαιρίας.

Κακοκαιρία

Χάρτης 1 : Ύψη 12ωρου υετού από Δευτέρα 12 έως Τρίτη 00 UTC . Πηγή :EMY/ECMWF

Στην περαιτέρω εξέλιξη του καιρού την Τρίτη (26-09-2023) θα συνεχιστούν οι βροχές και οι  καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια.

Κακοκαιρία

Χάρτης 2 : Ύψη 12ωρου υετού από Τρίτη 00 έως Τρίτη 1200 UTC . Πηγή :EMY/ ICON Model

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν: Στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας) και στην Ήπειρο στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας. ( Χάρτης 2).

Κακοκαιρία

Χάρτης 3 : Ύψη 24ωρου υετού από Τρίτη 00 έως Τετάρτη 00 UTC . Πηγή :EMY/ECMWF

Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τηδυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες.
Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας και στη βόρεια Εύβοια.

Κακοκαιρία

Χάρτης 4 : Ύψη 24ωρου υετού από Τετάρτη  00 έως Πέμπτη 00 UTC Πηγή :EMY/ECMWF

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Mε τα σημερινά στοιχεία δεν φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά η Αττική αν και με το πέρασμα της διαταραχής ανατολικότερα δεν αποκλείονται εκτός από τις βροχές και καταιγίδες.

Κακοκαιρία

Χάρτης 5 : Ύψη 24ωρου υετού από Πέμπτη 00 έως Παρασκευή 00 UTC Πηγή :EMY/ECMWF

Επί ποδός το σύνολο των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛΑΣ για την κακοκαιρία «Elias»

Επί ποδός βρίσκεται το σύνολο των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΜΑΚ, η Πολιτική Προστασία, το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, η Ελληνική Αστυνομία μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εθελοντές και πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας «Elias», τόνισε σε ενημέρωση, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

«Είναι μια συνεργασία των τριών σωμάτων αυτών έτσι ώστε σε κάθε ευάλωτη περιοχή της Περιφέρειας σε κάθε χωριό το οποίο πλημμύρισε, σε κάθε σημείο στο οποίο δημιουργήθηκαν προβλήματα από την τελευταία καλοκαίρια "Daniel" να βρισκόμαστε εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναβάθμισε και επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Καιρικών Φαινομένων και για το λόγο αυτό ζήτησε «να επιδείξουν όλοι πολύ μεγάλη προσοχή», ενώ προσέθεσε ότι τις επόμενες ώρες θα εκκινήσουν τα φαινόμενα της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία.

Όπως είπε, ο συνδυασμός των κακών καιρικών συνθηκών με την επιβάρυνση των υποδομών σε όλη την Περιφέρεια, «μας κάνει να βρισκόμαστε εδώ και να επιχειρούμε από κοινού».

«Για όλα αυτά χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη συνεργασία των πολιτών. Θα ήθελα να ζητήσω να ακολουθούμε πιστά και πολύ προσεκτικά τις οδηγίες όπως αυτές έρχονται από την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το φαινόμενο. Καταρχάς για σήμερα Δευτέρα φαίνεται ότι τις επόμενες ώρες θα εκκινήσει εδώ στη Θεσσαλία, και να δούμε πώς θα εξελιχθεί, αύριο, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη σύμφωνα πάντα με αυτά τα οποία λέει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία», σημείωσε ο κ. Κικίλιας

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται στην Περιφέρεια. «Είναι περισσότεροι από 1.500, 1.600 αστυνομικοί. Είναι περισσότεροι από 2 λόχοι των Ενόπλων Δυνάμεων, 70 άτομα της Ζ' ΜΑΚ είναι περισσότεροι από 108, 110 χειριστές μέσων», σημείωσε τονίζοντας ότι είναι πολύ μεγάλη η στήριξη από τις ένοπλες δυνάμεις. Προσέθεσε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που πράγματι υπάρχουν έτσι ώστε με τους εργαζομένους της και με τα μηχανήματα της να μπορεί να ανοίξει κοίτες, επιχειρούν σε γέφυρες, σε ρέματα σε ποτάμια και σε δύσβατες δύσκολες περιοχές».

«Για μια ακόμη φορά θέλω να υπενθυμίσω ότι τη μάχη αυτή τη δίνουμε όλοι μαζί. Είναι μια συντονισμένη προσπάθεια. Πάνω από όλα είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής, αυτό είναι το πρώτο πράγμα το οποίο μας ενδιαφέρει κι από εκεί και πέρα να αντιμετωπίσουμε την κακοκαιρία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προασπίζοντας και ό, τι άλλο υπάρχει», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

650 άτομα από το Πυροσβεστικό προσωπικό, 140 οχήματα, βάρκες από την 3η, 4η, 7η, 8η ΕΜΑΚ, δυνάμεις της ΕΜΟΔΕ και 3 ελικόπτερα βρίσκονται ήδη στην Θεσσαλία ενόψει της κακοκαιρίας

Από την μεριά του ο Κλαδάρχης Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγος Θανάσης Μπαλάφας ανέφερε πως έχουν «προετοιμαστεί για το χειρότερο αναμένοντας το καλύτερο» και πως είναι σε μερική γενική επιφυλακή και σε άλλες περιοχές όπως την Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο αλλά οι δυνάμεις στη Θεσσαλία είναι πιο ισχυρές επειδή έχουν «τραυματιστεί» υποδομές από το προηγούμενο φαινόμενο κακοκαιρίας. 

Ειδικότερα, σημείωσε πως στη περιοχή βρίσκονται 650 πυροσβέστες, 140 πυροσβεστικά οχήματα, βάρκες 3ης 4ης και 8ης ΕΜΑΚ, δυνάμεις ΕΜΟΔΕ, 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα συν 4 του στρατού.

Όπως είπε ο κ. Μπαλάφας υπάρχουν ήδη δυνάμεις σε όλα τα χωριά και τις περιοχές που είχαν πληγεί στην προηγούμενη κακοκαιρία. «Έχουμε δυνάμεις σε 3 κόμβους έτσι ώστε να έχουμε γρήγορη προσέγγιση σε όλα τα χωριά που είχε χρειαστεί την τελευταία φορά να τα εκκενώσουν. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους έχουν συνεργαστεί μέχρι τώρα στην περιοχή της Θεσσαλίας, σε στρατό, περιφέρεια, Ελληνική Αστυνομία, εθελοντές και τέλος θέλω να ζητήσω τη βοήθεια του Έλληνα πολίτη, νομίζω ότι το πρώτο και πιο ισχυρό κύτταρο Πολιτικής Προστασίας είναι ο ενημερωμένος Έλληνας πολίτης που ακολουθεί σωστά τις οδηγίες», επισήμανε ο κ. Μπαλάφας.

Δείτε την ενημέρωση:

Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Χρήστο Στρατουλάκο, οι καλλιέργειες στην Κλειτορία Καλαβρύτων υπέστησαν μεγάλες καταστροφές.  

Η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε κατολισθήσεις στην περιοχή των καμμένων εκτάσεων.

 

Εκτιμώμενο συνολικό ύψος βροχόπτωσης για την πόλη της Πάτρας 30-35mm .

Μεγαλύτερης προσοχής σε ζητήματα πολιτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, χρήζει το ανατολικό τμήμα της Αχαΐας (Αιγιάλεια-Αιγείρα-Καλάβρυτα), το οποίο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται να δέχεται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης με πιο έντονου χαρακτήρα φαινόμενα.

Η σφοδρότητα της καταιγίδας φαίνεται και από βίντεο που αναδημοσίευσε η σελίδα στο Facebook Weather News Greece από το Meteo Hellas. 

 

Εκτιμώμενο συνολικό ύψος βροχόπτωσης για την πόλη της Πάτρας 30-35mm .

Μεγαλύτερης προσοχής σε ζητήματα πολιτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, χρήζει το ανατολικό τμήμα της Αχαΐας (Αιγιάλεια-Αιγείρα-Καλάβρυτα), το οποίο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται να δέχεται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης με πιο έντονου χαρακτήρα φαινόμενα.

Η σφοδρότητα της καταιγίδας φαίνεται και από βίντεο που αναδημοσίευσε η σελίδα στο Facebook Weather News Greece από το Meteo Hellas. 

 

Χαλαζόπτωση και κατολισθήσεις στην Καρδίτσα

Από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας η κακοκαιρία «Elias» άρχισε να πλήττει την Καρδίτσα, ξεκινώντας από τον ορεινό όγκο.

O Δήμαρχοw Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου ανέφερε στο karditsalive.net ότι εντονότερα φαινόμενα εκδηλώθηκαν αρχικά στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αχελώου, όπου σημειώθηκε σφοδρή χαλαζόπτωση διάρκειας 10-15 λεπτών, ενώ σε όλη την έκταση του Δήμου σημειώνονται αυτή τη στιγμή έντονες βροχοπτώσεις.

Με το ξεκίνημα της κακοκαιρίας σημειώθηκαν και τα πρώτα μικροπροβλήματα, κυρίως κατολισθήσεις και καταπτώσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου με σημαντικότερη στο δρόμο Πετρωτό - Καλή Κώμη.

Αναφορές για έντονες βροχοπτώσεις υπάρχουν από τις ορεινές και ημιορεινές κοινότητες και των Δήμων Μουζακίου και Λίμνης Πλαστήρα, φαινόμενα που επεκτείνονται στα πεδινά πλέον όπου το βράδυ και αύριο Τρίτη αναμένεται ο κύριος όγκος των βροχοπτώσεων. Σημειώνεται ότι μέσα σε περίπου μια ώρα, ο μετεωρολογικός σταθμός της Πεζούλας κατέγραψε 25 χιλιοστά βροχής.

Μέσα σε μια ώρα η οδός Καλαμπάκας μετατράπηκε σε ποτάμι στα Τρίκαλα - Βίντεο - Φωτό

Σε ποτάμι μετατράπηκε η οδός Καλαμπάκας στην πρώτη ώρα της καταιγίδας Elias στα Τρίκαλα. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το trikalavoice.gr η οδός Καλαμπάκας από το ύψος του “ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ” και κάτω έχει μετατραπεί σε λίμνη (τρίτη φορά μέσα σε 4 μήνες) και οδηγοί είχαν εγκλωβιστεί, αναζητώντας εξόδους διαφυγής.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

 Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr

Πηγή: skai

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ