Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ναυάγιο στη Λέσβο: Έρευνες για 12 αγνοούμενους - «Έμπαζε νερά» το πλοίο

Βυθίστηκε ανοικτά της Λέσβου λόγω της κακοκαιρίας – Συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης

Συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες του Λιμενικού Σώματος με τη συνδρομή παραπλεόντων σκαφών, για την ανεύρεση των 12 μελών του φορτηγού πλοίου «Raptor» το οποίο βυθίστηκε χθες ανοικτά της Λέσβου λόγω της κακοκαιρίας. Μια τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης έχει στηθεί από το πρωί της Κυριακής που το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Από τις έρευνες εντοπίστηκε ζωντανός ο Αιγύπτιος μηχανικός του πλοίου και μια σορός η οποία μεταφέρθηκε χθες το βράδυ στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

 

Αιγύπτιος ναυτικός: «To καράβι έμπαζε νερά από το Σάββατο»

Ο Αιγύπτιος διασωθείς, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, υποστήριξε ότι το καράβι από χθες το βράδυ έμπαζε νερά, ενώ φέρεται να είπε ότι επιχειρούσαν να τα αντλήσουν, καθώς αυτή η οδηγία τους δόθηκε.

Ο ισχυρισμός αυτός προκαλεί προβληματισμό στους άνδρες του Λιμενικού καθώς όπως χαρακτηριστικά υποστήριξαν στο iefimerida αρμόδιες πηγές «εάν παίρνει νερά το πλοίο καλείς κατευθείαν. Εάν δεν το κάνεις έχεις τους λόγους σου».

Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της διάσωσης του Αιγύπτιου ναυτικού, που εντοπίστηκε χθες πάνω σε βαρέλι μετά το ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου, έδωσε στο φως της δημοσιότητας το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, κόπασαν οι άνεμοι, ενώ οι έρευνες στη περιοχή συνεχίζονται και με το πρώτο φως της ημέρας. Στο πλοίο Raptor επέβαιναν συνολικά 14 άτομα πλήρωμα (ένας Ινδός, έντεκα Αιγύπτιοι και δύο Σύροι). Το πλοίο μετέφερε αλάτι από την Αίγυπτο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

 

Λέσβος: Πώς βούλιαξε το φορτηγό πλοίο - Ισχυροί άνεμοι έπνεαν στη περιοχή

Το πλοίο «Raptor», σημαίας Κομόρες, ξεκίνησε από το λιμάνι της Δεκέλειας με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Είχε 14 άτομα πλήρωμα. Στις 07:00 το πρωί εμφάνισε μηχανική βλάβη και εξέπεμψε SOS, ενώ στις 08:20 βυθίστηκε 4,5 ναυτικά μίλια Νοτιοδυτικά της Λέσβου την ώρα που στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Όπως προαναφέρθηκε, μετά από ώρες αναζητήσεων εντοπίστηκε σώος ένας Αιγύπτιος ναυτικός (μηχανικός) πάνω σε ένα βαρέλι και ανασύρθηκε από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Ακόμη βρέθηκε η σορός ενός ναυαγού, ενώ οι υπόλοιποι 12 ναυτικοί αγνοούνται. Όπως έχει γίνει γνωστό αγνοούνται συνολικά δύο Σύριοι, ένας Ινδός και 10 Αιγύπτιοι ναυτικοί.

Σύμφωνα με τον πλωτάρχη Νικόλαο Αλεξίου, εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, στο σημείο που βυθίστηκε το φορτηγό πλοίο με τους αλλοδαπούς ναυτικούς επικρατούσαν βόρειοι, βορειοδυτικοί άνεμοι 9 μποφόρ με ύψος κύματος 4,5 μέτρα. Μετά από περίπου 1 – 1,5 ώρα ο καπετάνιος δήλωσε ότι το πλοίο έχει πάρει κάποια κλίση και τότε εξέπεμψαν το mayday.

Τα βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το σημείο του ναυαγίου αποτυπώνουν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

https://streamable.com/6jpkl0 https://streamable.com/dj5rzu

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πιθανότατα το πλοίο που μετέφερε αλάτι λόγω του έντονου κυματισμού έβαλε νερό στα αμπάρια με αποτέλεσμα να πάρει κλίση και να βυθιστεί.

Πηγή: iefimerida.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους