Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι 13 περιοχές που θα χιονίσει: Πυκνό χιόνι στη Θεσσαλονίκη – Πού θα το «στρώσει»

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ και η πρόγνωση του Μαρουσάκη για πυκνά χιόνια στη Θεσσαλονίκη

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 19 Ιανουαρίου η ΕΜΥ ενόψει της απότομης αλλαγής  με κρύο και χιόνια το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου και από τα βόρεια με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (της τάξεως των 8 – 10 βαθμών Κελσίου) και χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια ηπειρωτική χώρα.

Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια.

Πού θα χιονίσει

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

  • Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ τις απογευματινές ώρες θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές.
    Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδος και στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδος.
  • Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης ενώ θα σταματήσουν στη Θράκη και από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο.
  • Τη Δευτέρα (22-01-24) ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα σταματήσουν.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) στην Ήπειρο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
  • Από τις πρώτες ώρες της Κυριακής (21-01-24) μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν:

  • Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νοτιοδυτικό Αιγαίο .
  • Την Κυριακή (21-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο.
  • Από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (22-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ, αρχικά στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και στο υπόλοιπο Αιγαίο. Εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (23-01-24).

Τσατραφύλλιας: Χιόνια σε 13 περιοχές

Χιόνια θα πέσουν σε 13 περιοχές από αύριο Σάββατο (20.1.2023) το μεσημέρι, μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Σε αυτές τις περιοχές θα χιονίσει από το Σαββατο 20/1 αργά το απόγευμα μέχρι την Κυριακή 21/1 το μεσημέρι:

Καστοριά, Κοζάνη, Φλώρινα, Έδεσσα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Λήμνος, Σαμοθράκη, Καρπενήσι, Καλάβρυτα, Τρίκαλα Κορινθίας.

Αττική: Από Κυριακή ξημερώματα μέχρι το απόγευμα κατά διαστήματα στα ορεινά.

Πυκνό χιόνι στη Θεσσαλονίκη – Πού θα το «στρώσει»

Πρόγνωση για πυκνό χιόνι στη Θεσσαλονίκη έκανε ο γνωστός μετεωρολογός, Κλέαρχος Μαρουσάκης, γράφοντας πως «Ανοιξιάτικος ο καιρός σήμερα με πολύ υψηλές για την εποχή κατά τόπους θερμοκρασίες, ενώ από αύριο έρχεται βαρυχειμωνιά με τα χιόνια να κατεβαίνουν πολύ χαμηλά προς τα κεντρικά και βόρεια, τους βοριάδες να πνέουν με ταχύτητες θυέλλης στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά, καταιγίδες ισχυρές να εκδηλώνονται σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και τον υδράργυρο σε ελεύθερη πτώση.

Πολύ πιθανό να δούμε το χιόνι να πέφτει πυκνό και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, να βλέπουμε στρωμένο χιόνι και δίπλα στο κύμα για τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας μας και γενικά από Λαμία και βορειότερα ο χιονιάς να κατεβαίνει πολύ χαμηλά και το ίδιο να ισχύει για την ορεινή ημιορεινή Πελοπόννησο αλλά και την Κρήτη.

Για την Αττική θα δούμε χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά ημιορεινά μέσα στην Κυριακή συνοδεία θυελλωδών βοριάδων. Από Δευτέρα "καθαρίζει" ο καιρός στις περισσότερες περιοχές και ο "βαρύς" καιρός περιορίζεται στο νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες το πρωινό της Δευτέρας με ολικό παγετό στα βόρεια (θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν όλο το 24ωρο).

Στους παρακάτω δύο χάρτες παρουσιάζεται η κατανομή των χιονοπτώσεων όπου στον πρώτο χάρτη αναφερόμαστε στη χρονική διάρκεια από μεσημέρι Σαββάτου μέχρι και πρωί Κυριακής, ενώ στον δεύτερο χάρτη αναφερόμαστε στο δεύτερο μισό της Κυριακής, μεσημέρι περίπου μέχρι και νωρίς βράδυ.

Πολλές περιοχές της χώρας μας θα ντυθούν στα λευκά!

marou-1.jpg
marou-2.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ