Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δίκη για Μάτι: «16 σάκους με νεκρούς είχαμε γύρω στις 11 το βράδυ»

Την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι, προτού γίνει η σύσκεψη παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη, παραδέχθηκε κατά την απολογία του ο τότε εναέριος συντονιστής Χρήστος Λαμπρής

Την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι, προτού γίνει η σύσκεψη παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων τα μεσάνυχτα της 23ης Ιουλίου 2018 , παραδέχθηκε κατά την απολογία του ο τότε εναέριος συντονιστής Χρήστος Λαμπρής, εκθέτοντας τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην σύσκεψη, τα οποία δεν είχαν αναφερθεί σε νεκρούς.

«Γύρω στις 11 το βράδυ μου έδειξε η ΕΜΑΚ 16 σάκους με νεκρούς στον Ναυτικό όμιλο.  Ενημέρωσα αμέσως τον αρχηγό της πυροσβεστικής, Σωτήρη Τερζούδη».

Όπως είπε ο κατηγορούμενος, αρχικά πέταξε πάνω από τη φωτιά στην Κύπρο μετά και στη συνέχεια στο Νταού Πεντέλης, ενώ μετά από εντολή που πήρε οδικώς πήγε στην φωτιά στην Ανατολική Αττική.

«Στην Λεωφόρο Μαραθώνος υπήρχε τρομερή κίνηση από αυτοκίνητα. Η εικόνα της πυρκαγιάς με έκανε να παγώσω. Είχε κινηθεί πολύ γρήγορα. Οι φλόγες ήταν τεράστιες πάνω από 20 μέτρα. Είχαν καεί σπίτια.Τηλεφώνησα αμέσως,στις 18.58 στον υποδιοικητή Βασίλη Ματθαιόπουλο και του είπα πως η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. «Εδώ έχει καεί κόσμος» του είπα. Μου απάντησε πολύ ανήσυχος ότι θα τα στείλει όλα εκεί . Βρήκα έναν τροχονόμο σε διασταύρωση της Μαραθώνος και του είπα να κάνει αναστροφή τα αυτοκίνητα, να τα γυρίζει προς Αθήνα. Ήταν πάρα πολλά αυτοκίνητα και φορτηγά».

Ο κ. Λάμπρης αναφέρθηκε και στην εκτροπή του ελικοπτέρου από το Νταού Πεντέλης στα διυλιστήρια.

«Το μέτωπο που πλησίαζε τα διυλιστήρια «είχε ανεξέλεγκτη φλόγα και έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα και να ειδοποιήσουμε και τους επίγειους. Είχε γίνει μια έκρηξη σε κοντινό βιομηχανικό χώρο και πλησίαζε μεγάλη φλόγα στις εγκαταστάσεις.»

Απαντώντας στην κατηγορία που του αποδίδεται ότι  εγκατέλειψε την θέση του κατά τους κρίσιμους χρόνους ο κατηγορούμενος τόνισε :

«Εγώ δεν εγκατέλειψα τα καθήκοντά μου. Ούτε στο γραφείο ήμουν, ούτε στο σπίτι μου . Μέσα σε 40 λεπτά πήγα από την Ελευσίνα στην φωτιά για την οποία τώρα κατηγορούμαι. Ενημέρωσα για την εικόνα που είχα τους σωστούς ανθρώπους στους σωστούς χρόνους.»

Κυβερνήτης ελικοπτέρου: «Είμαι κατηγορούμενος διότι υπερέβαλα εαυτόν….»

Αθώος δήλωσε κατά την απολογία του ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου “Φλόγα 1” Χρήστος Δροσόπουλος,  στο οποίο βρισκόταν και ο κ. Λάμπρης.

«Κατηγορούμαι ότι αποχώρησα στις 17:30,  ενώ είχα καύσιμα και θα μπορούσα να μείνω μέχρι τις 17:50. Στο ελικόπτερο πρέπει να έχουμε καύσιμα» ανέφερε ο κ. Δροσόπουλος και ξεσπώντας σε κλάματα είπε:

«Ο ισχυρισμός ότι διέθετα 20 λεπτά καύσιμα είναι εσφαλμένος. Κανένα στοιχείο δε διέλαθε της προσοχής μου, αντίθετα υπερέβην τα εσκαμμένα. Θα έπρεπε να είμαι προσγειωμένος και να μην ελεγχθώ. Όπως αυτοί που έμειναν προσγειωμένοι και ούτε κατάθεση δεν έδωσαν. Στο Μάτι εγώ το μόνο που μπορούσα να ελέγξω ήταν όργανα ελικοπτέρου, καύσιμα και να κάνω ό, τι καλύτερο μπορούσα. Όταν προσγειώθηκα στη βάση μου είχα εκτελέσει την αποστολή μου. Παρόλο που υπερέβαλα εαυτόν δεν μπορούσα να αποτρέψω γεγονός.»

Τι είπε ο Στέφανος Κολοκούρης, τότε Διοικητής ΕΜΑΚ

«Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου στους συγγενείς των θυμάτων. Από την πυροσβεστική, αυτό που μου έμεινε ήταν τα 18 μου χρόνια στην ΕΜΑΚ. Την ώρα που έσωζα κάποιον έσωζα και εαυτό μου. Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει όρια» είπε στην έναρξη της απολογίας του ο Στέφανος Κολοκούρης, τότε διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ και μετέπειτα αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος.

Όπως περιέγραψε ο κατηγορούμενος, κανονικά στις 23 Ιουλίου 2018 είχε κανονική άδεια ωστόσο του ζητήθηκε από τον κ. Ματθαιόπουλο να επιστρέψει διότι υπήρχε βαθμός επικινδυνότητας 4. «Αποφασίζω και λέω ότι “ναι θα ανέβω πάνω”» είπε ο κ. Κολοκούρης εξηγώντας πως επιστρέφοντας είδε τη φωτιά στη Κινέττα.

«Καθοδόν και μόλις περνάω διυλιστήρια βλέπω φωτιά αριστερά μου. Στο σημείο που φαίνεται μία μεγάλη κεραία. Στις 12:20 περίπου. Δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς. Έγινα κατηγορούμενος μετά από δύο χρόνια και δεν μπόρεσα να πάρω στοιχεία από εταιρείας κινητής. Με πήρε π Ματθαιόπουλος και του λέω να στείλετε εναέρια και θα μπω αμέσως στο πεδίο να αναλάβω δράση» είπε ο πρώην αρχηγός της πυροσβεστικής.

Ο κ. Κολοκούρης τόνισε στην απολογία του ότι ενώ βρισκόταν στη φωτιά της Κινέττας δεχόταν τηλεφωνήματα από κ. Ματθαιόπουλο και τον αρχηγό που τον έβαλε σε ανοικτή ακρόαση με τον Υπουργό για να ενημερωθούν.

«Με πήρε ο Ματθαιόπουλος τηλέφωνο αφού είχε σουρουπώσει, με πήρε και μου λέει πάρε δέκα-δώδεκα αυτοκίνητα και ομάδα πεζοπόρων και κατευθύσου στη φωτιά Νέας Μάκρης» ανέφερε ο κ. Κολοκούρης, προσθέτοντας πως ακόμα στη φωτιά της Κινέττας ακόμα υπήρχε κίνδυνος για σπίτια. «Εγώ συντονίζω και επιταχύνω να γίνει η εντολή που μου είχε δώσει ο κ. Ματθαιόπουλος» εξήγησε ο κ. Κολοκούρης.

Πρόεδρος : Όσο ήσασταν στη Κινέττα αναφορικά με το θέμα της μετάβασης στο Νταού πόσες φορές, μιλήσατε με Ματθαιόπουλο;

Κατηγορούμενος : Δύο φορές. Μετά τις επτά σίγουρα…Εγώ είμαι το παιδί ενός αυτοκινητιστή, δεν έχω λόγο να σας πω ψέματα. Λέει ότι με πήρε στις 5 και να είμαι σε ετοιμότητα. Είναι δυνατόν να μην είναι πυροσβεστική σε ετοιμότητα;

Πρόεδρος : Τι ώρα φύγατε;

Κατηγορούμενος : Γύρω στις οκτώ παρά τέταρτο.

Πρόεδρος : Έχετε σωστικές λέμβους;

Κατηγορούμενος : Ναι τρεις. Δεν μου είπε κανείς τίποτα να τις πάρω μαζί. Είναι όμως για συμβάντα σε λίμνες και ποτάμια, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε θάλασσα.

Πρόεδρος : Εάν είχε ζητηθεί θα μπορούσαν να είχαν πάνε στη Ραφήνα αυτές οι λέμβοι;

Κατηγορούμενος : Ναι θα μπορούσαν. Δεν είναι εύκολο ωστόσο. Χρειάζεται τρέιλερ και θα έπαιρνε τουλάχιστον δύο ώρες.

Ο πρώην αρχηγός του ΠΣ μάλιστα σε ιδιαίτερα έντονα ύφος αναφέρθηκε και σε ευθύνες της τροχαίας, τονίζοντας : «Αυτό το χάος ποιος το επέτρεψε εκεί πέρα; Δεν έπρεπε να έχει ανοίξει ο δρόμος για διαφυγή.»

Πηγή: Naftemporiki

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόμινο δηλώσεων Μαρινάκη - Κασσελάκη για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου
«Αντί να σιωπήσει προσπαθεί να εργαλειοποιήσει πολιτικά την αποφυλάκιση του Μιχαλολιάκου» δηλώνει ο Παύλος Μαρινάκης
Ντόμινο δηλώσεων Μαρινάκη - Κασσελάκη για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου