Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα λάθη που οδήγησαν στην πτώση ελικοπτέρου - Τι λένε συγγενείς του πιλότου

Ο πιλότος δεν ενεργοποίησε το σύστημα που θα του έδινε alarm όταν πλησιάζει κάτω από τα 500 μέτρα - Έχασε τα όρια της θάλασσας με τον ουρανό, εξαιτίας της κακοκαιρίας

Μια ημέρα μετά την πτώση του ελικοπτέρου στη θαλάσσια περιοχή Αχλαδίου της Εύβοιας, βατραχάνθρωποι κατάφεραν να εντοπίσουν και να ανασύρουν τη σορό του πιλότου, Μιχάλη Λάμπου, σε βάθος 52 μέτρων.

Σύμφωνα με το Mega ένα από τα αναπάντητα ερωτήματα για τις συνθήκες τραγωδίας είναι το πού βρισκόταν ο ιδιοκτήτης του ελικοπτέρου αλλά και ποιος έδωσε την άδεια να πετάξει.

Επίσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega επιβεβαιώνεται η θεωρία του Vertigo, ότι δηλαδή ο πιλότος έχασε τα όρια της θάλασσας με τον ουρανό, εξαιτίας της κακοκαιρίας, καθώς μέχρι στιγμής δεν αποδεικνύεται κάποια μηχανική βλάβη.

Ο πιλότος δεν ενεργοποίησε το σύστημα που θα του έδινε alarm όταν πλησιάζει κάτω από τα 500 μέτρα και δεύτερον δεν ενεργοποίησε τον αυτόματο πιλότο που θα μπορούσε με gps να τον οδηγήσει με ασφάλεια.

Οι περισσότεροι πιλότοι εκτιμούν πως ο συγκεκριμένος πιλότος είχε μεγάλη αυτοπεποίθηση και ότι ίσως αυτό ήταν ο λόγος που δεν ενεργοποίησε τα συστήματα ασφαλείας.

Δείτε το βίντεο

Τα σπαρακτικά λόγια των συγγενών του άτυχου πιλότου

Στενοί συγγενείς του άτυχου πιλότου ανέφεραν στο Mega ότι ήταν πατέρας ενός ανήλικου παιδιού και έκανε όνειρα για τον γιο του με την μοίρα όμως να έχει αποφασίσει διαφορετικά. Επίσης πρόσθεσαν ότι είχε πολλές ώρες πτήσης, μεγάλη εμπειρία και έφυγε από αυτό που αγαπούσε, έφυγε από το ελικόπτερο.

«Λυπήθηκα και έκλαψα, ήταν παλιόκαιρος δεν έπρεπε να το σηκώσει το ελικόπτερο» ανέφερε μια συγγενής του ενώ ένας άλλος είπε: «Έβαλε πάνω από τη ζωή του το καθήκον. Για εμένα ήταν ήρωας γιατί ενώ έβλεπε τις συνθήκες αποφάσισε να φέρει σε πέρας το καθήκον του».

«Ήταν πολλά χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία δεν ήταν κανένας τυχαίος. όλη του η ζωή ήταν αυτό και συνταξιοδοτήθηκε από τον ελληνικό στρατό.

Δεν υπήρχε κατηγόρια γι' αυτό το παλικάρι, ήταν πολύ καλός... » ανέφερε στο Mega ξάδερφος του πιλότου.

Δείτε το βίντεο 

«Το δρομολόγιο δείχνει μια πίεση»

«Έχουμε να εξετάσουμε ελικόπτερο, πιλότο, καιρικές συνθήκες», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρώην πιλότος και εμπειρογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων, Παντελής Φραγκούλης.

«Το ελικόπτερο είναι πάρα πολύ σύγχρονο και ειδικά το συγκεκριμένο ήταν υπερσύγχρονο, ασφαλέστατο. Έχουμε έναν πιλότο ο οποίος είναι έμπειρος από την αεροπορία στρατού και την πολιτική αεροπορία. Και έχουμε και τον καιρό ο οποίος είναι δυσχερέστατος, με βροχή, χαμηλή νέφωση».

Όπως λέει ο ίδιος, το δρομολόγιο του πιλότου και η στάση του πριν τον τελικό του προορισμό, «δείχνει μια πίεση».

«Είναι στη δική του ευχέρεια να πει ότι λόγω καιρού δεν πετάω, η πτήση όμως η συγκεκριμένη που έκανε δείχνει μια πίεση του πιλότου. Η χαμηλή πτήση που κάνει δείχνει ότι οι καιρικές συνθήκες σε εκείνο το σημείο ήταν πάρα πολύ δύσκολες».

Λίγα λεπτά πριν την πτώση του ελικοπτέρου στην Εύβοια

Το ελικόπτερο Α-109 είχε απογειωθεί από ελικοδρόμιο στις Αφίδνες στις 08:00 της Πέμπτης, με προορισμό τη ΒΙΠΕ Βόλου. Στις 8:45, λόγω των καιρικών συνθηκών, ο πιλότος ενημέρωσε ότι θα προσγειωθεί στο Μαντούδι σε ιδιωτική έκταση. Στις 9, ο ίδιος ενημέρωσε ότι θα προσγειωθεί με ασφάλεια. Στις 10:13 ξεκίνησε και πάλι την πτήση για τον προορισμό του. Λίγα λεπτά μετά χάθηκε η επικοινωνία του χειριστή και σήμανε συναγερμός στις Αρχές.

Κάτοικοι στο Αχλάδι έβλεπαν για αρκετά λεπτά πριν την πτώση το ελικόπτερο να πετά στην περιοχή και στην αρχή πίστευαν ότι έκανε κάποια έρευνα λόγω της κακοκαιρίας.

Ξαφνικά, όμως, έκανε μια απότομη κίνηση και έπεσε στη θάλασσα. Οι κάτοικοι, μετά το πρώτο σοκ, προσπάθησαν με καΐκι να φτάσουν στο σημείο για να βοηθήσουν τους επιβαίνοντες.

Φωτογραφίες από την ανάσυρση της σορού του άτυχου πιλότου

Φωτογραφία οπό το SOOC

 Φωτογραφία οπό το SOOC

 Φωτογραφία οπό το SOOC

Πηγή: iefimerida.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολυμπιακή Φλόγα: Ξεκίνησε το ταξίδι για τη Μασσαλία με το ιστιοφόρο «Belem» (ΦΩΤΟ)
Το ταξίδι της για τη Μασσαλία ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα από το λιμάνι του Πειραιά με το εμβληματικό ιστιοφόρο Belem
Ολυμπιακή Φλόγα: Ξεκίνησε το ταξίδι για τη Μασσαλία με το ιστιοφόρο «Belem» (ΦΩΤΟ)
Θεσσαλονίκη: Πυκνώνει το μυστήριο με την εξαφάνιση του ρεμπέτη της Αριστοτέλους
Στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» μίλησε o φίλος του και τελευταίος άνθρωπος που είδε ζωντανό τον Περικλή Τσιάπανο
Θεσσαλονίκη: Πυκνώνει το μυστήριο με την εξαφάνιση του ρεμπέτη της Αριστοτέλους