Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Με drone παρακολουθούσε η αστυνομία το κύκλωμα νοθείας καυσίμων

Οι «ράμπο» της Ασφάλειας πέρασαν χειροπέδες στον Έλληνα αρχηγό και σε άλλα 19 σκληρά μέλη της οργάνωσης, ενώ αναζητούνται 10 ακόμα άτομα

Η Αστυνομία παρακολουθούσε με drone και κατέγραφε με κάθε λεπτομέρεια την δράση και τον τρόπο που λειτουργούσε το κύκλωμα νοθείας καυσίμων και ποτών.

Όπως φαίνεται και στα βίντεο που κατέγραψε με drone η Ελληνική Αστυνομία τα μέλη που απαρτίζουν το κύκλωμα νοθείας καυσίμων, μετέφεραν με παλέτες τα χημικά που χρησιμοποιούνταν για τη νοθεία στα καύσιμα.

Οι «ράμπο» της Ασφάλειας πέρασαν χειροπέδες στον Έλληνα αρχηγό και σε άλλα 19 σκληρά μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων 12 Έλληνες και εφτά 7 αλλοδαποί ενώ αναζητούνται 10 ακόμα άτομα εκ των οποίων 7 Έλληνες και 3 αλλοδαποί.

Από την έρευνα των αρχών,εντοπίστηκαν έξι πρατήρια υγρών καυσίμων με νοθευμένα και λαθραία καύσιμα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναλογούντες αποφυγόντες φόροι – δασμοί, από τον Φεβρουάριο του 2024 εκτιμώνται σε ποσό που ξεπερνά το 1.200.000 ευρώ

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ, σημειώθηκε βραδινές ώρες της 5ης Μαρτίου σε περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας, με τη συμμετοχή του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου του Τελωνείου Οινόης ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων «πλοκαμιών» της οργάνωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η πληροφορία

Μια ανώνυμη καταγγελία που έφθασε πριν λίγο καιρό στα γραφεία της Οικονομικής Αστυνομίας, ήταν αυτή που σήμανε την αρχή του τέλους της οργάνωσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο διαβιβαστικό: «Στην Υπηρεσία μας περιήλθε ανώνυμη καταγγελία σύμφωνα με την οποία μέλη εγκληματικής οργάνωσης εισάγουν συστηματικά από τη Βουλγαρία και διακινούν μεγάλες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης χωρίς την καταβολή των νόμιμων δασμών και ειδικών φόρων κατανάλωσης, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη.

Κατόπιν αξιολόγησης και κατάλληλης αξιοποίησης της πληροφορίας, αναφορικά με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης και ύστερα από αστυνομικές ενέργειες, εξακριβώσεις στοιχείων, προέκυψε ότι τα μέλη της δραστηριοποιούνται παράλληλα και με την εισαγωγή από τη Βουλγαρία χημικών προϊόντων και εν συνεχεία τη νόθευση και διακίνηση καυσίμων, χρησιμοποιώντας δε ειδικές ανακριτικές τεχνικές δημιουργίας προφίλ των εμπλεκομένων (profiling) πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση, καθώς και ο ρόλος ενός εκάστου μέλους του εγκληματικού κυκλώματος» .’

Ο αρχηγός και οι «δορυφόροι»

Στις επόμενες γραμμές, οι profilers της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρονται στον αρχηγό που κινούσε τα νήματα της μεγάλης «μπίζνας» και τα πρόσωπα που κινούνται γύρω από αυτόν. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, κουμάντο έκανε ένας 62χρονος Έλληνας με καταγωγή από τα Γιαννιτσά. «φέρεται ως Αρχηγικό μέλος της Ε.Ο., διαμόρφωσε – συγκρότησε, τρεις ανεξάρτητες υποομάδες, με κατάλληλη υποδομή και τεχνικό εξοπλισμό, επιδιώκοντας τον παράνομο πλουτισμό μέσω της συμμετοχής τους στην Ε.Ο.,
με την επέλευση κοινού αποτελέσματος.

Προς τούτο χρησιμοποιούσε ως βασικό χώρο δραστηριοποίησής της χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων που βρίσκεται στον Ασπρόπυργο Αττικής, όπου κατέληγαν, τόσο οι ποσότητες της αιθυλικής αλκοόλης όσο και οι ποσότητες των χημικών διαλυτών και των νοθευμένων καυσίμων.

Αναλυτικότερα, χρησιμοποιούνταν τρεις ενδιάμεσοι σταθμοί, ήτοι δύο αποθηκευτικοί χώροι στην Δυτική Αττική στους οποίους έφταναν αρχικά οι χημικοί διαλύτες από την Βουλγαρία και εν συνεχεία κατέληγαν στο χώρο στάθμευσης που προαναφέρθηκε όπου γινόταν η νόθευση του αγνώστου προελεύσεως καυσίμου, ενώ στον τρίτο, ανεξάρτητο με τους δυο προηγούμενους χώρους, υφίσταται έδρα εταιρείας, η οποία, ένεκα της δραστηριότητάς της, προμηθευόταν νόμιμα όλα τα απαραίτητα χημικά υλικά προκειμένου να παράγει παράνομα χημικούς διαλύτες κατάλληλους για νόθευση καυσίμων, οι οποίοι στη συνέχεια κατέληγαν στον ίδιο χώρο στάθμευσης και από εκεί με βυτιοφόρα υγρών καυσίμων στα πρατήρια.

Οι ανωτέρω αναφερόμενοι υπό στοιχεία 1 έως 30 κατηγορούμενοι, καθώς και άγνωστα μέλη της ε.ο. (μη ταυτοποιημένα άτομα), σε χρόνο που δεν έχει επακριβώς προσδιοριστεί, αλλά τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2023, συγκρότησαν ή εντάχθηκαν ως μέλη στην εγκληματική οργάνωση.

Ειδικότερα, από την έρευνα φέρεται ως αρχηγικό μέλος της ε.ο., ο 62χρονοςοποίος διαμόρφωσε κατάλληλη εσωτερική δομή κατά τέτοιο τρόπο ώστε η ε.ο. να διαρθρώνεται σε τρεις ανεξάρτητες υποομάδες, οι οποίες ωστόσο επιδιώκουν τον παράνομο πλουτισμό και μέσω της συμμετοχής τους στην εν λόγω ε.ο. την επέλευση του ίδιου αποτελέσματος. Οι δυο ανεξάρτητες υποομάδες έχουν σκοπό τη διοχέτευση χημικών διαλυτών σε πρατήρια υγρών καύσιμων με σκοπό την νοθεία των καυσίμων, ενώ η τρίτη υποομάδα έχει ως σκοπό τη μεταφορά λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης σε ποτοποιίες μέσω των οποίων διοχετεύονταν στην εγχώρια αγορά προς κατανάλωση».

Οι υποομάδες

Ο αρχηγός, είχε στήσει υποομάδες η οποίες είχαν διαφορετικό ρόλο. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό: «Η Α΄ υποομάδα, πάντοτε υπό τις οδηγίες του 62χρονου, αποτελείται αρχικά από έναν 41χρονο με «ρίζες» από το Καζακστάν ο οποίος κατόπιν συνεννόησης με τον αρχηγό, αναλαμβάνει την αναζήτηση χημικών διαλυτών, αποθηκευτικών χώρων, φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά αυτών στον χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων που βρίσκεται στον Ασπρόπυργο.

Στην ίδια υποομάδα εντάσσεται και ένας 51χρονος επίσης από το Καζακστάν, ο όποιος έρχεται σε συνεννόηση με τα μέλη της ε.ο. στη Βουλγαρία προκειμένου να εισάγονται οι χημικοί διαλύτες στην Ελλάδα, αποθηκεύει σε χώρους που διαθέτει ο ίδιος, τους
χημικούς διαλύτες που παραλαμβάνει από τους Βούλγαρους προμηθευτές και αναλαμβάνει την τοποθέτησή τους σε παλετοδεξαμενές του ενός τόνου.

Στη συνέχεια, έρχεται σε επικοινωνία με τον 51χρονο Καζακστανό προκειμένου να οριστούν οι ημερομηνίες και ο τρόπος παραλαβής αυτών. Η μεταφορά των χημικών διαλυτών στον χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων που βρίσκεται στον Ασπρόπυργο από τους αποθηκευτικούς χώρους του (αναφέρεται όνομα) πραγματοποιείται με τη συνδρομή του (αναφέρεται το όνομα) ο οποίος χρησιμοποιεί φορτηγό όχημα ιδιοκτησίας του γιου του (αναφέρεται όνομα), κατόπιν συνεννόησης
είτε με (αναφέρονται δυο ονόματα).

Κάθε ένα από τα παραπάνω μέλη λαμβάνει χρήματα τα οποία προκύπτουν κατ’ αναλογία από την ποσότητα σε λίτρα του μεταφερόμενου κάθε φορά φορτίου.Η Β΄ υποομάδα, αποτελείται από έναν 61χρονο με καταγωγή από τη Γάζα, ο οποίος χρησιμοποιώντας την εταιρεία ιδιοκτησίας του με δραστηριότητα την παραγωγή απολυμαντικών και εμπορίας χημικών προϊόντων στη Θήβα Βοιωτίας, προμηθεύεται όλες τις απαραίτητες πρώτες ύλες ώστε να λειτουργεί παράνομο εργοστάσιο παρασκευής χημικών διαλυτών κατάλληλων για νόθευση καυσίμων, λόγω της δραστηριότητας της συγκεκριμένης εταιρείας.

Οι παραγγελίες των πρώτων υλών για την παραγωγή χημικών διαλυτών γίνονται κατόπιν συνεννόησης μεταξύ τους, ανάλογα με τις ανάγκες, καθώς ο αρχηγός τηρεί το πελατολόγιο με τα πρατήρια υγρών καύσιμων. Άμεσος συνεργάτης του αρχηγού είναι ένας Βούλγαρος υπήκοος ο οποίος είναι κάτοικος Δήλεσι Βοιωτίας, μεταβαίνει σε καθημερινή βάση στην εν λόγω εταιρεία προκειμένου να επιβλέπει εάν τηρούνται οι διαδικασίες για λογαριασμό του αρχηγού, είναι το άτομο το όποιο φροντίζει για την προμήθεια των αναγκαίων ποσοτήτων πρώτων υλών κυρίως από εταιρεία μέσω ενός άλλου μέλους, προβαίνοντας στην συνέχεια στην παραγωγή χημικών διαλυτών.

Έπειτα κατόπιν συνεννόησης με τον αρχηγό, γίνεται η μεταφορά των χημικών διαλυτών, στο χώρο στάθμευσης οχημάτων που βρίσκεται στον Ασπρόπυργο. Οι πρώτες ύλες (χημικά προϊόντα) φτάνουν σε εταιρεία με βυτιοφόρα φορτηγά οχήματα, όπου πραγματοποιείται η παράνομη παρασκευή των χημικών διαλυτών για την νόθευση των καυσίμων, υπό την κάλυψη της νόμιμης δραστηριότητας της εταιρείας και ακολούθως παραλαμβάνονται από άλλα φορτηγά οχήματα μέσα σε παλετοδεξαμενές του ενός τόνου και καταλήγουν στο προαναφερόμενο χώρο στάθμευσης. Έπειτα γίνεται μετάγγιση από τις δεξαμενές σε βυτιοφόρα φορτηγά
οχήματα και καταλήγουν στην αγορά, ήτοι στους πελάτες- πρατήρια υγρών καυσίμων. Γίνεται μνεία ότι καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της έρευνας η ανωτέρω εταιρεία λειτουργεί κατά τον τρόπο που περιγράφηκε παραπάνω χωρίς να παρατηρηθεί
οποιαδήποτε άλλη εμπορική δραστηριότητα.

Νοθευμένα ποτά

Η Γ’ υποομάδα όπως αναφέρεται αναλυτικά, αποτελείται έναν 55χρονο από την Αθήνα, ο οποίος «προμηθεύεται ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης από τον αρχηγό, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Ο 55χρονος τηρεί πελατολόγιο σε εταιρεία ποτοποιίας και παραγγέλνει τις ανάλογες ποσότητες στον αρχηγό. Η αιθυλική αλκοόλη που εισάγει λαθραία ο, λόγω του δικτύου που διατηρεί για το λαθρεμπόριο καυσίμων, αποθηκεύεται σε επικαθήμενα φορτηγά οχήματα που βρίσκονται εντός του χώρου στάθμευσης στον Ασπρόπυργο και από εκεί παραλαμβάνεται από ένα μέλος είτε χρησιμοποιώντας το δικό του όχημα είτε χρησιμοποιώντας οχήματα από εταιρεία ενοικιάσεων και παραδίδεται σε πελάτες – ποτοποιίες και επιχειρήσεις εμπορίας αλκοολούχων ποτών. Διαγραμματικά, η δομή της εγκληματικής οργάνωσης απεικονίζεται στο τέλος του παρόντος.

Οι αστυνομικοί, το πρωί της 5ης Φεβρουαρίου και ενώ είχαν συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες αποφάσισαν να κάνουν τη μεγάλη επιχείρηση που οδήγησε στην εξάρθρωση της οργάνωσης. «Έπειτα από αξιολόγηση των ανωτέρω και αφού την 5-03-2024 παρήγαγαν τριάντα τόνους χημικούς διαλύτες στο παράνομο εργοστάσιο παραγωγής χημικών διαλυτών στην
Τανάγρα Βοιωτίας μετέφεραν αυτούς όπως και το προηγούμενο χρονικό διάστημα με φορτηγό όχημα (τράκτοράς και επικαθήμενο) στον χώρο στάθμευσης στον Ασπρόπυργο όπου πραγματοποιήθηκε μετάγγιση των χημικών διαλυτών σε βυτιοφόρο όχημα το οποίο στη συνέχεια μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αθήνα ενώ είχε ξεκινήσει ο ανεφοδιασμός του πρατηρίου αποφασίστηκε η έναρξη της Αστυνομικής επιχείρισης.

Κατά την επιχείρηση διενεργήθηκαν έρευνες σε έξι πρατήρια υγρών καυσίμων, έναν χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων, επτά οικίες, δύο αποθήκες, μία εταιρεία παραγωγής απολυμαντικών και χονδρικού εμπορίου χημικών προϊόντων βιομηχανικής χρήσης, μία εταιρεία χονδρικού εμπορίου ποτών και δύο ποτοποιίες.

Κατά τη διενέργεια των ως άνω ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα κάτωθι:

85.265 λίτρα χημικών διαλυτών, 12.101 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης άνευ νομίμων παραστατικών, 5.762 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης,746 λίτρα λοιπών αλκοολούχων υγρών 12 Ι.Χ.Ε., για τα έξι από τα οποία διαπιστώθηκε ότι είχε δηλωθεί κλοπή/απώλεια, ενώ τρία εξ’ αυτών θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση στη ΔΕΕ, 4 Ι.Χ.Φ., 2 βυτιοφόρα οχήματα, 4 κυνηγετικές καραμπίνες, το χρηματικό ποσό των 78.955 ευρώ και  8 κινητά τηλέφωνα.

Τα κέρδη

Από την έρευνά προέκυψε της ΕΛ. ΑΣ, προέκυψε όπως αναφέρεται ότι «οι ποσότητες των παράνομων χημικών διαλυτών που διακινήθηκαν από την Α΄ υποομάδα ανέρχονται σε 111 τόνους, ενώ από την Β΄ υποομάδα σε 150 τόνους. Οι δασμοί φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις κατασχεθείσες, όσο και τις διακινηθείσες
ποσότητες χημικών διαλυτών, λαθραίων καυσίμων, αιθυλικής αλκοόλης και λοιπών αλκοολούχων ποτών ξεπερνούν τις €1.200.000,00».

Πηγή: newsit.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για την 109η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ιστορικός Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη «σημασία της ιστορικής μνήμης σήμερα και στο...
Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για την 109η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Δανιηλίδης: Μητροπολιτικό πάρκο στη ΔΕΘ, συνεδριακό και εκθεσιακό στη Σίνδο
Τι συζήτησε αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών για την μετεγκατάσταση της Έκθεσης με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών και μέλη της διοίκησης του δήμου
Δανιηλίδης: Μητροπολιτικό πάρκο στη ΔΕΘ, συνεδριακό και εκθεσιακό στη Σίνδο
Συγκεντρώσεις στην Αυστραλία μετά το «κύμα» βίας κατά γυναικών
Οι διαδηλωτές επιθυμούν να κηρυχθεί η βία λόγω φύλου σε κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης και να θεσπιστούν αυστηρότεροι νόμοι για την καταπολέμησή...
Συγκεντρώσεις στην Αυστραλία μετά το «κύμα» βίας κατά γυναικών
Δίπλα στους άπορους η «Μασούτης» - Μοίρασαν 800 κιλά τρόφιμα ενόψει Πάσχα
Αντι-κρίση και Μασούτης χάρισαν χαμόγελα ενόψει Πάσχα - Ειδικότερα, διένειμαν 800 κιλά τροφίμων ειδών πρώτης ανάγκης σε άπορους συμπολίτες μας
Δίπλα στους άπορους η «Μασούτης» - Μοίρασαν 800 κιλά τρόφιμα ενόψει Πάσχα