Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η 28χρονη Κυριακή που δολοφονήθηκε δίπλα στην αστυνομία - Ποια ήταν, πώς την άφησαν μόνη

Η 5η γυναικοκτονία μέσα στο 2024

Δεν χωράει ανθρώπινος νους τον τρόπο με τον οποίο σημειώθηκε ακόμη μία γυναικοκτονία χθες βράδυ Δευτέρας, με θύμα την 28χρονη Κυριακή και δράστη τον πρώην σύντροφό της, σε απόσταση ένα μόλις βήμα από το φυλάκιο του αστυνομικού τμήματος Αγίων Αναργύρων στην Αθήνα. Πρόκειται για την 5η γυναικοκτονία σε μόλις 3 μήνες του 2024.

Η 28χρονη Κυριακή, είχε βρεθεί λίγα λεπτά πριν στο αστυνομικό τμήμα, μαζί με έναν φίλο της για να καταγγείλει τον 39χρονο πρώην σύντροφό της επειδή τον είχε δει να την περιμένει έξω από το σπίτι της και φοβήθηκε. 

Το ζευγάρι είχε χωρίσει από το 2020 και τότε η κοπέλα είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του πρώην συντρόφου της για βιαιοπραγία και βιασμό ενώ επιπλέον είχε ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα, ωστόσο αργότερα είχε πάρει πίσω τη μήνυση.

Χθες επέστρεφε από διασκέδαση στο σπίτι της μαζί με έναν φίλο της και είδε τον πρώην σύντροφό της να την περιμένει και ακριβώς επειδή υπήρχε κακοποίηση στο παρελθόν πήγε στο τμήμα και ζήτησε βοήθεια.

Οι δύο αστυνομικοί στο αστυνομικό τμήμα τη ρώτησαν αν ήθελε να υποβάλει μήνυση. Εκείνη αρνήθηκε να υποβάλει ζητώντας ωστόσο να τη συνοδεύσουν μέχρι το σπίτι της φοβούμενη ότι θα μπορούσε να της κάνει κάτι.

Τότε την ενημέρωσαν πως θα πρέπει να καλέσει στο 100 και να ζητήσει να την μεταφέρουν με ασφάλεια με περιπολικό στο σπίτι της, επειδή φοβόταν

Βγαίνοντας έξω από το τμήμα, φτάνοντας δίπλα στη σκοπιά και ενώ μιλούσε ήδη στο τηλέφωνο με το 100, ο δράστης την είδε και της επιτέθηκε με το μαχαίρι. Αμέσως μετά ο 39χρονος αυτοτραυματίστηκε στον λαιμό και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Σύμφωνα με όσα διαπίστωσε ο ιατροδικαστής από τη σχετική εξέταση, η άτυχη κοπέλα δέχτηκε πέντε μαχαιριές, δύο στον θώρακα και τρεις στην πλάτη, οι οποίες αποδείχτηκαν μοιραίες για τη ζωή της.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει σχετικά με το λόγο της αποχώρησής της 28χρονης λίγο πριν από τη μοιραία συνάντηση με τον δολοφόνο της: «Κατά την παραμονή της στην Υπηρεσία δεν υπέβαλε έγκληση σε βάρος του, εκφράζοντας την επιθυμία να μεταφερθεί με περιπολικό στην οικία της».

Η τραγική υπόθεση και οι χειρισμοί των αστυνομικών έχουν προκαλέσει αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση, σύμφωνα με την οποία καλούνται οι αρχές να διερευνήσουν αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες από την πλευρά όσων  βρίσκονταν σε υπηρεσία το περασμένο βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων. Αν τηρήθηκαν όλα στο ακέραιο και αν τυχόν υπάρχει ζήτημα ως προς αυτούς τους χειρισμούς. Η έρευνα αυτή θα προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ που έχει διαταχθεί ήδη από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ανάλογα και με το αποτέλεσμά της. Η ΕΔΕ καλείται να διαπιστώσει εάν το πρωτόκολλο που υπάρχει γι’ αυτές τις περιπτώσεις, όπου μέσα σε αυτό υπάρχει ενταγμένο ένα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, με συγκεκριμένο αριθμό ερωτήσεων που απευθύνουν συνήθως οι αστυνομικοί στα θύματα, έχει τηρηθεί στο ακέραιο, αν δηλαδή όλο το πρωτόκολλο ακολουθήθηκε και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει η Ελληνική Αστυνομία, ο φίλος της 28χρονης κατέθεσε τα εξής για το τραγικό συμβάν:

«Η Κυριακή μου ζήτησε να κάτσω έξω από το γραφείο της αξιωματικού υπηρεσίας. Εκεί άκουσα δύο γυναίκες να την προτρέπουν να υποβάλει μήνυση και εκείνη αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν τον φοβάται. Ύστερα βγήκε έξω και μου είπε θα πάρει την Άμεση Δράση για να μας συνοδεύσει στο σπίτι. Όντως πήρε τηλέφωνο.

Ενώ μιλούσε και έλεγε στους αστυνομικούς τι είχε συμβεί και που βρισκόμαστε, έστριψε την πλάτη της και ξαφνικά ένας άνδρας έπεσε με άλμα πάνω της και άρχισε να την μαχαιρώνει. Εγώ αιφνιδιάστηκα και άρχισα να φωνάζω. Ήρθε ένας αστυνομικός (ο σκοπός) του κλώτσησε το χέρι για να φύγει το μαχαίρι» (σ.σ. ο δράστης είχε αυτοτραυματιστεί ήδη).

Nωρίτερα, για την υπόθεση μίλησε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου μιλώντας στο Star:

«Η συγκεκριμένη κοπέλα όταν έφτασε στο αστυνομικό τμήμα δεν επιθυμούσε να υποβάλει έγκληση για κάποιο αδίκημα. Εξετάζεται, ξαναλέω, εάν οι ενέργειες των αστυνομικών έγιναν σωστά. Υπάρχουν καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, αλλά και αστυνομικών. Η κοπέλα εξέφρασε τον φόβο ότι μπορεί ο πρώην σύντροφός της να την περιμένει έξω από το σπίτι της, επειδή αυτό είχε συμβεί τις προηγούμενες ημέρες και ζήτησε να τη συνοδεύσει περιπολικό. Δεν είχε καταλάβει τόσο η ίδια, όσο και το πρόσωπο που την συνόδευε ότι την παρακολουθούσε. Υπέθεταν ότι βρίσκεται κοντά στο σπίτι της κοπέλας και γι' αυτό ζητούσε να μεταφερθεί με περιπολικό. Προσπαθούσαν να πείσουν την κοπέλα να υποβάλει έγκληση».

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις ότι δεν υπήρχε περιπολικό η Κωνσταντίνα Δημογλίδου ανέφερε: «Με μια κλήση στην Άμεση Δράση, όπως και σε κάθε αστυνομικό τμήμα, το περιπολικό βρίσκεται σε λίγα λεπτά εκεί. Αυτό εξήγησαν και στην κοπέλα. Η έκφραση "δεν υπάρχει περιπολικό" δεν υπάρχει για κανένα αστυνομικό τμήμα. Το εάν το πλήρωμα του περιπολικού προέρχεται από το ΑΤ ή την Άμεση Δράση, αυτό αφορά την Ελληνική Αστυνομία. Περιπολία υπήρχε κανονικά στην περιοχή. Η κοπέλα δεν επιθυμούσε να καλέσουμε την Άμεση Δράση, ζήτησε να αποχωρήσει και να καλέσει η ίδια, όπως και έπραξε. Υπάρχει η κλήση κανονικά που μιλά με την τηλεφωνήτρια και περιγράφει πού ακριβώς βρίσκεται όταν ξαφνικά δέχεται αιφνιδιαστική επίθεση από τον δράστη. Όσο έμεινε ανοικτή η γραμμή η κλήση καταγράφηκε».

Στην ανακοίνωση της Αστυνομίας για τη νέα γυναικτονία αναφέρεται αναλυτικά:

Σχετικά με τον θανάσιμο τραυματισμό 28χρονης γυναίκας πλησίον του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, γνωστοποιούνται τα ακόλουθα:

Περί την 22:10 ώρα χθες (1 Απριλίου 2024) το θύμα μετέβη με οικείο της πρόσωπο στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου περιέγραψε περιστατικά τα οποία είχαν λάβει χώρα σε βάρος της κατά το παρελθόν από τον πρώην σύντροφό της και τα οποία είχε καταγγείλει στην Αστυνομία. Παράλληλα, περιέγραψε ότι την προηγούμενη και την ίδια μέρα διαπίστωσε ότι ο πρώην σύντροφός της κινούνταν έξω από την οικία της.
Κατά την παραμονή της στην Υπηρεσία δεν υπέβαλε έγκληση σε βάρος του, εκφράζοντας την επιθυμία να μεταφερθεί με περιπολικό στην οικία της.

Κατά την έξοδό της από το Αστυνομικό Τμήμα κάλεσε την Άμεση Δράση και σε κοντινή απόσταση, ενώ συνομιλούσε με τηλεφωνήτρια, παρουσία του οικείου της προσώπου, δέχθηκε αιφνίδια επίθεση από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος με χρήση μαχαιριού την τραυμάτισε θανάσιμα και στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε.

Ο δράστης συνελήφθη και νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ψυχιατρικό νοσοκομείο των Αθηνών.

Τονίζεται ότι από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βρίσκονται υπό διαρκή επικαιροποίηση.

Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα δύο στη Δυτική Αττική. Ήδη, δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.

Επιπλέον, από το 2023 τα θύματα έχουν πρόσβαση και στην ειδική εφαρμογή άμεσης και έγκαιρης ειδοποίησης της Αστυνομίας με δυνατότητα γεωεντοπισμού (Panic Button).

Επισημαίνεται ότι, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν στην υπόθεση.

Δείτε στο παρακάτω video το σχετικό ρεπορτάζ από το σημείο της γυναικοκτονίας στην εκπομπή Τlive από την Ρένα Κουβελιώτη στο οποίο φαίνεται πως η 28χρονη έπεσε νεκρή σε απόσταση μόλις ενός μέτρου από το φυλάκιο του αστυνομικού τμήματος:

Ποιος ήταν ο δράστης

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, όπως μεταδίδει το protothema, από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από την έρευνα αλλά και από τον φάκελο του άνδρα προκύπτει πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βίαιο και επικίνδυνο άτομο το οποίο κατά καιρούς είχε συλληφθεί για διάφορα αδικήματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο δράστης του φονικού κατά το παρελθόν είχε συλληφθεί μετά από καταγγελίες της συντρόφου του, τότε,  για βιασμό και ξυλοδαρμό, ενώ σε βάρος του είχαν εκδοθεί και ασφαλιστικά μέτρα.

Παράλληλα είχε κατηγορηθεί για ναρκωτικά καθώς και για σωματικές βλάβες, ξυλοδαρμό και απείθεια. Πρόκειται δηλαδή για ένα άτομο που όπως φαίνεται από τα στοιχεία είναι ασυγκράτητο και επικίνδυνο χωρίς να λογαριάζει τίποτα.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ