Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχεται ο νέος ΚΟΚ: Τέλος οι σβησμένες κλήσεις - Απενοχοποίηση του οχήματος

Iδιαίτερα αυστηρές ποινές σε όσους τελούν παραβάσεις που συνδέονται με σοβαρά τροχαία ατυχήματα

Προ των πυλών φαίνεται πως βρίσκεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, που, θα προβλέπει αυστηρότερες ποινές σε όσους υποπίπτουν σε σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, και ταυτόχρονα θα απενοχοποιεί το οχημα.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση του σχεδίου του Προϋπολογισμού του 2024, «ενεργοποιήθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή που επικαιροποίησε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας, και ψηφίζεται νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας».

Με δεδομένο ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα του υπουργείου, ο νέος ΚΟΚ θα ορίζει ιδιαίτερα αυστηρές ποινές σε όσους τελούν παραβάσεις που συνδέονται με σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Μεταξύ αυτών αναμένεται να είναι:

  • η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
  • η υπερβολική ταχύτητα
  • η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
  • η αντικανονική προσπέραση

Απενοχοποίηση του οχήματος

Από την άλλη, για κάποιες παραβάσεις εφεξής δεν θα προβλέπεται αφαίρεση πινακίδων, ώστε για μια απερισκεψία ενός οδηγού να μην την «πληρώνουν» τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που ενδέχεται να χρησιμοποιούν το ίδιο όχημα. Αντιθέτως, αναμένεται να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο της ποινής για τον οδηγό που υπέπεσε στην παράβαση.

Τέλος το σβήσιμο των κλήσεων

Παράλληλα, προβλέπεται online ανάρτηση των κλήσεων σε μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα, ώστε να μην μπορεί να «σβήνεται» η παράβαση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το «σβήσιμο» μιας κλήσης μπορεί να εδραιώσει στη συνείδηση του παραβάτη οδηγού το αίσθημα της ατιμωρησίας, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεται η οδική παράβαση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την οδική ασφάλεια.

Με το νέο καθεστώς, το ποσό του προστίμου θα αναρτάται απευθείας στον προσωπικό λογαριασμό Taxisnet του παραβάτη ο οποίος αν δεν τον εξοφλήσει τότε θα αποτελεί βεβαιωμένη οφειλή προς το Κράτος.

Εδώ και λίγες εβδομάδες, οι ενστάσεις για πράξεις βεβαίωσης παράβασης γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr.

Πηγή: carandmotor

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ