Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλλαγή σύνθεσης στο ΕΣΡ - Νέα πρόεδρος η Ευτέρπη Κουτζαμάνη

Εγκρίθηκε ο διορισμός των νέων μελών της Ανεξάρτητης Αρχής από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής

Με την απαραίτητη συνταγματική πλειοψηφία των 3/5 εγκρίθηκε από τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ο διορισμός της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη στην θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Με την ίδια απόφαση αντιπρόεδρος του ΕΣΡ διορίζεται ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης ενώ για τις θέσεις μελών οι:

Δημήτρης Σταυρόπουλος -Δημοσιογράφος

Ευτύχης Παλλήκαρης - Δημοσιογράφος

Σπυρίδων Χρυσοφώτης - Δικηγόρος παρ'Αρείω Πάγω

Πέτρος Τριανταφυλλίδης - Επίτιμος Αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Γιώργος Βλαβιανός - Δημοσιογράφος

Ιωάννης Μιχελάκης - Δημοσιογράφος

Υπέρ της τοποθέτησης των νέων μελών της ανεξάρτητης αρχής ψήφισαν 16 (σε σύνολο 27 μελών) βουλευτές από ΝΔ και Ελληνική Λύση, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Μάχη για το κλάσμα της διαίρεσης

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης υπήρξε σύγκρουση επί διαδικαστικών θεμάτων με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι η απαραίτητη πλειοψηφία των 3/5 για τον διορισμό μελών Ανεξάρτητων Αρχών επιτυγχάνεται με 16,2 βουλευτές και όχι με 16 που φαίνεται να είχε πετύχει η ΝΔ. Αναπτύσσοντας την συγκεκριμένη θέση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός υποστήριξε πως «η συνταγματική επιταγή είναι 3/5. Αποδεκτή η παραπάνω πλειοψηφία όχι όμως η μικρότερη» ενώ η κυρία Ολγα Γεροβασίλη αναρωτήθηκε εάν θα υπάρξει κίνδυνος ακυρώσεως των αποφάσεων των αρχών που θα έχουν εκλεγεί με αμφισβητήσιμη πλειοψηφία.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για επίκληση διαδικαστικών θεμάτων προκειμένου να καθυστερήσει την πλήρωση θέσεων κρίσιμων ανεξάρτητων αρχών.

Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ζήτησε να αναβληθεί η συνεδρίαση έως ότου γνωμοδοτήσει το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής σχετικά με το ύψος της πλειοψηφίας. Παράλληλα άφησε υπαινιγμούς για συναλλαγή μεταξύ ΝΔ και Ελληνικής Λύσης προκειμένου το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να υπερψηφίσει τους προτεινόμενους για το ΕΣΡ και την ΑΔΑΕ. Συγκεκριμένα, είπε πως η απερχόμενη διοίκηση του ΕΣΡ έχει επιβάλλει πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης για εκπομπές παρουσίασης προϊόντων και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης υπό την νέα ηγεσία της ανεξάρτητης αρχής.

Ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Μαζί με την ΝΔ ψηφίσατε να μειωθεί το όριο της πλειοψηφίας στα 3/5 από τα 4/5. Τι φωνάζετε τώρα; Τι ακριβώς συζητάμε πολιτικά; Αν θα μετέχει και η αντιπολίτευση στο μοίρασμα της πίτας; Η συζήτηση είναι άνευ ουσίας».

Από την πλευρά της Πλεύσης Ελευθερίας η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία νοσεί με Covid, έστειλε επιστολή ζητώντας μεταξύ άλλων «Να αναβληθούν οι σημερινές συνεδριάσεις. Να συγκληθεί τάχιστα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που είναι αρμόδια για τα θέματα των Ανεξαρτήτων Αρχών και να κληθούν ενώπιόν της ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ και τα υπηρετούντα μέλη αμφοτέρων των Ανεξαρτήτων Αρχών για να ενημερώσουν την Επιτροπή πριν από πάσα αφυπηρέτησή τους, για τα ζητήματα αρμοδιότητάς τους. Να προγραμματίσετε ακρόαση των προτεινομένων προσώπων, μετά από νόμιμη πρόσκλησή μας. Να παράσχετε διαβεβαιώσεις και εξωτερικά εχέγγυα ότι η κίνησή σας δεν στοχεύει στην εξοικονόμηση επιθυμητού αποτελέσματος για την Κυβέρνηση στην υπόθεση ελέγχου της ΑΔΑΕ προς την ΕΥΠ για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων».

Κλείνοντας το διαδικαστικό ζήτημα ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας εξήγησε: «Δεν μπορεί όλα να προβλέπονται και ο συνταγματικός νομοθέτης να γνωρίζει εκ των προτέρων την περιστασιακή σύνθεση ενός οργάνου. Δεν υπάρχει μισός άνθρωπος για να έχουμε 16,5 άτομα. Γι αυτό και καταφεύγουμε στα απλά μαθηματικά της στρογγυλοποίησης. Ανατροπή της λογικής είναι να λέει κάποιος ότι το 16,2 είναι 17 και όχι 16». Παράλληλα υπενθύμισε πως «Για τα περισσότερα μέλη έχει λήξει η θητεία εδώ και ένα χρόνο. Είχαμε φτάσει σε συμφωνία αρχές του 2023 και αρνήθηκα να φέρω το θέμα γιατί είχε διαφανεί ότι πάμε σε εκλογές. Όχι όμως να έχουμε καθυστερήσει 1,5 χρόνο και να μας λέτε ότι το φέρνουμε εσπευσμένα. Δεν υπήρξε αιφνιδιασμός. Την προηγούμενη Πέμπτη ενημέρωσα και προϊδέασα ότι είμαστε έτοιμοι και πως όταν υπάρξουν συγκλήσεις θα στείλω βιογραφικά τα και οποία έστειλα την Τρίτη. Όσοι χθες είπαν ότι πριν λίγο έμαθαν για το θέμα δεν ισχύει».

Πηγή: protothema.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι
Η αμερικανική εκτίμηση βασίστηκε σε μια σειρά πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διαβαθμισμένων πληροφοριών, και σε μια ανάλυση των δημόσιων...
Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι