Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Εύβοια – Έγινε αισθητός και στην Αθήνα

Πού ήταν το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών - Το πρώτο σχόλιο του Ευθύμη Λέκκα

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ταρακούνησε νωρίς σήμερα το πρωί την Εύβοια, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο 6 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας. Η δόνηση σημειώθηκε στις 8.26 το πρωί.

Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ήταν 14,2 χιλιόμετρα.

seismos_eyboia.jpg

Λίγη ώρα μετά, στις 08:33 έγινε μετασεισμός μεγέθους 3,7 βαθμών Ρίχτερ, με επίκεντρο 11 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λιμνιώνα Ευβοίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή κάποια αναφορά για τραυματίες ή ζημιές.

 

Λέκκας: Η περιοχή δεν δίνει μεγάλους σεισμούς

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας δήλωσε ότι η περιοχή είναι γνωστή για σεισμούς τέτοιου μεγέθους ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι νωρίς για να εκτιμήσουμε την κατάσταση.

Σε άλλες δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας είπε ότι πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή.

«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση».

Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. Όπως είπε ο κ. Λέκκας, το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται.

Δείτε τις δηλώσεις του:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους