Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δίκη Πισπιρίγκου: Επέστρεψε ο Κούγιας - «Γενετικό υπόβαθρο στην οικογένεια»

Ο μάρτυρας μάλιστα υποστήριξε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι θάνατοι των παιδιών να οφείλονται σε γενετικό λόγο

Στην πιθανότητα να υπάρχει κάποιο γονιδιακό πρόβλημα στην οικογένεια Μάνου Δασκαλάκη – Ρούλας Πισπιρίγκου που να οδήγησε στους θανάτους των τριών κοριτσιών αναφέρθηκε στην κατάθεση του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ο καθηγητής γενετικής ιατρικής σε πανεπιστήμιο της Βόρειας Μακεδονίας, Τοντόρ Αρσόφ.

Ο καθηγητής παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να εξεταστεί με την ιδιότητα του μάρτυρα ειδικών γνώσεων κατέθεσε σήμερα στη δίκη με την ιδιότητα του μάρτυρα υπεράσπισης (26.10.2023).

Μάλιστα, όταν μπήκε στη δικαστική αίθουσα αντάλλαξε χειραψία και με την κατηγορούμενη, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Η κατάθεση του μάρτυρα, η οποία πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια διερμηνέα της αγγλικής γλώσσας, επικεντρώθηκε στην έκθεση που συνέταξαν μαζί με συνάδελφο του, που επίσης αναμένεται να καταθέσει στη δίκη, μετά από επικοινωνία που είχαν με την επίσης μάρτυρα υπεράσπισης, ιατροδικαστή, Ουρανία Δημακοπούλου.

«Είναι μία υπόθεση πολλαπλών θανάτων παιδιών σε μία οικογένεια. Τρία κορίτσια. Καταλάβαμε ότι υπήρχε σημαντικό οικογενειακό ιστορικό όχι μόνο στα κορίτσια αλλά και στη μητέρα που έχει θέμα καρδιολογικής φύσεως. Και από την πλευρά του πατέρα υπάρχει ένας ξαφνικός καρδιολογικός θάνατος στα 50 έτη» τόνισε ο μάρτυρας.

Όσο αφορά στη μικρή Τζωρτζίνα, ο μάρτυρας είπε ότι «ήταν ένα πολύ άρρωστο κορίτσι, που είχε πάει στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού. Είχε αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια, υπήρχαν σημάδια για σημαντική λοίμωξη και όσο ήταν στο νοσοκομείο έπαθε και καρδιακό επεισόδιο».

Ο μάρτυρας μάλιστα υποστήριξε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι θάνατοι των παιδιών να οφείλονται σε γενετικό λόγο.

«Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με καρδιακό θάνατο. Είναι πιθανό να υπάρχει ένα γενετικό υπόβαθρο. Πρέπει να γίνει γενετικός έλεγχος για να δούμε τι έχει συμβεί σε αυτή την οικογένεια. Το συμπέρασμα είναι ότι έχουμε μία οικογένεια με επαναλαμβανόμενο θέμα με παιδιά και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει ζήτημα γενετικό. Οι γενετικές εξετάσεις πρέπει να γίνουν πιο αναλυτικές για να δούμε από που προέρχεται» τόνισε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Ποιο είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξατε;

Μάρτυρας: Υπάρχει υψηλή πιθανότητα ο θάνατος των παιδιών να προέρχεται από γενετικό λόγο και συνιστούμε περαιτέρω εξετάσεις για να βρούμε την αλήθεια για το τι έγινε!

Ο μάρτυρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου, χαρακτήρισε αξιόπιστο το πόρισμα γενετικής εξέτασης που έγινε με αφορμή το θάνατο του παιδιού ωστόσο επέμεινε ότι χρειάζονται και άλλες εξετάσεις για να υπάρξει σαφή ερμηνεία κάνοντας λόγο «για φάση γενετικής επανάστασης που ακόμη και οι γιατροί είναι δύσκολο να καταλάβουν τι μπορεί να κάνουν στο μέλλον».

«Δεν αρκεί να κοιτάξεις μόνο το DNA αλλά ολόκληρη τη γενετική εικόνα» ανέφερε χαρακτηριστικά και έθεσε, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν την επιληψία και τα αυτοάνοσα. Ο καθηγητής, μάλιστα, μιλώντας για το γονιδιακό έλεγχο έφερε ως παράδειγμα και την περίπτωση της χολιγουντιανής ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί.

«Άμα δεν κάνεις συγκεκριμένη, στοχευμένη ανάλυση δεν μπορείς να εντοπίσεις συγκεκριμένα γονίδια που ευθύνονται για συγκεκριμένες ασθένειες» τόνισε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας.

Σειρά ερωτήσεων υπέβαλε στον καθηγητή και ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, ο οποίος κάθισε εκ νέου σήμερα στα έδρανα της υπεράσπισης.

Αλέξης Κούγιας: Μπορεί ο γενετικός έλεγχος μόνο στην καρδιά 9 μήνες πριν πεθάνει το παιδί να δείχνει την εικόνα καρδιακών προβλημάτων;

Μάρτυρας: Έχει σημασία ο λόγος που έγινε η εξέταση. Εννιά μήνες πριν έγινε ως διάγνωση για την προέλευση της πάθησης. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει καρδιολογική πάθηση. Μετά το θάνατο η γενετική ανάλυση θα ήταν διαφορετική για να εντοπιστούν τα αιτία θανάτου.

Ένταση στην έναρξη της δίκης

Η συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου άρχισε σε υψηλούς τόνους ανάμεσα στον Αλέξη Κούγια που επανήλθε εντός της δικαστικής αίθουσας στην υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου και στην πρόεδρο του Δικαστηρίου. Στην έναρξη της δίκης, ο κ. Κούγιας ζήτησε να λάβει το λόγο και διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη στάση της προέδρου απέναντι στην κατηγορούμενη στις προηγούμενες συνεδριάσεις της δίκης, κατά τις οποίες δεν ήταν παρών.

Αλέξης Κούγιας: Διαμαρτύρομαι εντονότατα για τη συμπεριφορά της προέδρου εις βάρος της κατηγορουμένης, ζητώντας της να απολογηθεί αφού προηγουμένως όρισε τρεις συναδέλφους. Το δικαστήριο την αντιμετωπίζει λες και δεν έχει την ιδιότητα της κατηγορουμένης, αντιμετωπίζοντας την ποινή της ισοβίου καθείρξεως, λες και έχει μία δίκη στο ειρηνοδικείο και τυπικά πρέπει να υπάρχει δικηγόρος. Τρεις συνήγοροι διορίστηκαν. Πλην της μίας, δεν την επισκέφθηκαν καν στο κορυδαλλό, δε ζήτησαν καν αντίγραφα της δικογραφίας και δεν ενημερώθηκαν για την υπόθεση. Ζητήσατε από την κατηγορουμένη να απολογηθεί, χωρίς να έχετε να ρωτήσει εάν έχει συνεννοηθεί με τους δικηγόρους.

Το χειρότερο που κάνατε, κάτι πρωτοφανές, αρχίσατε να παίρνατε τηλέφωνο την οδοντίατρο που εξέτασε για να δείτε εάν εξέτασε τη συνάδελφο μου και στη γραμματεία στη Ξάνθη, δεν είμαστε υπάλληλοι σας, αυτή η συμπεριφορά είναι ακραία, αντιδεοντολογική, σας ενδιαφέρει μόνο να τελειώσετε γρήγορα τη δίκη, είναι ντροπή αυτά τα πράγματα!

Πρόεδρος: Είπατε ανακρίβειες!

Αλέξης Κούγιας: Δε λέω ανακρίβειες, έχω αυτοσεβασμό.

Πρόεδρος: Η πρώτη ανακρίβεια είναι ότι διορίσαμε εμείς τις συγκεκριμένες τρεις. Δεν ισχύει, πάει αλφαβητικά. Επίσης, εμείς δεν είπαμε στη συνήγορο να απολογηθεί χθες. Κάναμε δεκτό το αίτημα της συνηγόρου να της δώσουμε παραπάνω προθεσμία για σήμερα. Η δικογραφία τέθηκε στη διάθεση των δικηγόρων την Παρασκευή το μεσημέρι και η κυρία γραμματέας είπε να μείνει όσο χρειαστεί για να λάβουν αντίγραφα.

Αλέξης Κούγιας: Εσείς δεν πληροφορηθήκατε πως δεν πήραν αντίγραφα; Ότι πήραν μόνο το κατηγορητήριο και την απολογία.

Προέδρος: Όχι, θα επέμβω εγώ στα υπερασπιστικά καθήκοντα;

Αλέξης Κούγιας: Θέλω να πω και κάτι για τον συνάδελφο μου στην υποστήριξη της κατηγορίας. Το να λέτε για μένα ότι κερδίζω χρόνο, δεν είναι ωραίο για μένα να δημιουργείται αυτήν την εντύπωση.

Δ. Γεωργακόπουλος (συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας): Το μόνο στο οποίο τοποθετήθηκα εγώ χθες είναι ότι χάνονται δικάσιμοι. Αντιλαμβάνομαι πως εσείς δικηγορείτε περισσότερο από ότι εγώ ζω.

Η δίκη συνεχίζεται στις 8 Νοεμβρίου 2023, ενώ το δικαστήριο έδωσε δικάσιμο και στις 10 Νοεμβρίου 2023, ημερομηνία κατά την οποία έχει προσδιοριστεί η δεύτερη υπόθεση κατά της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας.

Πηγή: newsit.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας