Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κομοτηνή: Εθνική πρωτεύουσα νεολαίας για το 2024

“Οραματιζόμαστε μία νεολαία ενεργή και ανεξάρτητη, που συμμετέχει και αλλάζει τις τοπικές της κοινότητες.” ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη

“Οι νέοι δημιουργούν τη πόλη τους.” Αυτό είναι το μήνυμα του νέου θεσμού που στοχεύει στη δημιουργία πόλεων φιλικών και εναρμονισμένων με τις ανάγκες των νέων. Παράλληλα επιδιώκει τη βελτίωση της σχέσης των νέων με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και χαρακτηριστικών της περιοχής και τη συμβολή στη χάραξη τοπικής στρατηγικής για τη νεολαία.

Ο Δήμος Κομοτηνής αναδείχθηκε Εθνικη Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2024.

Στο τελικό στάδιο αξιολόγησης συμμετείχαν ακομη οι Δημοι: Θέρμης, Λαρισαίων, Νεάπολης Συκεών και Ορεστιάδας.

“Οραματιζόμαστε μία νεολαία ενεργή και ανεξάρτητη, που συμμετέχει και αλλάζει τις τοπικές της κοινότητες.” ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στη σχετική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

“Η δραστηριοποίηση της νεολαίας στους τομείς του περιβάλλοντος, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού αλλά και των κοινών, δεν αποτελεί απλό ευχολόγιο αλλά αναγκαία συνθήκη κοινωνικής προόδου και καινοτομίας.

Στο πλαίσιο αυτό η ανακήρυξη της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας αποτελεί ένα πρώτο μας βήμα προς την ενδυνάμωση των νέων.”

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Νεολαία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας οπως ανέφερε η υπουργός, περιλαμβάνει μία σειρά μέτρων και δράσεων ενδυνάμωσης της νεολαίας.

  •  Επανασυγκροτείται η Διυπουργική Ομάδα Εργασίας για την καταγραφή των πολιτικών που αφορούν την νεολαία, με στόχο την δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου στήριξης των νέων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
  •  Προχωρά τη λειτουργία της Εθνικής Ομάδας Διαλόγου στο πλαίσιο του Διαλόγου της ΕΕ για την Νεολαία, με στόχο την ενεργή συμμετοχή των νέων στην διαδικασία λήψης αποφάσεων ιδίως ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών.
  •  Συστηνεται Διυπουργική Ομάδα Εργασίας για την καταπολέμηση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων. Στόχος είναι ο σχεδιασμός μίας ενιαίας Εθνικής Στρατηγικής, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ψυχικής υγείας εφήβων.
  •  Ενδυνάμωση και ανεξαρτητοποίηση των νέων, προωθώντας την ταχύτερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας. “Επίσης επεσημανε οτι “έχουμε ήδη κάποιες πολύ θετικές εξελίξεις στη μείωση της ανεργίας κατά 18,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε απόλυτους αριθμούς μιλάμε δηλαδή για 104.240 λιγότερους ανέργους και υπενθύμισε την διασύνδεση των νέων με την αγορά εργασίας, με το πρώτο ενσήμο για νέους έως και 29 ετών στην πρώτη τους εργασία.”

Η Υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στη στεγαστική πολιτική για την οποία εχουν δεσμευτεί 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ .

  • Το πρόγραμμα Σπίτι μου, χορηγει χαμηλότοκα ή ακόμα και άτοκα δάνεια σε νέους και νέα ζευγάρια ηλικίας 25 έως 39 ετών και ήδη οι εκταμιεύσεις δανείων φτάσει στις 1982 ύψους 193,4 εκ. ευρώ.
  •  Γίνεται προσπάθεια να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις 750.000 κενές κατοικίες .
  •  Παράλληλα προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος Ανακαινίζω-Νοικιάζω, με επιδότηση έως και 40% των εργασιών ανακαίνισης, με προϋπόθεση την μακροχρόνια μίσθωση τουλάχιστον για 3 έτη.
  • Για τους νέους ιδιοκτήτες 18 έως 39 ετών, υλοποιοιειται και το Πρόγραμμα Εξοικονομώ – Ανακαινίζω καλύπτοντας έξοδα έως και 35.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.
  •  Το πρόγραμμα κοινωνική παροχή, με συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα οικοδομηθούν κενά οικόπεδα και θα αξιοποιηθούν κενά διαμερίσματα του δημοσίου σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.

“Επιδίωξη μας είναι να ενισχύουμε με ποικίλες δράσεις το νέο θεσμό και την νεολαία μας” ανέφερε η ΓΓ Δημογραφικής και Στεγαστικής πολιτικής Μαρίνα Στεφου.

“Προσπαθήσαμε να βάλουμε γερά θεμέλια αντικειμενικότητας για την επιλογή της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας,,” τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάνος Παπάζογλου αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η πρωτοβουλία “Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας” ξεκίνησε απο τη Γ.Γ δια βίου μάθησης και υλοποιείται πλεον από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής & Στεγαστικής Πολιτικής του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης.

Πηγή: ertnews.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ