Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στο «σφυρί» ακίνητα 2 μεγάλων επιχειρήσεων - Ποιο πουλήθηκε 1,6 εκατ. ευρώ

akinito-pleistiriasmos

Ακίνητα άλλοτε ισχυρών επιχειρήσεων αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία ή περνούν σε νέα χέρια

Μπορεί ένας μεγάλος αριθμός πλειστηριασμών να έχει τεθεί σε αναστολή λόγω της αποχής που συνεχίζει μεγάλο μέρος των συμβολαιογράφων, ωστόσο κάποιοι διενεργούνται κανονικά, με ακίνητα άλλοτε ισχυρών επιχειρήσεων να αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία και να περνούν σε νέα χέρια. 

Βασίλαγας - 3Β Markets

Μια από αυτές τις επιχειρήσεις είναι η Βασίλαγας Α.Ε. - 3Β Markets: βορειοελλαδίτικη εταιρεία που βρίσκεται εδώ και καιρό στο "στόχαστρο” των πλειστηριασμών. Κάποτε ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες του λιανεμπορίου στη Βόρεια Ελλάδα, διαθέτοντας αλυσίδα από 13 καταστήματα-σούπερ μάρκετ, αλλά το 2017 κηρύχθηκε σε πτώχευση.

Ο πλειστηριασμός που διενεργήθηκε στις 13/12 είχε επισπεύδοντα τον σύνδικο πτώχευσης και αφορούσε αγροτεμάχιο έκτασης 11,25 στρεμμάτων στη Δημοτική Κοινότητα Καλοχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Εχεδώρου του Δήμου Δέλτα στη Θεσσαλονίκη.

Εντός του αγροτεμαχίου έχει ανεγερθεί βιομηχανικό κτιριακό συγκρότημα που περιλαμβάνει τμήμα γραφείων αποτελούμενο από υπόγειο, ισόγειο, δύο ορόφους και ισόγειο τμήμα παραγωγής, με συνολική επιφάνεια 4.653,72 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στο 1,34 εκατ. ευρώ, με το ακίνητο να κατακυρώνεται τελικά στο 1,6 εκατ. ευρώ. 

Πλειστηριασμοί: Ποια ακίνητα άλλαξαν χέρια και ποια έμειναν στα αζήτητα

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2015 η εταιρεία είχε καταγράψει κύκλο εργασιών 18,8 εκατ. ευρώ, από 19,8 εκατ. το 2014, και καθαρές ζημίες 855 χιλ. ευρώ, έναντι ζημιών 33 χιλ. του 2014. Τα ίδια κεφάλαια κατά την 31/12/2015 ανέρχονταν σε 961 χιλ. ευρώ, έναντι 1,8 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσεως παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως 47,10%. "Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας κατά την 31/12/2015 κρίνεται όχι καλή με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά”, ανέφερε η εταιρεία στις οικονομικές της καταστάσεις, ενώ πρόσθετε ότι "η προβλεπόμενη πορεία της εταιρείας αναμένεται δύσκολη”.

Ειδικότερα, στους παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την προοπτική της εταιρείας ως συνεχιζόμενης δραστηριότητας, αναφέρονταν οι σωρευμένες ζημίες ύψους 1.199.758 ευρώ και το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, ύψους 8.248.934,79 ευρώ, έναντι του συνόλου του κυκλοφορούντος ενεργητικού, ποσού 4.809.174,50 ευρώ.

Μάλιστα, η εταιρεία ανέφερε πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος η διοίκηση είχε εκπονήσει επιχειρηματικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο προβλεπόταν "θετική μελλοντική πορεία της εταιρείας”. Το σχέδιο αυτό περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, άνοιγμα νέων καταστημάτων, μείωση κόστους, ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών και φόρων και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Βασίλαγας

Τα προβλήματα πάντως είχαν γίνει εμφανή στους καταναλωτές αρκετά νωρίτερα από το οριστικό λουκέτο, καθώς είχαν βρεθεί ουκ ολίγες φορές μπροστά σε άδεια ράφια, αλλά και κλειστά καταστήματα, με τα capital controls να επιδεινώνουν περαιτέρω την ήδη δυσμενή κατάσταση. Τα στελέχη της Βασίλαγας 3Β Markets προσπαθούσαν, πάντως, μέχρι την τελευταία στιγμή να πετύχουν μια συμφωνία με επενδυτή, η οποία, όμως, δεν ήρθε ποτέ. Μάλιστα, μία από τις φήμες που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή ήθελε την εταιρεία να αποτελεί "στόχο” της… Walmart, ενώ αργότερα η ίδια η εταιρεία διεμήνυε είχε κλείσει συμφωνία με μεγάλη γαλλική εταιρεία στον χώρο του λιανεμπορίου. Στη συνέχεια, στο… παιχνίδι μπήκε και ένας Έλληνας χονδρέμπορος, ωστόσο ούτε αυτή η συμφωνία προχώρησε, οδηγώντας την εταιρεία στο οριστικό τέλος. 

Ενδιαφέρον έχει ότι γύρω από την πτώχευση της εταιρείας είχε προκύψει ένα "θρίλερ” με τους συνδίκους πτώχευσης. Ειδικότερα, με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης με την οποία η εταιρεία κηρύχθηκε σε πτώχευση, είχε διοριστεί σύνδικος πτώχευσης ο Ι.Τ., ο οποίος, όμως, δεν αποδέχθηκε τον διορισμό του. Στη συνέχεια, κατά το ίδιο έτος, διορίστηκε με νέα απόφαση σύνδικος πτώχευσης η Α.Γ., η οποία επίσης αποποιήθηκε τον διορισμό της. Το 2018, με νέα απόφαση του δικαστηρίου, διορίστηκε σύνδικος πτώχευσης η Α.Μ., που και αυτή αποποιήθηκε τον διορισμό της. Τελικά, με μια ακόμη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, επίσης το 2018, διορίστηκε σύνδικος πτώχευσης ο Γ.Κ.

Η Βασίλαγας Α.Ε. ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα το 1994, στη χονδρική, εισάγοντας και διακινώντας καφέ, αλλά και ζάχαρη, για να επεκταθεί λίγο αργότερα και στο retail, ενώ από το 2006 είχε παρουσία στη χονδρική με δύο καταστήματα χονδρικής cash&carry.

ΕΝΙΜΕΞ 

Από την άλλη, άγονοι ήταν και οι τέσσερις πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν χθες εις βάρος της εταιρείας ΕΝΙΜΕΞ, που δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και στην κατασκευή βαλβίδων, συστημάτων μέτρησης και ρύθμισης, μετρητών αερίου και πακέτων CNG για εφαρμογές πετρελαίου και αερίου. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία ιδρύθηκε το 1996 "ως ο μοναδικός κατασκευαστής στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο που σχεδίαζε και παρήγαγε σφαιρικές βαλβίδες, βαλβίδες βύσματος, σταθμούς μείωσης και μέτρησης αερίου και μετρητές αερίου”. 

Enimex

Η έδρα της βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης, με το πρώτο εργοστάσιο να καλύπτει 6.500 τ.μ. και να προορίζεται για την παραγωγή βαλβίδων, σταθμών και test-logistics. Το δεύτερο εργοστάσιο βρίσκεται στην ίδια περιοχή και καλύπτει 3.000 τ.μ. με κύριες δραστηριότητες τη συναρμολόγηση/δοκιμή σταθμών M/R καθώς και τη συναρμολόγηση, βαθμονόμηση και επισκευή μετρητών αερίου.

Η εταιρεία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει εδώ και καιρό οικονομικά προβλήματα, ενώ στο ΓΕΜΗ υπάρχει και μια απόφαση του Πρωτοδικείου Κιλκίς, περί ανοίγματος διαδικασίας εξυγίανσης. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ αφορούν τη χρήση 2012, όπου η εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών 6 εκατ. ευρώ, έναντι 7,98 εκατ. ευρώ το 2011, και καθαρές ζημίες 2,97 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 5,14 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, καθώς και συνολικές υποχρεώσεις 19,4 εκατ. ευρώ.

Οι χθεσινοί πλειστηριασμοί, με συνολική τιμή εκκίνησης τα 1.685.900 ευρώ, αφορούσαν βιομηχανικά ακίνητα, οικόπεδα και άλλες ιδιοκτησίες της εταιρείας στην περιοχή του Κιλκίς.

Ειδικότερα: 

- Αγροτεμάχιο, έκτασης 5.802 τ.μ., που βρίσκεται στο αγρόκτημα Σταυροχωρίου, της Δημοτικής Ενότητας Κιλκίς, του Δήμου Κιλκίς. Επί του αγροτεμαχίου έχει αναγερθεί ισόγειο βιομηχανικό κτίριο εμβαδού 1.679,70 τ.μ. (τιμή εκκίνησης: 509.386 ευρώ).

- Αγροτεμάχιο, εμβαδού 6.930 τ.μ., που βρίσκεται στην εποικισθείσα περιοχή του αγροκτήματος Σταυροχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Κιλκίς, του Δήμου Κιλκίς. Επί του αγρού έχει αναγερθεί ισόγειο βιομηχανικό κτίριο εμβαδού περίπου 1.800,τ.μ. (τιμή: 545.868 ευρώ). 

- Ένα γήπεδο που βρίσκεται εντός του με αριθμό 6 Οικοδομικού Τετραγώνου της Βιομηχανικής Περιοχής Σταυροχωρίου Κιλκίς, εντός του οποίου έχει ανεγερθεί βιομηχανικό κτήριο, εμβαδού 1.592 τ.μ. (τιμή: 598.000 ευρώ). 

- Αγροτεμάχιο εμβαδού 3.718 τ.μ., που βρίσκεται στην εποικισθείσα περιοχή του αγροκτήματος Σταυροχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Κιλκίς, του Δήμου Κιλκίς. Το αγροτεμάχιο είναι εκτός σχεδίου πόλεως και δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις. Είναι αδόμητο, έχει πρόσβαση από χωματόδρομο και έχει απόσταση περίπου 500 μέτρα από τον οικισμό Σταυροχωρίου. (τιμή: 2.640 ευρώ).

- Ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου ενός διαμερίσματος α΄ ορόφου, εμβαδού καθαρού 56,06 τ.μ. και μικτού 71,64 τ.μ., επί της οδού Κ. Τριανταφυλλίδη στην πόλη του Κιλκίς, που βρίσκεται πάνω από την πυλωτή – ισόγειο όροφο της οικοδομής και έχει δική του είσοδο από τον κοινόχρηστο διάδρομο του α’ ορόφου. (τιμή: 26.506 ευρώ). 

- Ποσοστό 3/8 εξ αδιαιρέτου ενός οικοπέδου εκτάσεως 915 τ.μ., με την, -κατά τον τίτλο κτήσης- επ’ αυτού παλιά διώροφη οικία που βρίσκεται στον οικισμό Κρηστώνης, της Δημοτικής Ενότητας Κιλκίς, του Δήμου Κιλκίς. Σήμερα δεν υφίσταται κτίσμα στο οικόπεδο και είναι αδόμητο, χωρίς περίφραξη. (τιμή: 3.500 ευρώ). 

Enimex

"La Munte Mountain Resort”

Στα αζήτητα έμεινε εκ νέου και το 4 αστέρων ξενοδοχείο "La Munte Mountain Resort” στο Μέτσοβο. Η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στο ποσό των 1,44 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και στον πλειστηριασμό του Σεπτεμβρίου, που επίσης κηρύχθηκε άγονος, ενώ επισπεύδουσα ήταν η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου. 

Πρόκειται για μια ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία όπως προκύπτει μέσα από το διαδίκτυο, επί του παρόντος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και βρίσκεται στην περιοχή Ανηλίου ενώ απέχει μόλις 100 μέτρα από την πλατεία του οικισμού καθώς και 5 χιλιόμετρα από την πόλη του Μετσόβου.  

Το τουριστικό κατάλυμα είναι κατασκευασμένο σε ένα οικόπεδο επιφάνειας 1.500 τ.μ. και αποτελείται από ισόγειο εμβαδού 484 τ.μ., από πρώτο όροφο επιφάνειας 440,72 τ.μ. καθώς και από δύο υπόγεια συνολικής επιφάνειας 1.060 τ.μ. Το ακίνητο λειτουργούσε σαν ξενοδοχείο κλασικού τύπου – 20 δωματίων και 38 κλινών.

La Munte

Πηγή: capital.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορολογικές: Υποχρεωτική η καταχώρηση ΙΒΑΝ – Εκκρεμεί η επιστροφή 85 εκατ. ευρώ
Σε 190.000 φορολογούμενους – Πότε θα υποβληθούν αυτόματα οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις 1,3 εκατ. μισθωτών και συνταξιούχων
Φορολογικές: Υποχρεωτική η καταχώρηση ΙΒΑΝ – Εκκρεμεί η επιστροφή 85 εκατ. ευρώ
Δίκη για το Μάτι: Αυτεπάγγελτη έφεση ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Σχετικά με τις αθωώσεις, την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες αλλά και για τις ποινές που επιβλήθηκαν
Δίκη για το Μάτι: Αυτεπάγγελτη έφεση ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου