Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ελληνική Αστυνομία: Εκσυγχρονίζεται το Πειθαρχικό Δίκαιο του προσωπικού

Στην ολική αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Στην ολική αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου για το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «σχεδόν δεκαέξι χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή του κανονισμού πειθαρχίας», επιχειρείται «η ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει σε μια νέα σύγχρονη εποχή αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης».

Ειδικότερα, οι τροποποιήσεις που προτείνονται κινούνται σε τρεις άξονες και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, απομάκρυνση από την ενεργό υπηρεσία των ένστολων που έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα, καθώς και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιστατικών διαφθοράς στο Σώμα.

Στοχεύουν επίσης στη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και στην ταχύτερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «με τις αλλαγές που προτείνονται, μέσω της αναμόρφωσης και της επικαιροποίησης του κανονισμού, Π.Δ. 120/2008 (Α’ 182), εκτιμάται ότι, μεταξύ άλλων, θα μπει τέλος στη γραφειοκρατία που προκαλείται από τις άσκοπες διοικητικές εξετάσεις, ενώ θα προσαρμοστεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ)».

«Επικαιροποιούνται οι ποινές»

Παράλληλα, με τις προτεινόμενες αλλαγές, «επικαιροποιούνται οι ποινές, ώστε να συμβαδίζουν με αυτές που επιτάσσει ο νέος Ποινικός Κώδικας».

Ενδεικτικά, προστίθενται αδικήματα, ως πειθαρχικά παραπτώματα, που προβλέπονται στον νέο Ποινικό Κώδικα και είναι ιδιαίτερης ποινικής απαξίας.

Τίθενται υποχρεωτικά σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί σε βάρος των οποίων ασκείται ποινική και πειθαρχική δίωξη για ιδιαιτέρως σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Τίθενται αυτοδίκαια σε απόταξη, ανεξάρτητα από την πειθαρχική εκδίκαση της υπόθεσής τους, οι αστυνομικοί που καταδικάζονται αμετάκλητα, με απόφαση ποινικού δικαστηρίου, για κακουργήματα και για ορισμένα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα.

Μειώνεται η διενέργεια άσκοπων διοικητικών εξετάσεων για ήσσονος σημασίας θέματα, όπως η απώλεια ταυτότητας, υπηρεσιακής άδειας οδήγησης ή ο τραυματισμός εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας.

Επιμηκύνονται τα χρονικά όρια για τη δυνατότητα επανάληψης της πειθαρχικής δίκης, σε περίπτωση διαφορετικής κρίσης ουσίας με την αντίστοιχη ποινική δίκη, προκειμένου να εξασφαλίζεται η επιβολή της προσήκουσας πειθαρχικής ποινής.

«Tο εν λόγω νέο Προεδρικό Διάταγμα αποστέλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για προληπτικό έλεγχο νομιμότητας» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: «Αθώωσε» τους υπεύθυνους του οίκου ευγηρίας ο Μεταλλίδης
Τι κατέθεσε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ στη δίκη για τους θανάτους από συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού
Θεσσαλονίκη: «Αθώωσε» τους υπεύθυνους του οίκου ευγηρίας ο Μεταλλίδης
Πολίτες έσπρωξαν τρόλεϊ που έμεινε στη Συγγρού - Για να συνεχιστεί ο ποδηλατικός γύρος
Αστυνομικοί, επιβάτες, περαστικοί ακόμα και ποδηλάτες έσπρωξαν το όχημα ώστε να ελευθερωθεί ο δρόμος
Πολίτες έσπρωξαν τρόλεϊ που έμεινε στη Συγγρού - Για να συνεχιστεί ο ποδηλατικός γύρος