Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορυφώνεται η κακοκαιρία: Πού υπάρχουν ήδη προβλήματα - Κίνδυνος για πλημμύρες

Βροχές και καταιγίδες στη βόρεια και δυτική Ελλάδα

Κατολισθήσεις σημειώνονται σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου στον νομό Ιωαννίνων, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν την περιοχή.

Συγκεκριμένα, προβλήματα κατολισθήσεων δημιουργήθηκαν στα Τζουμέρκα, στον επαρχιακό δρόμο από το γεφύρι της Πλάκας μέχρι τα Πράμαντα, στην Κόνιτσα στην Εθνική Οδό πριν από τα Μαστοροχώρια και το Πωγώνι, στον δρόμο Δελβινάκι-Πωγωνιανή.

Στην πλατεία του Μετσόβου έσπασαν μεγάλα κλαδιά από τα πλατάνια λόγω των ισχυρών ανέμων και προκάλεσαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας δουλεύουν ασταμάτητα σε όλα τα σημεία για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, το οποίο επικαιροποιήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και την υπόλοιπη δυτική και βόρεια Ελλάδα.

Η ΕΜΥ επικαιροποιεί ανά 12ωρο το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, το οποίο εκδόθηκε αρχικά το μεσημέρι της Παρασκευής στις 13:00. Σύμφωνα με την Υπηρεσία, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο, καθώς οι βροχές και οι καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν αρχικά τη δυτική Ελλάδα.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά και τα βόρεια κατά 4 με 5 βαθμούς Κελσίου και θα φθάσει τους 20 με 24 βαθμούς. Στις υπόλοιπες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 25 με 27 και στα νησιά του Αιγαίου τοπικά τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Το Σάββατο (04-11-23)

  1. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.
  2. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.
  3. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Κυριακή (05-11-23)

  1. Τις πρώτες πρωινές ώρες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Β. Από το πρωί του Σαββάτου οι νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στα ανατολικά, ακόμα και πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, φθάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται πρόσκαιρα εντάσεις έως και 9 μποφόρ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

Μιλώντας στο newsit ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης  για τον καιρό του Σαββατοκύριακου, τόνισε πως από το πρωί του Σαββάτου (04.11.2023), θα αρχίσουν βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες στα βορειοδυτικά της χώρας, δηλαδή στην Ήπειρο, το Βόρειο Ιόνιο και τη δυτική Μακεδονία.   

«Όσο πηγαίνουμε προς το μεσημέρι, τα φαινόμενα θα επεκταθούν στο σύνολο της δυτικής χώρας και προς το απόγευμα θα περάσουν τα φαινόμενα αυτά στη δυτική και βόρεια Θεσσαλία και θα επεκταθούν στη βορειοανατολική Ελλάδα, στο βόρειο-βορειανατολικό Αιγαίο, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Σε αυτά τα μέρη, τα καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο έντονα από το βράδυ του Σαββάτου και ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η διαδικασία βελτίωσης του καιρού από το δυτικά προς τα ανατολικά», εξηγεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Και συνεχίζει: «Δηλαδή από το μεσημέρι του Σαββάτου θα ξεκινήσει να ανοίγει ο καιρός από τη δυτική Ελλάδα για να μεταφερθούν τα φαινόμενα προς το ανατολικό Αιγαίο».

Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, είναι πιθανό να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές, όπου θα “χτυπήσει” η κακοκαιρία: «Ενδέχεται να έχουμε κάποια πλημμυρικά φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο στη βορειοδυτική Ελλάδα. Δηλαδή, η Κέρκυρα προς την Ήπειρο και η δυτική Στερεά έχουν αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών, τα οποία θα εκδηλωθούν μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου. Ενώ από το απόγευμα, υποψηφιότητα για πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίζουν η ανατολική Μακεδονία – Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου».

Εκτός από τα πλημμυρικά φαινόμενα, κίνδυνος παρουσιάζεται και λόγω των δυνατών ανέμων: «Το Σάββατο, στο Αιγαίο θα έχουμε ανέμους έντασης 8 μποφόρ και ίσως να έχουμε προβλήματα στην ναυσιπλοΐα», καταλήγει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

* Φωτογραφία αρχείου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λευκός Οίκος: «Λανθασμένη προσέγγιση» η κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων
Ο Τζον Κίρμπι ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την κατάληψη ενός κτιρίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη
Λευκός Οίκος: «Λανθασμένη προσέγγιση» η κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων