Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Κόκκινος» ο ουρανός σε Δράμα και Σέρρες - Εμφανίστηκε το Βόρειο Σέλας (ΦΩΤΟ)

Τα χρώματα του ουρανού ήταν εντυπωσιακά και όσοι ήταν ξύπνιοι στη Δράμα είδα ένα κόκκινο-μωβ-ροζ πέπλο να σκεπάζει την πόλη

Το «Βόρειο Σέλας» αντίκρισαν σήμερα ξημερώματα Παρασκευής (1/12) οι κάτοικοι της Δράμας και των Σερρών.

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, τα χρώματα του ουρανού ήταν εντυπωσιακά και όσοι ήταν ξύπνιοι στη είδα ένα κόκκινο-μωβ-ροζ πέπλο να σκεπάζει την πόλη τους.

selas_drama.jpg

Υπενθυμίζεται ότι το «Βόρειο Σέλας» έκανε την εμφάνισή του και στις αρχές Νοεμβρίου βάφοντας κόκκινο τον ουρανό σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το National Oceanic and Atmospheric Administration, σήμερα σημειώθηκε ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα στη Γη. Το «Βόρειο Σέλας» έγινε ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πώς δημιουργείται το Βόρειο Σέλας

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είχε μιλήσει εκτενώς για το φαινόμενο, μετά την εμφάνισή του, στις 5 Νοεμβρίου στη χώρα.

Όταν τα ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας, που κινούνται ελικοειδώς κατά μήκος των δυναμικών γραμμών του γεωμαγνητικού πεδίου, πλησιάζουν ενίοτε την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, συγκρούονται με άτομα και μόρια αζώτου και οξυγόνου και τα διεγείρουν ενεργειακά, δημιουργώντας έτσι το σέλας.

Τα διεγερμένα άτομα και μόρια, για να επανέλθουν στην αρχική, σταθερή κατάσταση ενεργειακής ισορροπίας, εκπέμπουν την περίσσεια ενέργειας υπό τη μορφή ορατής ακτινοβολίας, εξηγεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το κόκκινο χρώμα του στη συγκεκριμένη περίπτωση, δημιουργείται από τη «σύγκρουση» διεγερμένου ατομικού οξυγόνου με ηλεκτρόνια της γήινης μαγνητόσφαιρας. Η μορφή του μπορεί να παρομοιαστεί με κινούμενες, λαμπρές, χρωματιστές ουράνιες κουρτίνες φωτός.

Η ένταση μιας μαγνητικής καταιγίδας περιγράφεται από τον γεωμαγνητικό δείκτη Dst, ο οποίος εκφράζει την μεταβολή του μαγνητικού πεδίου της Γης, όπως μετράται στο έδαφος. Η τιμή του χθες έπεσε στα -165 nT, το οποίο χαρακτηρίζει μια ισχυρή μαγνητική καταιγίδα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαλκιδική: Ξεκινά η ανάπλαση σε 5+1 σημεία της κοινότητας Βαρβάρας
Οι εργασίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πρόβλεψη διαχείρισης των όμβριων υδάτων και ανανέωση του αστικού εξοπλισμού κοινόχρηστων χώρων
Χαλκιδική: Ξεκινά η ανάπλαση σε 5+1 σημεία της κοινότητας Βαρβάρας
Ο πιο πρωτότυπος αυτόματος πωλητής είναι στη Θεσσαλονίκη – Ανοιχτά όλο το 24ωρο
Πρόκειται για το μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης των ψαράδων στη Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί όλο το 24ωρο, προσφέροντας λύσεις σε έκτακτες περιπτώσεις
Ο πιο πρωτότυπος αυτόματος πωλητής είναι στη Θεσσαλονίκη – Ανοιχτά όλο το 24ωρο