Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχονται οι πρώτοι 2.400 Αιγύπτιοι για εργασία στη χώρα

Θα απασχοληθούν κυρίως στον αγροτικό τομέα - Οι μετακλήσεις θα αρχίσουν να διεκπεραιώνονται μέσα στο καλοκαίρι

Την πρώτη λίστα Αιγύπτιους που θα έρθουν νόμιμα στη χώρα μας για να εργαστούν και να καλύψουν κενά της ελληνικής αγοράς παρέλαβε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. Οι μετακλήσεις από τον κατάλογο των 2.400 ονομάτων θα αρχίσουν να διεκπεραιώνονται μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η άδεια παραμονής που θα δοθεί θα έχει ισχύ 9 μηνών και θα είναι συνεδεμένη με τη θέση εργασίας που θα καλύπτει ο κάθε μετανάστης. Προκειμένου να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και να γνωρίζουν οι εν δυνάμει εργοδότες τις δεξιότητες του κάθε εργαζόμενου όλα τα στοιχεία τους θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα που έχει ήδη ετοιμαστεί από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει, από τον Νοέμβριο του 2022, διμερή διακρατική συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα. Κατά την επίσκεψη του Καιρίδη εξετάστηκε επίσης το ενδεχόμενο επέκτασης αυτής της συμφωνίας στον κατασκευαστικό και τον τουριστικό τομέα.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο κ. Καιρίδης έθεσε το μείζον πρόβλημα της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Ο Έλληνας υπουργός, αφού εξήρε τον ευρύτερα σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου και τη συμβολή της στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας για την από κοινού αποτροπή των παράνομων ροών από τον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη εντατικοποίησης των επιστροφών των απορριφθέντων Αιγυπτίων αιτούντων άσυλο στη χώρα καταγωγής τους.

Τέλος, ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε με την υπουργό Μετανάστευσης, Σόχα Γκέντι, με την οποία συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο χωρών στην επαγγελματική κατάρτιση των υποψηφίων προς μετάκληση εργατών και παροχής τεχνογνωσίας από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο διαδικασιών ασύλου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατέστρεψε 10 αυτοκίνητα στη Σκιάθο – Με καυστικό υγρό και αιχμηρό αντικείμενο
Λόγω προσωπικών και οικονομικών διαφορών που είχε με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης ενοικιαζομένων οχημάτων
Κατέστρεψε 10 αυτοκίνητα στη Σκιάθο – Με καυστικό υγρό και αιχμηρό αντικείμενο
Τηλεοπτική πειρατεία: Η αστυνομία «έχει» ονόματα - διευθύνσεις για 50.000 χρήστες
Μεταξύ 650.000 και 900.000 υπολογίζονται οι χρήστες στην Ελλάδα που έχουν παράνομα πρόσβαση στο υλικό των πλατφορμών συνδρομητικής τηλεόρασης
Τηλεοπτική πειρατεία: Η αστυνομία «έχει» ονόματα - διευθύνσεις για 50.000 χρήστες