Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συναγερμός για την κακοκαιρία «Oliver»: Βροχές σε 9 περιοχές – Πού θα χιονίσει

Από το βράδυ του Σαββάτου η πτώση της θερμοκρασίας – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Εντυπωσιακή αλλαγή του καιρικού σκηνικού φέρνει από το Σάββατο η κακοκαιρία που ονομάστηκε σήμερα «Oliver». Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε πριν από λίγο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, σύμφωνα με το οποίο ισχύουν τα εξής:

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια - βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα, τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή από το Σάββατο το βράδυ και κυρίως την Κυριακή οπότε θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

Α. Θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (25-11-23) μέχρι τις βραδινές ώρες της Κυριακής (26-11-23).

Συγκεκριμένα:

α. στα δυτικά από τις απογευματινές ώρες θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

β. στα ανατολικά από τις βραδινές ώρες νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 και πρόσκαιρα στο ανατολικό Αιγαίο έως 9 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

γ. Εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (26-11-23) στα δυτικά και τη νύχτα και στα ανατολικά.

 

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται

α. από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου (25-11-23) στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα και από το πρωί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

β. από τις μεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στη νότια Πελοπόννησο, τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και τη δυτική Θεσσαλία.

γ. Τα ισχυρά φαινόμενα τη νύχτα του Σαββάτου θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν.

 

Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (25-11-23) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (26-11-23) στα ηπειρωτικά ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα.

Σε νέα ανάρτησή του σήμερα στο twitter ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρεται στο νέο βαρομετρικό χαμηλό που θα δημιουργηθεί στη νότια Αδριατική και τα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας.

«Αυτό το σύστημα τώρα που μιλάμε είναι στο Ιόνιο, ακουμπάει τη Ζάκυνθο. Πρέπει οι κάτοικοι στα Ιόνια νησιά, στη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά να βλέπουν και να ακούν τις καταιγίδες» ανέφερε στην εκπομπή Νewsroom o μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος και πρόσθεσε ότι «έχει καταιγίδες στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο σήμερα. Στα δυτικά μάλιστα το βράδυ θα ενταθούν κιόλας, άρα θα υπάρχουν περισσότερες καταιγίδες εκεί».

Ήδη από σήμερα, σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε τμήματα του Αιγαίου, της Θράκης, της Κρήτης και της δυτικής χώρας. Πιθανότητα για τοπικές χαλαζοπτώσεις υπάρχει κυρίως στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και στα νότια τμήματα της Πελοποννήσου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 16 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 1 έως 17-18, στην Ήπειρο από 3 έως 19 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 5 έως 19, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 21 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 18, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 8 έως 17 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 13 έως 20 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 21 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικές βροχές ή και πιθανή καταιγίδα κυρίως στα νότια του νομού με γρήγορη βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη αίθριο γενικά καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16-17 βαθμούς.

 

Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι, ενώ το βράδυ του Σαββάτου θα χιονίσει στα βόρεια ορεινά, ενώ χιόνια αναμένονται και σε άλλες περιοχές όπως τα Καλάβρυτα, αλλά και η Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Τα φαινόμενα, με βροχές και καταιγίδες, θα ξεκινήσουν από σήμερα αλλά το Σάββατο θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα και θα είναι σαφώς πιο έντονα.

Το βράδυ του Σαββάτου θα βρέξει και στην Αθήνα, ενώ σε όλη τη χώρα θα πνέουν νοτιοδυτικοί και βορειοδυτικοί θυελλώδεις άνεμοι. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση, ενώ στην πρωτεύουσα δεν θα ξεπεράσει τους 14 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια ώρα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, με μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επικίνδυνων φαινομένων. «Με το φθινόπωρο αργά αλλά σταθερά να κερδίζει ολοένα και πιο πολύ έδαφος μετά και τον λήθαργο στον οποίο είχε πέσει εδώ και αρκετό καιρό, κυλούν οι τελευταίες ημέρες καιρικά στη χώρα μας, με τα βροχόμετρα επιτέλους να "ξεσκουριάζουν" ειδικά για περιοχές προς τα ανατολικά και νότια θαλάσσια τμήματα και που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη τις βροχές μετά από μια μεγάλη περίοδο έντονης ξηρασίας. Τα ποτάμια αέρα (σ.σ πολικός και υποτροπικός) πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα και που πηδαλιουχούν τα καιρικά συστήματα κάτω χαμηλά, αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους κατεβάζοντας τον βόρειο πόλο νοτιότερα στη Γηραιά Ήπειρο και κλείνοντας πονηρά το μάτι και στη χώρα μας θυμίζοντάς μας ότι ο Χειμώνας μπορεί να μην έχει κάνει αισθητή την παρουσία του προς τα νότια της Ευρώπης, παρόλα αυτά παρακολουθεί κρυμμένος τις εξελίξεις περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή που θα επιβιβαστεί στο πολικό ποτάμι για να φτάσει και στη χώρα μας» λέει ο μετεωρολόγος.

Σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς σημειώνει πως η πρόσκαιρη χειμωνιάτικη εισβολή θα φέρει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, με παγετό κυρίως βορειοδυτικά.

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας εξήγησε σε ανάρτησή του στο Facebook πως έρχεται σκανδιναβικό κρύο, άνεμοι στα επίπεδα της θύελλας, ισχυρές καταιγίδες και χιόνια σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας. «Συναγερμός στη χώρα μας το ερχόμενο Σ/Κ. Η κακοκαιρία "Alexis" φέρνει Σκανδιναβικό κρύο , ανέμους στα επίπεδα της θύελλας, ισχυρές καταιγίδες και χιόνια και σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας».

Ο Σάκης Αρναούτογλου, σε ανάρτησή του, αναφέρει ότι «έως και 14 βαθμούς μέσα σε ένα μόλις οχτάωρο θα ρίξει τη θερμοκρασία ο σφοδρός - παγερός Βαρδάρης στη Θεσσαλονίκη ΤΟ ΒΡΑΔΥ του Σαββάτου καθώς μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου ο νοτιάς που θα επικρατεί θα συγκρατεί τη θερμοκρασία σε σχεδόν ανοιξιάτικα επίπεδα! Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά του νομου Θεσ/νικης και Χαλκιδικής τις βραδινές ώρες του Σαββάτου!».

O μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος εξήγησε ότι από το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά ενδέχεται να έχουμε γενικό απαγορευτικό στα δρομολόγια των πλοίων, λόγω των ισχυρών ανέμων. Επίσης, είπε ότι η κακοκαιρία έρχεται από τα Βαλκάνια και θα επηρεάσει το βόρειο τμήμα της χώρας με χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Πηγή: protothema.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους