Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας: Πληρωμή για 18 μήνες - Ποιοι μπορούν να πάρουν έως 1.300€

Διπλή ανατροπή στο επίδομα ανεργίας - Τι προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Αλλαγές σχεδιάζονται στο επίδομα ανεργίας από το υπουργείο Εργασίας και τη ΔΥΠΑ. Αρχικά, καταργείται το επίδομα 200 ευρώ των μακροχρόνια ανέργων, και θα αυξηθεί το τακτικό επίδομα ανεργίας, αλλά και θα δίνεται πέραν των 12 μηνών.

Συνοπτικά, εξετάζεται:

  • Κατάργηση επιδόματος για μακροχρόνια ανέργους
  • Δημιουργία ενιαίου επιδόματος για περισσότερους από 12 μήνες
  • Κλιμακούμενο ποσό, το οποίο θα είναι υψηλότερο τους πρώτους μήνες μετά την απόλυση
  • Το υψηλότερο ποσό καθορίζεται από τα έτη εργασίας-ασφάλισης

Ειδικότερα, λόγω της ενσωμάτωσης του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων στο επίδομα ανεργίας, εξετάζεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας να φτάνει έως και τους 18 μήνες.

Μελετάται επίσης το επίδομα ανεργίας να είναι μεταβλητό ποσό, που τους πρώτους μήνες μετά την απόλυση μπορεί να φτάσει έως τα 1.300 ευρώ. Θα δίνεται στους ανέργους που έχουν διανύσει περισσότερα από 4 χρόνια στην αγορά εργασίας, ενώ αντίθετα όσοι έχουν λιγότερα χρόνια θα λαμβάνουν το ποσό των 479 ευρώ. Όσο περισσότερα χρόνια έχει διανύσει ο άνεργος στην αγορά εργασίας, τόσο υψηλότερο θα είναι το επίδομα που θα λάβει.

Παράλληλα, θα επιτρέπεται σε ανέργους που λαμβάνουν το επίδομα, να απασχολούνται σποραδικά. Πιο αναλυτικά, δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μιας ημέρας, να εργάζονται χωρίς να χάνουν το επίδομα, με την προϋπόθεση ότι η απασχόληση δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις ημέρες εβδομαδιαίως και τις 12 ημέρες μηνιαίως. Στην περίπτωση αυτή, το επίδομα ανεργίας μειώνεται ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης.

Πότε μπαίνει για πρώτη φορά το επίδομα ανεργίας

Αν επιδοτείται για πρώτη φορά, ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας το χρόνο κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, πριν από την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες. Εφόσον ανήκετε στους δικαιούχους, εφόσον κάνετε την αίτηση σας είναι θέμα ημερών να ξεκινήσει και η καταβολή του επιδόματος ανεργίας.

Για να λάβετε το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να είσαστε εγγεγραμμένος στα Μητρώα του ΟΑΕΔ. Η καταβολή των μηνιαίων επιδομάτων γίνεται πλέον μια φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε εβδομάδας (Παρασκευή) με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού κάθε δικαιούχου. Η πίστωση περιλαμβάνει τις αξιώσεις που αφορούν στις ημέρες Δευτέρα έως Κυριακή, δηλαδή το επίδομα καταβάλλεται δεδουλευμένο Δευτέρα έως Παρασκευή και προπληρώνεται το Σάββατο και η Κυριακή.

Πηγή: ieidiseis.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καιρίδης για από Γάνδη: Χρειαζόμαστε παραπάνω ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Συμμετείχε στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Μετανάστευσης της ΕΕ για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της εφαρμογής του νέου Συμφώνου
Καιρίδης για από Γάνδη: Χρειαζόμαστε παραπάνω ευρωπαϊκή χρηματοδότηση