Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ιός Δυτικού Νείλου: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας

Τι δείχνουν οι αναλύσεις

Πολύ χαμηλό χαρακτηρίζει τον κίνδυνο για τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλία η εταιρεία Οικοανάπτυξη, που συμμετέχει στα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι από τις καταγραφές και τις αναλύσεις δεδομένων πεδίου, και από τα ιστορικά δεδομένα πενταετίας που διατηρούνται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκύπτει πως σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι συγκεντρώσεις ακμαίων κουνουπιών του είδους Culex pipiens που ενέχεται στην μετάδοση του Ιού του Δυτικού Νείλου, είναι συγκρίσιμες με αυτές της τελευταίας πενταετίας, ενώ ο μολυσματικός κύκλος στα συγκεκριμένα κουνούπια έχει διαρραγεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η θετικότητα των κουνουπιών για τον ιό του Δυτικού Νείλου ήταν πολύ υψηλή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Καρδίτσας, μετά την κακοκαιρία Daniel, οι πρώτες μετρήσεις PCR δίνουν μηδενική θετικότητα για τον ιό του Δυτικού Νείλου στα συλλεχθέντα δείγματα κουνουπιών.

«Βρισκόμαστε στο τέλος της περιόδου κυκλοφορίας του παθογόνου στα κουνούπια»

Παράλληλα, σύμφωνα με την Οικοανάπτυξη, βρισκόμαστε στο τέλος της περιόδου κυκλοφορίας του παθογόνου στα κουνούπια και δεν θα υπάρξουν συνθήκες θερμότητας ούτε και άλλες ικανές συνθήκες για την επαναμόλυνσή τους. «Αντίστοιχος μειωμένος επιδημιολογικός κίνδυνος καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2020, μετά την κακοκαιρία Ιανός στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, και σε ανάλογα πλημμυρικά φαινόμενα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει αντίστοιχα επίπεδα ενδημίας του Ιού του Δυτικού Νείλου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνεται ότι αναφορικά με το πλημμυρικό είδους κουνουπιού Aedes caspius (που δεν ενέχεται στην μετάδοση του Ιού του Δυτικού Νείλου), η αφθονία των προνυμφών κουνουπιών καταγράφηκε εικοσαπλάσια και η αφθονία ακμαίων κουνουπιών δεκαπλάσια, σε σχέση με την περίοδο πριν από τον Daniel. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντική όχληση κατά τόπους.

Η εταιρεία γνωστοποιεί ότι παραμένει σε εγρήγορση και ετοιμότητα, συνεχίζοντας σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την υλοποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης των κουνουπιών για την προάσπιση της υγείας των κατοίκων της Θεσσαλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους