Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πλοίο μοιάζει να... «αιωρείται» στη θάλασσα στη Σκύρο - Το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα

Το πλοίο «Αχιλλέας» που κάνει το Σκύρος-Εύβοια

Μια εκπληκτική φωτογραφία με ένα πλοίο στη Σκύρο που μοιάζει να... αιωρείται στη θάλασσα κάνει το γύρο του διαδικτύου. Για τη φωτό αυτή που δημιουργεί αυτή την ψευδαίσθηση αιώρησης του πλοίου ευθύνεται το φαινόμενο Fata Morgana.

Όπως αναφέρει το eviaonline.gr, στη φωτογραφία το πλοίο «Αχιλλέας», που κάνει το δρομολόγιο Κύμη-Σκύρος, μοιάζει να είναι στον αέρα, κάτι που εννοείται ότι δεν συμβαίνει, το πλοίο επιπλέει κανονικά στο νερό. Η εικόνα που κατέγραψε ο φωτογράφος Επαμεινώντας καλογιάννης είναι αποτέλεσμα του φαινομένου που είναι γνωστό ως Fata Morgana.

ploio-fata-morgana-kymy-9-5-24.jpg.jpg
Το πλοίο «Αχιλλέας» που κάνει το Σκύρος-Εύβοια

Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana

Το Fata Morgana είναι ένα καλοκαιρινό οπτικό φαινόμενο, ένας διπλός αντικατοπτρισμός στη θάλασσα, που κάνει τα νησιά, τα πλοία και ό,τι άλλο επιπλέει στο νερό, να εμφανίζεται με το είδωλό του αντεστραμμένο και ενωμένο κατακόρυφα, σαν να αιωρείται. Τα αξιοπερίεργα αυτά είδωλα εμφανίζονται όταν ρεύματα θερμού αέρα ανυψώνονται πάνω από πυκνότερα ψυχρού, με αποτέλεσμα η εικόνα του απομακρυσμένου αντικειμένου να διαθλάται και να παρουσιάζεται διπλασιασμένη και αντεστραμμένη. Το φαινόμενο απαντάται συνήθως στα ανοιχτά της θάλασσας αλλά και σε κοιλάδες στην ξηρά και αλλοιώνει όσα βλέπουμε στον ορίζοντα.

Η ονομασία του έχει τις ρίζες της στο θρύλο της μάγισσας και ετεροθαλούς αδελφής του Βασιλιά Αρθούρου, της Morgan le Fay, Fata Morgana στα ιταλικά, που πίστευαν ότι μπορούσε να δημιουργήσει ιπτάμενα πλοία και κάστρα. Στις πρώιμες εκδοχές του μύθου η Fata Morgana εμφανιζόταν ως καλή νεράιδα που είχε την ικανότητα να θεραπεύει, ενώ σε άλλες ότι προσπαθούσε να ανατρέψει τον Αρθούρο από το θρόνο με διάφορα μαγικά. Η παράδοση συνδέει το βασίλειο της Fata Morgana με τη Σικελία και το στενό της Μεσσήνης που τη χωρίζει από την ιταλική χερσόνησο. Στο στενό αυτό το οπτικό φαινόμενο του αντικατοπτρισμού ήταν πολύ έντονο και οι ναυτικοί της εποχής το εκλάμβαναν ως κακό οιωνό. Οι οπτασίες αυτές έδωσαν τροφή σε αρκετούς μύθους και δεισιδαιμονίες, όπως του Ιπτάμενου Ολλανδού, του πλοίου-φαντάσματος που δεν αγκυροβόλησε ποτέ όντας καταδικασμένο να πλέει στα ανοικτά.

Η Fata Morgana παρατηρείται μέχρι τις μέρες μας συνήθως τις πρωινές ώρες μετά από μια ψυχρή νύχτα. Μια οφθαλμαπάτη που εξακολουθεί να ασκεί μια ιδιαίτερη μυστηριακή γοητεία τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτη της Χαμάς
Με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - Επιτροπή δικαστών θα εξετάσει το αίτημα
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτη της Χαμάς
Άρειος Πάγος: Παρέμβαση εισαγγελέα για τη φωτιά σε εργοστάσιο στη Λαμία
Που κατέστρεψε εργοστάσιο το οποίο εμπλεκόταν στην υπόθεση με τα σχολικά γεύματα από τα οποία έπαθαν δηλητηρίαση μαθητές
Άρειος Πάγος: Παρέμβαση εισαγγελέα για τη φωτιά σε εργοστάσιο στη Λαμία