Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παραμυθένια Χριστούγεννα σε 7 + 1 μαγικές αγορές στην Ευρώπη

Αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών

Τα Χριστούγεννα είναι αδιαμφισβήτητα η πιο όμορφη εποχή του χρόνου με μικρούς και μεγάλους να περιμένουν να ανυπομονησία και φέτος τις γιορτές.

Ψηλά χριστουγεννιάτικα δέντρα, φωτεινά λαμπιόνια, πολύχρωμα στολίδια, γιορτινή μουσική, άφθονο φαγητό, ποτό και γλυκά, δώρα, αγαπημένα πρόσωπα αλλά και ο απαραίτητος κρύος καιρός που επιτάσσει θαλπωρή και χουχούλιασμα, όλα αυτά συνθέτουν το μαγευτικό σκηνικό των γιορτών.

Τα Χριστούγεννα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μοναδικά ταξίδια σε χειμερινούς προορισμούς που «μυρίζουν» γιορτές. Πολλές χώρες της Ευρώπης, άλλωστε, έχουν συνδέσει το όνομά τους με τις γιορτινές αυτές ημέρες καθώς διαθέτουν υπέροχες υπαίθριες αγορές, τα λεγόμενα «Christmas markets», που αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Οι περίφημες χριστουγεννιάτικες αγορές στήνονται κάθε χρόνο στις κεντρικές πλατείες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πόλεων και μοιάζουν με χριστουγεννιάτικα χωριά. Ξύλινα σπιτάκια πουλούν ζεστά ροφήματα και λαχταριστά τοπικά φαγητά και γλυκά, χριστουγεννιάτικα δώρα, διακοσμητικά και σουβενίρ, πολύχρωμα παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και δραστηριότητες, μουσικές συναυλίες, φαντασμαγορικά σόου είναι μόνο μερικά από αυτά που σε περιμένουν για να απολαύσεις.

Συγκεντρώσαμε τις 7+1 πιο όμορφες και ατμοσφαιρικές χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης και σου δίνουμε ιδέες για ένα festive city break.

Οι 8 χριστουγεννιάτικες ευρωπαϊκές αγορές που αξίζει να επισκεφθείς φέτος

Βιέννη -Η κλασσική

Σίγουρα, η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που μας έρχεται στο μυαλό όταν λέμε την λέξη «Χριστούγεννα» είναι η Βιέννη. Λίγο η «Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης», λίγο η χριστουγεννιάτικη αγορά με το όνομα «Dream Christmas Market», η αυστριακή πρωτεύουσα κρατά τα σκήπτρα των γιορτών. Αν και υπάρχουν περίπου 20 χριστουγεννιάτικες αγορές στη Βιέννη, η Wiener Christkindlmarkt ή Rathausplatz είναι μια από τις παλαιότερες και πιο παραδοσιακές εκδηλώσεις στην πόλη.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Βιέννης

bienni.jpg

Φωτογραφία: AP Photo
Αυτή η βιεννέζικη χριστουγεννιάτικη αγορά παίρνει τη θέση της κάθε χρόνο μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης και την μετατρέπει σε μια παραμυθούπολη με εντυπωσιακό καρουζέλ, ξύλινους πάγκους με παιχνίδια και χειροτεχνίες για τα παιδιά, κάστανα, ζεστό κρασί και παντς, φρέσκα πρέτζελς, λουκάνικα και γλυκές λιχουδιές, όπως μπισκότα, κρουασάν κ.α.

Ακόμη, θα βρεις ταράνδους για βόλτα, μια γιγάντια ρόδα λούνα παρκ, την κλασική φάτνη, παγοδρόμιο και το περίφημο «Tree of Hearts», έναν γιγαντιαίο σφένδαμο στολισμένο με εκατοντάδες αστραφτερές καρδιές.

11 Νοεμβρίου - 26 Δεκεμβρίου 2023

Βουδαπέστη -Η πολυβραβευμένη

Πασίγνωστη και πανέμορφη είναι η χριστουγεννιάτικη αγορά της Βουδαπέστης, που αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τις γιορτές. Η «Advent Feast Basilica» στήνεται κάθε χρόνο στην πλατεία Szent István Square μπροστά από την Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, τη μεγαλύτερη εκκλησία της Ουγγαρίας.

Μάλιστα, έχει ψηφιστεί ως η «Καλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Ευρώπης» για τρεις συνεχείς χρονιές (2020-2022). Πιστή στην 12χρονη παράδοσή της, η υπαίθρια αγορά υπόσχεται μια μοναδική εορταστική ατμόσφαιρα με 120 ντόπιους εκθέτες χειροτεχνίας και πωλητές, γαστρονομικές εμπειρίες με λαχταριστά τοπικά εδέσματα όπως λάνγκος, ζεστό κρασί, λιχουδιές όπως η περίφημη καμινάδα, μουσικά προγράμματα και πολλές άλλες εκπλήξεις.

boydapesti.jpg

Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Βουδαπέστης /Φωτογραφία: Shutterstock


Επισκέπτες αλλά και ντόπιοι συγκεντρώνονται στην πλατεία για να παρακολουθήσουν τα τρισδιάστατα φωτορυθμικά σόου που προβάλλονται στην πρόσοψη της εκκλησίας.

17 Νοεμβρίου 2023 - 1 Ιανουαρίου 2024

Μπρατισλάβα -Η εναλλακτική

Μια διαφορετική επιλογή για τα φετινά Χριστούγεννα είναι η Μπρατισλάβα. Η πανέμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας είναι η πιο οικονομική εναλλακτική της Βιέννης και της Βουδαπέστης και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις γειτονικές της ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είναι ένας κοντινός προορισμός καθώς μπορείς να φτάσεις εκεί αεροπορικώς μέσα σε μόλις δύο ώρες από την Αθήνα με τη νέα, απευθείας πτήση της Aegean.

mpratislaba.jpg

Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Μπρατισλάβας /Φωτογραφία: Shutterstock


Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Μπρατισλάβας στήνεται κάθε χρόνο στην κεντρικότερη πλατεία της Παλιάς Πόλης, τη Hlavné Námestie, που είναι περιτριγυρισμένη από σημαντικά κτήρια, πρεσβείες, καφέ και το επιβλητικό σιντριβάνι του Μαξιμιλιανού.

Η μικρή αλλά πανέμορφη υπαίθρια αγορά περιλαμβάνει ξύλινα, πολύχρωμα σπιτάκια με χριστουγεννιάτικα αναμνηστικά, παιχνίδια, δώρα και φυσικά λιχουδιές της σλοβακικής κουζίνας όπως lokse (pancakes πατάτας), λουκάνικα, ζεστό κρασί, μπύρες, γλυκό καμινάδα, στρούντελ με παπαρουνόσπορο κ.α.

23 Νοεμβρίου - 24 Δεκεμβρίου και 27 Δεκεμβρίου - 31 Δεκεμβρίου

Πράγα -Η διάσημη

Η Πράγα διαθέτει επίσης μια από τις πιο διάσημες χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη και είναι ο ορισμός μιας χειμερινής χώρας των θαυμάτων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Η υπαίθρια αγορά στήνεται κάθε χρόνο στην καρδιά της τσεχικής πρωτεύουσας, στην πλατεία της Παλιάς Πόλης κάτω από το περίφημο αστρονομικό ρολόι, ανάμεσα στα επιβλητικά κτήρια γοτθικού ρυθμού, αλλά και στην πλατεία Wenceslas.

praga.jpg

Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Πράγας /Φωτογραφία: AP Photo
Στην χριστουγεννιάτικη αγορά της Πράγας θα βρεις δεκάδες ξύλινους πάγκους, εμπόρους να προσφέρουν κλασσικά χριστουγεννιάτικα είδη, όπως παραδοσιακές τσέχικες μπάλες από φυσητό γυαλί, παραδοσιακά προϊόντα από γυάλινα μαργαριτάρια, τραπεζομάντιλα κεντημένα στο χέρι, ξύλινα παιχνίδια, κόφτες μπισκότων κ.α.

Οι ενήλικοι μπορούν να απολαύσουν το τυπικό ζεστό κρασί ενώ μικροί και μεγάλοι καλοφαγάδες θα βρουν πεντανόστιμες λιχουδιές, όπως τσέχικα χριστουγεννιάτικα μπισκότα, αχνιστά κάστανα, τραγανά μπισκότα gingerbread, το παραδοσιακό γλυκό Trdelník ή τσέχικα ψητά λουκάνικα και άλλα φαγητά στη σούβλα.

Ακόμη, προσφέρει μια ατελείωτη ψυχαγωγία για όλους με τη μορφή live show, παραστάσεων χορού και δημιουργικών εργαστηρίων.

2 Δεκεμβρίου 2023 - 6 Ιανουαρίου 2024

Ταλίν -Η ιδιαίτερη

Μια από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη, η εορταστική αγορά του Ταλίν είναι μια εντυπωσιακή υπόθεση, που βρίσκεται στην καρδιά της όμορφης, μεσαιωνικής πόλης όπου οι στέγες και τα λιθόστρωτα είναι συνήθως σκεπασμένα με χιόνι.

talin.jpg

Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Ταλίν /Φωτογραφία: Shuttterstock
Η πλατεία του Δημαρχείου είναι γεμάτη όχι μόνο από 60 και πλέον ξύλινους πάγκους, που πωλούν χειροποίητα στεφάνια, τοπικές χειροτεχνίες, γλυκά, μέλι, χαλιά από δέρμα προβάτου, αλλά και με μπάντες μουσικών οργάνων, κουδουνάκια και ατελείωτους θιάσους χορού. Φτάνοντας στο χειμωνιάτικο σπήλαιό του με ένα έλκηθρο που το σέρνει ένας τάρανδος, ο Άγιος Βασίλης είναι έτοιμος να καλωσορίσει τα παιδιά στις γιορτές. Το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Εσθονίας στήνεται μπροστά από το δημαρχείο κάθε χρόνο από το 1441, καθιστώντας το ένα από τα πρώτα που εκτίθενται οπουδήποτε στην Ευρώπη.

1 Δεκεμβρίου 2023 - 7 Ιανουαρίου 2024

Κρακοβία -Η καλύτερη της χρονιάς

Απλωμένη σε τεράστιο τμήμα του Rynek Glowny, της κεντρικής πλατείας της πολωνικής πόλης, η χριστουγεννιάτικη αγορά της Κρακοβίας είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Μάλιστα, για φέτος, η χριστουγεννιάτικη αγορά της Κρακοβίας ψηφίστηκε ως η καλύτερη της Ευρώπης.

Το ιστορικό τοπόσημο, η St. Mary’s Basilica χρησιμεύει ως ένα εκπληκτικό σκηνικό για την ετήσια εκδήλωση, η οποία χρονολογείται από τις αρχές του 14ου αιώνα.

krakobia.jpg

Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Κρακοβίας /Φωτογραφία: Shuttterstock
Οι γλεντζέδες μπορούν να απολαύσουν πολωνικές λιχουδιές, όπως το kiełbasa (λουκάνικο), να ψωνίσουν χειροποίητα δώρα ή λιχουδιές, ενώ απολαμβάνουν ζωντανή μουσική από φολκλόρ μπάντες και τραγουδιστές καλάντων.

Η αγορά φιλοξενεί ακόμη έναν διαγωνισμό στον οποίο συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων μαθητών και ντόπιων καλλιτεχνών, δημιουργούν μικρές φάτνες ή παχνιά, που εκτίθενται στο άγαλμα του Πολωνού ποιητή Adam Mickiewicz, πριν επιλεγεί ο νικητής.

24 Νοεμβρίου 2023 - 1 Ιανουαρίου 2024

Βασιλεία -Η αλπική

Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Βασιλείας είναι η μεγαλύτερη και πιο όμορφη στην Ελβετία, με 160 προσεγμένα διακοσμημένους πάγκους που πωλούν μια μεγάλη ποικιλία από γαστρονομικά θαύματα όπως λουκάνικα και αυθεντικό Basel Lackerli (τοπική λιχουδιά στο μελόψωμο), μέχρι καυτό παντς, εορταστικό φοντί και ρακλέτ με ραβδώσεις για να νικήσεις τη χειμωνιάτικη ψύχρα. Ακόμη, θα βρεις χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά, διακοσμητικά και κεριά.

Χωρίζεται σε δύο διαφορετικά τμήματα, στο Barfuserplatz και στο Munsterplatz. Το πρώτο προσφέρει χειροποίητα ξύλινα παιχνίδια, φάτνες και κοσμήματα, ενώ το χριστουγεννιάτικο, παραμυθένιο δάσος της Munsterplatz είναι γεμάτο με διασκεδαστικές εορταστικές δραστηριότητες για παιδιά, από εργαστήρια κατασκευής στολιδιών μέχρι εορταστική διακόσμηση με gingerbread. Οι τουρίστες μπορούν να κάνουν μια βόλτα στο κλιμακοστάσιο του πύργου του St. Martin για απίστευτη θέα στα φώτα που φωτίζουν την παλιά πόλη ή να πιουν λίγο ζεστό, αρωματικό κρασί στην χριστουγεννιάτικη πυραμίδα ύψους 13 μέτρων στην Barfusserplatz.

23 Νοεμβρίου - 23 Δεκεμβρίου 2023

Εδιμβούργο -Η μεσαιωνική

Αναμφισβήτητα μια από τις ομορφότερες πόλεις του πλανήτη, το Εδιμβούργο λάμπει πραγματικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οι παγκοσμίου φήμης χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Εδιμβούργου σκορπίζουν εορταστικό κέφι σε όλη τη σκωτσέζικη πρωτεύουσα. Από ζεστά σκωτσέζικα ποτά μέχρι λουκανικοπιτάκια, από δώρα με θέμα τον Χάρι Πότερ μέχρι τοπικά χειροποίητα προϊόντα, η εκπληκτική χριστουγεννιάτικη αγορά στο East Princes Street Gardens προσφέρει λιχουδιές για μικρούς και μεγάλους.

edimboyrgo.jpg

Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Εδιμβούργου /Φωτογραφία: Shuttterstock
Εκεί θα βρεις το Σπήλαιο του Άγιου Βασίλη, ένα οβάλ παγοδρόμιο, λούνα παρκ, ρόδα 60 μέτρων, ένα εργαστήριο ξωτικών κρυμμένο μέσα στο λαβύρινθο του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου, πάγκους που πωλούν ξύλινα παιχνίδια, παραστάσεις και έργα τέχνης που αναδεικνύουν τα τοπικά ταλέντα.

Θα βρεις ακόμη μπαρ κρυμμένα κάτω από τα νεραϊδένια φώτα της George Street, ενώ μπορείς να μπεις στην Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας για να ατενίσεις τις χειμερινές εικόνες. Όταν πέσει το σκοτάδι, κατευθύνσου στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο για να πιεις μηλίτη με μπαχαρικά και να θαυμάσεις τις χριστουγεννιάτικες φωταγωγίες.

Εάν μπορείς να επισκεφτείς το Εδιμβούργο μόνο μία φορά, φρόντισε να έρθεις στα τέλη Δεκεμβρίου για το πάρτι του Hogmanay στο δρόμο και την εκπληκτική επίδειξη πυροτεχνημάτων στις 31 Δεκεμβρίου.

Πηγή:iefimerida.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη
Το Σάββατο η «Ημέρα Καριέρας» Ψηφιακής Οικονομίας της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη - 40 επιχειρήσεις με 500 θέσεις εργασίας
Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη