Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οπαδική βία: Η «μαύρη λίστα» με τους 13 νεκρούς - Οι χούλιγκανς και οι ΠΑΕ

Πώς δρουν οι χούλιγκαν και τι προβλέπεται για τους ελέγχους στα γήπεδα

*Του Μιχαήλ Λιάπη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ζήτημα πολλών διαστάσεων είναι το θέμα της οπαδικής βίας που έχει γιγαντωθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ η χώρα μας μετρά ήδη 13 θύματα και δεκάδες τραυματίες, οπαδούς και αστυνομικούς.

Το μεγάλο αυτό πρόβλημα δεν έχει “γεννηθεί” τα τελευταία χρόνια άλλα προϋπάρχει περίπου 40 χρόνια. Οι χούλιγκαν των αθλητικών χώρων, είναι άτομα που μπορεί να φτάσουν να γίνουν μέχρι και δολοφόνοι, ενώ τα τελευταία χρόνια τα κοινωνικά δίκτυα βρίθουν από βίντεο, αναφορές και φωτογραφίες της «δράσης» τους, συχνά ακόμη και από τους ίδιους.

To «ΤyposThes» συζήτησε με ειδικούς για το φλέγον αυτό ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, με πιο πρόσφατο περιστατικό τον σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού από 18χρονο στου Ρέντη.

Μ. Αλβανού: «Πολύπλευρο και πολυεπίπεδο το φαινόμενο της οπαδικής βίας

1_17.jpg

«Είναι ένα φαινόμενο το οποίο αρχικά είναι πολύπλευρο και πολυεπίπεδο και μπορούμε να το δούμε μέσα από την επιχειρησιακή άποψη της αντιμετώπισης βίας “ad hoc” αλλά μπορούμε και πρέπει να το δούμε και στα πλαίσια της αντιμετώπισης του γενικότερου πλαισίου που εμφανίζεται», είπε στο «ΤyposThes» η Εγκληματολόγος, Διδάκτωρ Διεθνούς Ερευνητικής Εγκληματολογίας (International Research Doctor in Criminology) του Πανεπιστημίου του Trento και  Σ.Ε.Π  στο Πανεπιστήμιο Πάφου Μαρία Αλβανού. Η ίδια εξήγησε πως «έρευνες σε άλλες χώρες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει και κοινωνικοπολιτικά αίτια. Επίσης με την έκβαση του φαινομένου μπορούμε να δούμε μια πόλωση που έχει να κάνει με τις διαφορετικές ομάδες και τον φανατισμό ο οποίος υπάρχει σε αυτό το επίπεδο». Και συμπλήρωσε ότι «Το φαινόμενο αυτό, θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε βλέποντας και την έκφανσή του, που μπορεί να είναι άσχετη με το κομμάτι της ομάδας και του αθλητικού γεγονότος και το οποίο λειτουργεί απλά ως μια αφορμή για να έχουμε επεισόδια, όπως τα όσα είδαμε πρόσφατα σου Ρέντη με μία ευθεία αντιπαράθεση προς τις Αρχές και την εξουσία».

Γ. Πανούσης: “Πρέπει να ακούνε και τους επιστήμονες”

2_16.jpg

Ο Γιάννης Πανούσης Καθηγητής Εγκληματολογίας του ΕΚΠΑ και πρώην στέλεχος της  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως Αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σχολιάζοντας στο «ΤyposThes» τα μέτρα της Κυβέρνησης για το μεγάλο ζήτημα της Αθλητικής Βίας είπε: «Ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα που αυτοτελώς τα έχουμε ξαναδεί. Αλλά αν με αυτά τα μέτρα κερδίσει χρόνο “ για να ξεδοντιάσουν το σύστημα, τα κυκλώματα του μαύρου χρήματος και του οργανωμένου εγκλήματος, αυτό θα φανεί στην πορεία». Παράλληλα, ο κ. Πανούσης, υπογράμμισε ότι «πρέπει να ακούνε και τους επιστήμονες, γιατί οι πολιτικοί μιλάνε μεταξύ τους και δεν ακούνε τις έρευνες και τους ερευνητές πάνω στο φαινόμενο». Επίσης πρόσθεσε πως το φαινόμενο αυτό πάντα υπήρχε αλλά τώρα τελευταία έχει αλλάξει μορφή, προς το χειρότερο.

Μαρία Αρχιμανδρίτου : «Αποκτούν της ψυχολογία του όχλου»

3_11.jpg

Η Καθηγήτρια του τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του ΑΠΘ και ειδικότερα της Εγκληματολογίας και της Σωφρονιστικής, Μαρία Αρχιμανδρίτου υπογράμμισε στο «ΤyposThes» ότι «Πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα ώστε τα ανεκτά όρια της βίας στους αθλητικούς αγώνες να μειωθούν δραματικά». Παράλληλα, η κα. Αρχιμανδρίτου, εξήγησε ότι πολλές φορές οι οπαδοί πηγαίνουν στο γήπεδο προκειμένου να εκτονωθούν από τα προβλήματα που έχουν στην καθημερινή τους ζωής και εκεί αρχίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις να αποκτούν της ψυχολογία του όχλου με αποτέλεσμα να συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν». Επίσης όπως υπογράμμισε, το θέμα ξεκινά από την παιδεία που λαμβάνουμε από τα σχολικά χρόνια καθώς και την “ανοχή” που μαθαίνουμε να αποκτούμε στην βία μέσα από τις ταινίες που βλέπουμε καθημερινά.

Αναφορικά με το ατομικό υπόβαθρο των “Χούλιγκαν” σημείωσε πως «είναι άτομα που πιστεύουν ότι μέσα από την βία επιβάλλονται, αποκτούν δύναμη και εξουσία».

Παράλληλα υπάρχουν και αυτοί που δε τα αποδέχονται όλα αυτά, αλλά μέσα από τον όχλο που δημιουργείται μέσα στο γήπεδο, ο οποίος είναι “ανθρωποφαγικός”, αντιδρούν και αυτοί αναλόγως. Εξάλλου, όπως είπε η κα. Αρχιμανδρίτου, πλέον και οι ίδιοι οι αστυνομικοί δεν θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο φοβούμενοι την σωματική τους ακεραιότητα.

Τσαϊρίδης : «Δεν είναι δουλειά της αστυνομίας να παρέχει υπηρεσίες “security”»

4_9.jpg

«Δεν είναι δουλειά της αστυνομίας να παρέχει υπηρεσίες “security” στα γήπεδα και τις ανώνυμες εταιρίες. Ο ρόλος μας θα πρέπει να είναι επικουρικός και να επεμβαίνει η αστυνομία όπου υπάρχει διασάλευση της τάξης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης  Θεόδωρος Τσαϊρίδης αναφορικά με τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, επαναφέροντας ξανά στην επιφάνεια την πάγια θέση των αστυνομικών αναφορικά με τα ζητήματα φύλαξης των αθλητικών χώρων.

Οι χούλιγκανς και οι ΠΑΕ

Όπως είπαν στο «ΤyposThes» καλά ενημερωμένες πηγές για το θέμα της οπαδικής βίας οι χούλιγκαν δεν αποκλείεται να είναι άτομα που είναι γνωστά στις εκάστοτε ΠΑΕ. Σχολιάζοντας το κλείσιμο των συνδέσμων, ανέφεραν ότι πολλοί σύνδεσμοι έκλεισαν γιατί δεν ήθελαν να είναι υπό την εποπτεία των ΠΑΕ. Σημειώνεται ότι το κλείσιμο των συνδέσμων των ομάδων ορίζεται βάση του νόμου 2725/1999 στο άρθρο 41β, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί και τέθηκε σε εφαρμογή από τις 19-6-2021 (ισχύει και πριν από την δολοφονία του Άλκη Καμπανού 1-2-2022). «Mετά τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν με τον Άλκη και τον Μιχάλη, τον οπαδό της ΑΕΚ, είπαν ότι θα επαναφέρουν την αστυνομία για να κάνει ελέγχους που μέχρι πρότινος τον ρόλο αυτόν τον είχαν οι εταιρείες security, με αποτέλεσμα αν γίνει κάτι την ευθύνη να την έχει η Αστυνομία και όχι οι ΠΑΕ», τόνισαν οι πηγές. 

Τα θύματα της οπαδικής βίας στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: 9/9/1983 – Άρης Δημητριάδης 18 ετών

Λάρισα: 26/10/1986 – Χαράλαμπος Μπλιώνας 29 ετών

Νέα Φιλαδέλφεια: 13/1/1991 – Γιώργος Παναγιώτου 17 ετών

Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης: 10/4/1991 – Ευθύμιος Λιάκας 21 ετών, Κώστας Ντόλιας (25 ετών)

Γλυφάδα: 12/5/1993 – Γιώργος Καρνέζης 25 ετών

Παιανία: 29/3/2007 – Μιχάλης Φιλόπουλος 22 ετών

Ηράκλειο: 5/9/2011 – Γιάννης Ρουσάκης 21 ετών

Αλικαρνασσός Ηρακλείου: 14/9/2014 – Kώστας Κατσούλης 46 ετών

Θεσσαλονίκη: 4/5/2017 – Νάσος Κωνσταντίνου 24 ετών

Θεσσαλονίκη: 5/1/2020 – Tόσκο Μποζατζίσκι 28 ετών

Θεσσαλονίκη: 1/2/2022 – Άλκης Καμπανός 19 ετών

Νέα Φιλαδέλφεια 7/8/2023  Μιχάλης Κατσουρής 29 ετών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν