Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παιδιά ζουν «ξεχασμένα» μέσα σε νοσοκομεία για μήνες ή και για χρόνια

Πάνω από 70 παιδιά είναι αυτή τη στιγμή «παρκαρισμένα» σε νοσοκομεία της χώρας

«Αόρατα» παιδιά, «ξεχασμένα» σε παιδιατρικά νοσοκομεία ή σε παιδιατρικές κλινικές γενικών νοσοκομείων περιμένουν καρτερικά για μία θέση σε κάποια δομή πρόνοιας που θα ανοίξει τις πύλες της για να τα υποδεχθεί και να τους προσφέρει ένα νέο σπίτι. Οι μήνες ή και τα χρόνια κυλούν και τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε έναν τεράστιο προθάλαμο αναμονής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, πάνω από 70 παιδιά είναι αυτή τη στιγμή «παρκαρισμένα» σε νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων τα 40 βρίσκονται σε παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας.

Πρόκειται για παιδιά τα οποία απομακρύνθηκαν αναγκαστικά, με εισαγγελική εντολή, από το οικογενειακό περιβάλλον τους καθώς κρίθηκε ακατάλληλο για εκείνα.

Όπως εξηγεί στο enikos.gr ο κ. Γιαννάκος «αφού δώσει εντολή ο εισαγγελέας να απομακρυνθούν τα παιδιά από την οικογένεια, διατάζει να πάνε στο νοσοκομείο πρώτα για προληπτικές εξετάσεις και μετά να βρεθεί προνοιακή μονάδα να τα φιλοξενήσει μέχρι να δούμε τι θα γίνει με τους γονείς. Τα παιδιά πηγαίνουν στο νοσοκομείο και κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις αλλά από εκεί και πέρα δεν εφαρμόζεται η εντολή του εισαγγελέα που λέει ότι πρέπει να πάνε σε προνοιακή μονάδα γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και άρα δεν ανοίγουν περισσότερες κλίνες».

Παρόλο που χαίρουν άκρας υγείας, τα παιδιά μπορεί να παραμείνουν στα νοσοκομεία για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο έχουν καταγραφεί περιπτώσεις παιδιών τα οποία παρέμειναν σε κλινικές νοσοκομείων ακόμα και για δύο ολόκληρα χρόνια.

«Όσο βρίσκονται στα νοσοκομεία τα παιδιά δεν έχουν εκπαίδευση, δραστηριότητες, δημιουργική απασχόληση ή ακόμα και ψυχολογική υποστήριξη. Υπάρχουν σχολεία, αλλά δεν πάνε», επισημαίνει ο ίδιος.

Όσο τα παιδιά ζουν και μεγαλώνουν μέσα στις κλινικές είναι σύνηθες, όπως λέει ο κ. Γιαννάκος, να αναπτύσσουν παραβατική συμπεριφορά, ενώ συχνό φαινόμενο αποτελούν και οι «αποδράσεις» με την αστυνομία να τα εντοπίζει τελικά και να τα επιστρέφει στο νοσοκομείο.

«Κάνουν ομάδες, κλέβουν, χτυπάνε, σπάνε πράγματα και αυτό το κάνουν περισσότερο σαν παιχνίδι. Επίσης μπαίνουν και βγαίνουν όποτε θέλουν. Το σκάνε και τα φέρνει πίσω η αστυνομία», περιγράφει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Πριν από δέκα μήνες, ο κ. Γιαννάκος είχε μιλήσει στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή περιγράφοντας την ίδια εικόνα που αντικρίζουμε. Σήμερα, επισημαίνει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Πριν από λίγες μέρες,  αίσθηση προκάλεσε ένα περιστατικό που συνέβη στο νοσοκομείο Ζακύνθου όπου πατέρας άρπαξε διά της βίας το παιδί του το οποίο φιλοξενούνταν στο νοσοκομείο του νησιού με εισαγγελική εντολή. Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη  της νοσηλεύτριας που ήταν υπεύθυνη βάρδιας της παιδιατρικής κλινικής γιατί δεν εμπόδισε (ή δεν αντιλήφθηκε) τον 44χρονο πατέρα. Μετά την απολογία της αφέθηκε ελεύθερη.

Μπορεί το συγκεκριμένο περιστατικό να είναι το πιο πρόσφατο που γίνεται γνωστό αλλά δεν σημαίνει πως πρόκειται για μεμονωμένο. «Δεν φταίει το νοσηλευτικό προσωπικό», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και συμπληρώνει πως «αν στη Ζάκυνθο συνελήφθη η νοσηλεύτρια, τότε στα παιδιατρικά νοσκομεία που τα παιδιά φεύγουν και δεν γυρίζουν ποτέ και τα φέρνει πίσω η αστυνομία τι πρέπει να γινει; Να μπει φυλακή όλο το νοσηλευτικό προσωπικό;»

Για τον κ. Γιαννάκο η ρίζα του προβλήματος εντοπίζεται στην έλλειψη προσωπικού στις προνοιακές δομές: «Πρέπει να ανοίξουν τις κλίνες τους, να προσλάβουν προσωπικό που δεν έχουν. Σήμερα στο Κέντρο Βρεφών “Μητέρα” λειτουργούν τέσσερις από τις οκτώ πτέρυγες με 13 παιδιά και με εννέα βρεφονηπιοκόμους ενώ θα έπρεπε να ήταν περισσότεροι. Το Ιωσηφόγλειο έχει 10 παιδιά ενώ θα μπορούσαν να είναι 70. Το πρόβλημα βρίσκεται εκεί και όχι στο νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων. Κατά τη γνώμη μου η εισαγγελική εντολή θα έπρεπε να στέλνει τα παιδιά πρώτα στην προνοιακή μονάδα και έπειτα να έρχονται τα παιδιά στα νοσοκομεία για εξετάσεις και όχι το αντίθετο».

Τέλος, ο ίδιος προβλέπει έναν δύσκολο χειμώνα με ένταση του φαινομένου. «Τον χειμώνα θα είναι χειρότερα τα πράγματα γιατί τώρα λόγω καλοκαιριού πολλές οικογένειες έλειπαν, τα παιδιά ήταν σε παππούδες και γιαγιάδες κλπ. Τον χειμώνα έχει μεγαλύτερη κίνηση στα παιδιατρικά νοσοκομεία και στις εισαγγελικές εντολές», καταλήγει.

Πηγή: enikos

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ