Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εξαδάκτυλος: Τα απογευματινά χειρουργεία θα συμβάλλουν στη μείωση του χρόνου αναμονής

Εάν όμως έχουμε 50.000 επιδοτούμενα χειρουργεία με πόρους της ΕΕ στο απογευματινό ωράριο, αυτό θα συμβάλλει τα μέγιστα στη μείωση του χρόνου αναμονής, εξήγησε

Τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία δεν πιστεύω ότι θα έχουν κάποια συνταρακτική επίδραση στις λίστες των πρωινών, διότι πολύ απλά δεν το είδαμε να συμβαίνει και στις λίστες των πρωινών ιατρείων, από τότε που καθιερώθηκαν τα επί πληρωμή απογευματινά, εδώ και 23 χρόνια.

Εάν όμως έχουμε 50.000 επιδοτούμενα χειρουργεία με πόρους της ΕΕ στο απογευματινό ωράριο, αυτό θα συμβάλλει τα μέγιστα στη μείωση του χρόνου αναμονής. Όσον αφορά την ντροπή που μας συνοδεύει 40 χρόνια τώρα, δηλαδή τα φακελάκια, θεωρητικά με τα απογευματινά χειρουργεία θα μειωθούν. Ωστόσο μένει να το δούμε στην πράξη, η οποία ενίοτε μας εκπλήσσει. Και το λέω αυτό γιατί όποτε είχαμε αυστηροποίηση και «κυνήγι» για τα φακελάκια, δεν είδαμε μείωση του φαινομένου.

Αυτά είναι μερικά από τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε συνέντευξή του , στο Πρακτορείο FM. Εξάλλου χαρακτήρισε υπερβολές τα όσα ακούγονται περί ιδιωτικοποίησης της υγείας. 

Για τον Προσωπικό Γιατρό ο πρόεδρος του ΠΙΣ σχολιάζει: «Το ότι μπαίνουν και ιδιώτες ήταν μία δυνατότητα που ο νόμος προέβλεπε από το 2022, την οποία άργησε πολύ το υπουργείο να υλοποιήσει. Αφορά πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη κάνει την προσωπική τους επιλογή για γιατρούς που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα, και έτσι αυτοί οι πολίτες δεν πάνε υποχρεωτικά σε κάποιον γιατρό που δεν είναι της αρεσκείας τους. Άρα αυτό είναι καλώς καμωμένο και θα λειτουργήσει θετικά. Σε ό,τι αφορά τους αγροτικούς που γίνονται Προσωπικοί αυτό είναι μία λύση ανάγκης περισσότερο για περιοχές που δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες». Δηλαδή οι πολίτες απομακρυσμένων περιοχών λογίζονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ερωτάται ο κ. Εξαδάκτυλος: «Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιλογή είναι συγκεκριμένη. Ή δεν έχουν καθόλου γιατρό, ή τους φροντίζει και για τα θέματα πρόληψης και της τήρησης του φακέλου, ο γιατρός που είναι στην περιοχή τους. Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό στον αγροτικό γιατρό, γιατί ως μοναδικός γιατρός σηκώνει απίστευτο φορτίο. Κάνει πολύ περισσότερα από αυτά που θα έκανε κάποιος ειδικός». Έχει όμως ο αγροτικός γιατρός τις γνώσεις για να αναλάβει εξολοκλήρου περιστατικά ως προσωπικός ; «Προφανώς είναι ο γιατρός με τη λιγότερη εκπαίδευση από όλους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ωστόσο πάντα τίθεται θέμα δυνατοτήτων. Και αυτό ισχύει εδώ και δεκαετίες στην πατρίδα μας».

Σχετικά με τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους  και σε άλλες ειδικότητες ο πρόεδρος του ΠΙΣ είπε τα εξής: «Αυτή τη στιγμή οι ελλείψεις δεν είναι οριζόντιες και δεν αφορούν όλους στον ίδιο βαθμό. Δηλαδή στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν νοσοκομεία τα οποία έχουν αναισθησιολόγους, αλλά υπάρχουν και νοσοκομεία που δεν έχουν. Σε άλλες περιοχές λείπουν άλλες ειδικότητες. Συνολικά έχουμε πρόβλημα σε αναισθησιολόγους, μικροβιολόγους, ακτινολόγους, προσφάτως προτίθενται παθολογοανατόμοι, και παθολόγοι. Το σύστημα γενικώς δεν είναι ελκυστικό και θα πρέπει να αυξήσει τόσο τις αμοιβές, όσο και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας. Τα άγονα μέρη και οι νησιωτικές περιοχές χρειάζονται εξτρά κίνητρα. Και αυτή τη στιγμή για τις άγονες και παραμεθόριες περιοχές, συζητάμε με τον υπουργό, οικονομικά κίνητρα, κίνητρα που να έχουν σχέση με τη στέγαση και την ομαλή οικογενειακή διαβίωση, αλλά και επιπλέον επιστημονικά κίνητρα. Όσον αφορά τις ελλείψεις στις ειδικότητες που προανέφερα, υπάρχει μία άλλη συζήτηση με τον υπουργό και σε συνεργασία με επιστημονικές εταιρείες για το τι είδους κίνητρα μπορούν να δοθούν, έτσι ώστε να επιλέγονται αυτές οι ειδικότητες από τους νέους γιατρούς».

Τα νοσοκομεία χρειάζονται ενίσχυση και όχι να φεύγουν οι γιατροί για άσκηση ιδιωτικού έργου

Παράλληλα ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε γιατί ο ΠΙΣ διαφωνεί με την άσκηση ιδιωτικού έργου γιατρών του ΕΣΥ, όπως προβλέπεται και στο σχέδιο νόμου «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», το οποίο είναι σε διαβούλευση έως τις 19 Μαρτίου. «Η διαφωνία μας εδράζεται στο ότι με αυτό τον τρόπο θα έχουμε λιγότερους γιατρούς στα νοσοκομεία μας, τα οποία όμως έχουν ανάγκη ενίσχυσης. Θα έπρεπε να υπάρξει ένας τρόπος τα Νοσοκομεία να προσελκύσουν ανθρώπους απ’ έξω και όχι να γίνεται το αντίθετο, επειδή οι αμοιβές είναι χαμηλές». Στο ερώτημα γιατί αποφάσισε να είναι υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές ο κ. Εξαδάκτυλος απαντά: «Γιατί ο χώρος της υγείας είναι κυρίαρχος και στην ελληνική πολιτική σκηνή και στην ευρωπαϊκή και είναι καλύτερα να ασχολούμεθα εμείς που βλέπουμε καθημερινά τα προβλήματα από ότι η γραφειοκρατία».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποκλείστηκε η τρανς κολυμβήτρια Λία Τόμας από τους Ολυμπιακούς αγώνες
Η τρανς κολυμβήτρια Λία Τόμας θα μείνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων αφού έχασε τη νομική διαμάχη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου
Αποκλείστηκε η τρανς κολυμβήτρια Λία Τόμας από τους Ολυμπιακούς αγώνες