Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τέμπη: Τον πλήρη ιατρικό φάκελο του μηχανοδηγού ζητά η Εξεταστική

Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται από τέσσερις πιστοποιημένους ιατρούς (καρδιολόγο, νευρολόγο-ψυχίατρο, ΩΡΛ και οφθαλμίατρο) και ο γενικός παθολόγος δίνει την τελική έγκριση

Τον πλήρη ιατρικό φάκελο του μηχανοδηγού της επιβατηγής αμαξοστοιχίας ζήτησε από την πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, η εξεταστική επιτροπή "για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών", με πρωτοβουλία του εισηγητή της πλειοψηφίας, Λάζαρου Τσαβδαρίδη. Όπως είπε ο βουλευτής της ΝΔ, πρόσφατα δημοσιεύματα ενημερωτικών ιστοσελίδων ανέφεραν σημαντικά προβλήματα υγείας του μηχανοδηγού (εγκεφαλικά ανευρύσματα) θέτοντας το ερώτημα εάν η ΡΑΣ γνώριζε για την κατάσταση της υγείας του.

Η κυρία Τσιαπαρίκου είπε ότι την ευθύνη για να περάσει τις οφειλόμενες ιατρικές εξετάσεις έχει η σιδηροδρομική επιχείρηση, ότι οι εξετάσεις πραγματοποιούνται από τέσσερις πιστοποιημένους ιατρούς (καρδιολόγο, νευρολόγο-ψυχίατρο, ΩΡΛ και οφθαλμίατρο) και ότι γενικός παθολόγος δίνει την τελική έγκριση. Για τον συγκεκριμένο μηχανοδηγό, είπε πως υπήρχε πιστοποιητικό και ότι κρίθηκε ικανός.

Μπορεί να λέει η πρόεδρος της ΡΑΣ ότι ο γιατρός έχει την ευθύνη τής υπογραφής του αλλά, και η κυρία Τσιαπαρίκου έχει την ευθύνη τής δικής της υπογραφής είπε ο κ. Τσαβδαρίδης, Αναφερόμενος μάλιστα σε δύο πιστοποιητικά που ενεχείρισε στην επιτροπή η κυρία Τσιαπαρίκου, ο κ. Τσαβδαρίδης είπε ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι ο κάθε πρόεδρος της ΡΑΣ παίρνει αυτό το έγγραφο, που δεν γράφει τίποτα, που δεν έχει φωτογραφίες, που δεν έχει αριθμό ταυτότητας και δεν ξέρουμε εάν πρόκειται για τον συγκεκριμένο ή για άλλο συνονόματό του. Ειδικότερα για τα συνοδευτικά έγγραφα, που διαβίβασε ακολούθως η κυρίαα Τσιαπαρίκου, είπε ότι αυτό που προκύπτει από τις φωτοτυπίες, είναι ότι στο ένα από τα δύο υπάρχουν υπογραφές τεσσάρων γιατρών και στο άλλο υπογραφές τριών γιατρών. "Δηλαδή δώσαμε πιστοποιητικό ικανότητας σε έναν άνθρωπο, που φαίνεται ότι δεν εξετάστηκε τουλάχιστον από έναν γιατρό. Δεν ξέρουμε εάν από αυτά που βλέπουμε, το πρόβλημα υγείας με τους εμβολισμούς, τα εγκεφαλικά ανευρύσματα, έχει επισημανθεί από τους γιατρούς, εάν έχει αναγραφεί στο φάκελο, το πώς έχει προχωρήσει η διαδικασία, ποια είναι η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσε ο συγκεκριμένος. Θεωρώ και καταγγέλλω, συνέχισε ο κ. Τσαβδαρίδης, ότι η ρυθμιστική Αρχή έπρεπε να μη μείνει εφησυχασμένη με όλα αυτά τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά, και δεν θέλω να πιστέψω ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει με τους εξεταστές των μηχανοδηγών, για το εάν ήταν επαρκείς μηχανολογικά.

Ζητάμε τον πλήρη ιατρικό φάκελο που τηρείται υποχρεωτικά στη ΡΑΣ και τον πλήρη ιατρικό φάκελο που τηρεί η Hellenic Train [...] για να καταλήξουμε τελικά, εάν αυτός ο άνθρωπος μπορούσε να ανέβει στα τρένα ή δεν μπορούσε και ήταν επικίνδυνος είπε ο κ. Τσαβδαρίδης.

Με το αίτημα αναζήτησης του πλήρους ιατρικού φακέλου συμφώνησε ο εισηγητής της μειοψηφίας Βασίλης Κόκκαλης. Παρατήρησε ωστόσο, ότι η επιχειρηματολογία της πλειοψηφίας κατατείνει στο ότι φταίει η κυρία Τσιαπαρίκου, για το εάν το πιστοποιητικό υγείας ήταν ορθό ή όχι. Για τη ΝΔ, προσέθεσεο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν φταίει ότι ο Κ. Καραμανλής άλλαξε το όριο ηλικίας τού σταθμάρχη, δεν φταίει ότι δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση, φωτοσήμανση και ενδοεπικοινωνία κ.ά., παρά μόνο ότι φταίει ο σταθμάρχης ή ενδεχομένως και άλλοι. Να ψάξουμε και για τις ευθύνες αυτών που εξέδιδαν τα πιστοποιητικά υγείας, αλλά περιμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει χρόνο, όπως έδωσε σήμερα, για να εξετάσουμε και άλλους μάρτυρες όπως ο συνδικαλιστής Γενηδούνιας, πρόσθεσε ο κ. Κόκκαλης.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιλένα Αποστολάκη είπε ότι το ανθρώπινο λάθος ως κυβερνητικό αφήγημα, επανέρχεται συστηματικά. Είπε επίσης ότι η πλειοψηφία προέταξε την κυρία Τσιαπαρίκου ενώ στον κατάλογο μαρτύρων προηγούντο οι πρώην υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης και Κ΄πωστας Καραμανλής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι η ΝΔ είχε βγάλει συμπέρασμα πριν καταθέσει η μάρτυρας.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης είπε ότι πρέπει να προσέλθουν και οι γιατροί που υπέγραψαν τα πιστοποιητικά.

Ο βουλευτής της ΚΟ "Σπαρτιάτες" Πέτρος Δημητριάδης είπε ότι ο μηχανοδηγός έχει πεθάνει και δεν μπορεί να απαντήσει.

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς είπε ότι περιμένει τον ίδιο ζήλο από την πλειοψηφία για το θέμα της ρουσφετολογικής μετάθεσης του σταθμάρχη.

Ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη Τάσος Οικονομόπουλος ζήτησε τους φακέλους εκπαίδευσης της τελευταίας τριετίας.

Η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Έλενα Καραγεωργοπούλου είπε ότι παρακάμφθηκαν οι μάρτυρες Χρ. Σπίρτζης και Κ. Καραμανλής.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος μίλησε για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από πλευράς πλειοψηφίας.

Η εξέταση της κυρίας Τσιαπαρίκου θα συνεχιστεί αύριο, μετά και την προσκόμιση του πλήρους ιατρικού φακέλου του μηχανοδηγού της επιβατηγής αμαξοστοιχίας, τον οποίο ζήτησε η εξεταστική επιτροπή.

Σημειώνεται ότι κατά την έναρξη της συνεδρίασης, αναγνώστηκαν επιστολές δύο εκ των μαρτύρων που έχουν κληθεί να καταθέσουν, των κκ Αθ. Βούρδα (ΕΡΓΟΣΕ 2015-17) και Χρ. Διονέλλη (ΕΡΓΟΣΕ 2015-19) που δήλωσαν ότι δεν θα παραστούν επειδή ελέγχονται από την ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τη σύμβαση "717". Η επιτροπή ωστόσο αποφάσισε να τους καλέσει εκ νέου, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα τους, που προκύπτουν από τον ΚΠΔ (κατάθεση υπομνήματος, δικαίωμα σιωπής).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη
Το Σάββατο η «Ημέρα Καριέρας» Ψηφιακής Οικονομίας της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη - 40 επιχειρήσεις με 500 θέσεις εργασίας
Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη