Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλία: Ανησυχία για την αύξηση κουνουπιών στα πλημμυρισμένα - Οι δράσεις

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη έστειλε σχετική εγκύκλιο στις τοπικές Αρχές της Θεσσαλίας

«Καμπανάκι» για την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας χτυπά η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ζητώντας απο τις τοπικές αρχές να προχωρήσουν σε σχέδιο διαχείρισης.

«Στο πλαίσιο πρόληψης μεταδοτικών ασθενειών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας από τα πλημμυρικά φαινόμενα έχει εντοπιστεί πληθώρα εκτεταμένων εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης παθογόνων που μεταδίδονται με κουνούπια και ιδίως του ιού Δυτικού Νείλου τις ερχόμενες εβδομάδες ανάλογα και με τις κλιματολογικές συνθήκες και μάλιστα σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων που αποτελούν ένα από τα βασικά επίκεντρα της κυκλοφορίας του ιού Δυτικού Νείλου την περίοδο 2023 με καταγραφή αρκετών κρουσμάτων σε ανθρώπους», αναφέρει σε εγκύκλιό της η κυρία Αγαπηδάκη και προσθέτει: «Ως απόκριση στην κρίση αυτή δημόσιας υγείας οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας οφείλουν να εκπονήσουν Σχέδιο Διαχείρισης κουνουπιών στις πληγείσες από τα πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παρατήματος της παρούσης (σ.σ της εγκυκλίου)».

Οι προτεινόμενες δράσεις κατηγοριοποιούνται ανά επίπεδο κινδύνου.

Επιγραμματικά συστήνονται:

Σε περιοχές Επιπέδου κινδύνου 1: Εντατικοποίηση προνυμφοκτονιών.

Σε περιοχές Επιπέδου κινδύνου 2: Εντατικοποίηση προνυμφοκτονιών ΚΑΙ υπολειμματικοί ψεκασμοί εξωτερικών χώρων (ακμαιοκτονίες).

Σε περιοχές Επιπέδου κινδύνου 3: Εντατικοποίηση προνυμφοκτονιών ΚΑΙ υπολειμματικοί ψεκασμοί εξωτερικών χώρων (ακμαιοκτονίες) ΚΑΙ ακμαιοκτονία με εκνεφώσεις υπέρμικρου όγκου (ULV).

Πηγή: protothema.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ