Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Mπλόκο» για αιολικό πάρκο στα καμμένα του Έβρου και σε Natura για μαυρόγυπα

Λόγω της πολύ μεγάλης έκτασης της πυρκαγιάς, απαιτείται ιδιαίτερη πρόνοια σε ό,τι αφορά στην προστασία της πανίδας και της χλωρίδας

Μπλόκο για ένα χρόνο σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες στις καμένες εκτάσεις στον Έβρο βάζει με απόφαση του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά και τα σχετικά δημοσιεύματα για αδειοδότηση αιολικού πάρκου σε περιοχή που κάηκε και παράλληλα αποτελεί περιοχή Natura για το μαυρογύπα, αποφασίζεται η αναστολή όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου:

«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα για ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων εντός του εξωτερικού περιγράμματος της δασικής καμένης περιοχής από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στον Εβρο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σε ανακοίνωσή του, αναφέρει τα ακόλουθα:

Λόγω της πολύ μεγάλης έκτασης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, απαιτείται ιδιαίτερη πρόνοια σε ό,τι αφορά στην προστασία της πανίδας και της χλωρίδας του συγκεκριμένου δασικού οικοσυστήματος. Κάτι που οδηγεί το ΥΠΕΝ, να υιοθετήσει την (προβλεπόμενη και από το ευρωπαϊκό δίκαιο) αρχή της προφύλαξης στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Κατόπιν τούτων, με εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, αναστέλλεται για μέχρι ένα έτος, η υλοποίηση των έργων και εργασιών, οι οποίες αν και είναι επιτρεπτές επεμβάσεις από τις διατάξεις της δασικής και λοιπής νομοθεσίας, είναι δυνατόν λόγω της φύσης τους να επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες στην ευνόητα, πλέον, ευαίσθητη οικολογικά χλωρίδα και πανίδα της εν λόγω περιοχής, έως την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης, που θα ανατεθεί άμεσα και θα διερευνήσει στοχευμένα το θέμα αυτό.

Σε ό,τι αφορά στη βόσκηση, η οποία δεν είναι δυνατή στα αναγεννώμενα δάση, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία (ΥΠΑΑΤ), θα ενισχυθούν, άμεσα, οι πληττόμενοι για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους εκτός της υπό αναδάσωση περιοχής.

«Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις 9/8 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Γεγονός, που αποτυπώθηκε στη σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στις 20.9.2023.

Η αρχή της προφύλαξης είναι μια προσέγγιση για τη διαχείριση κινδύνων, σύμφωνα με την οποία, εάν υπάρχει πιθανότητα, δεδομένη πολιτική ή δράση να προκαλέσει ζημιά στον άνθρωπο ή το περιβάλλον και εάν δεν υπάρχει ακόμα επιστημονική συναίνεση για το ζήτημα, δεν θα πρέπει να επιδιωχθεί η εν λόγω πολιτική ή δράση. Ωστόσο, η πολιτική ή η δράση μπορεί να επανεξεταστεί όταν διατίθενται περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες. Η αρχή ορίζεται στο άρθρο 191 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Ανακοίνωση της Επιτροπής για την αρχή της προφύλαξης».

Υπενθυμίζεται πως το θέμα είχε αναδείξει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της πως η άδεια για ανεμογεννήτριες δόθηκε εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου».

Η αδειοδότηση μάλιστα, βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παρέκαμψε την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο.

Νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real fm υποστήριξε πως η συγκεκριμένη αδειοδότηση για αιολικά πάρκα δόθηκε πριν από την φωτιά στον Έβρο και τόνισε πως δεν θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στα καμένα. Παρέπεμψε δε σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία εκδόθηκε πριν από λίγο. «Υπήρξε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα εκδώσει και ανακοίνωση. Η συγκεκριμένη αδειοδότηση, ενώ υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση, δόθηκε πριν από τις πυρκαγιές στον Έβρο ωστόσο, όπως θα προκύψει από την ανακοίνωση για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, θα υπάρχει μια οριζόντια απόφαση για την ευρύτερη περιοχή πλήρους αναστολής για τις επενδυτικές αυτές δραστηριότητες», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης. Επέμεινε δε περί δεδομένης διάταξης ότι περιοχές οι οποίες υφίστανται αυτές τις φυσικές καταστροφές «δεν μπορούν στη συνέχεια σε αυτές να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ