Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Mr. Jumbo: Ανοιχτά καταστήματα 7 μέρες τη βδομάδα – Δεν είναι ηλίθιοι στη Βουλγαρία

«Γιορτάζει ο πολιούχος άγιος σε μια πόλη και είναι κλειστά τα καταστήματα. Τα έξοδα λόγω του κλειστού καταστήματος τα πληρώνει η Εκκλησία;», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Απόστολος Βακάκης

«Ανησυχώ ότι πάμε σιγά. Ανησυχώ από τη χαρά που βλέπω γύρω μου, διότι δεν έχει διορθωθεί τίποτα επί της ουσίας. Η αδράνεια, η ατολμία, η ακινησία δεν είναι καλοί οιωνοί για την αύξηση της παραγωγικότητας». Με αυτά τα λόγια ο επικεφαλής της Jumbo Απόστολος Βακάκης, μιλώντας χθες το απόγευμα στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα συνέδεσε τις συνέπειες από τη μη αύξηση της παραγωγικότητας με την αύξηση των μισθών, υποστηρίζοντας ότι «η αύξηση των μισθών που ανακοινώνει η κυβέρνηση πρέπει να γίνει παράλληλα με την αύξηση της παραγωγικότητας, διότι διαφορετικά οδηγεί πάλι σε πληθωρισμό». Την ίδια ώρα, πάντως, ο κ. Βακάκης αποκάλυψε ότι οι χώρες στις οποίες εξετάζει μελλοντικά να επενδύσει η Jumbo, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη στη Ρουμανία, είναι η Κροατία και η Σλοβενία.

Κατά τη σχεδόν πάγια τακτική του, ο κ. Βακάκης έθεσε πάλι δημοσίως το ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δουλεύει λίγες ημέρες. ∆εν είναι ηλίθιοι αυτοί στην Κύπρο, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία που δουλεύουν επτά ημέρες. Εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις να μην εκμεταλλεύεσαι τον εργαζόμενο, δεν πρέπει να στερείσαι το δικαίωμα να αξιοποιείς το μέγιστο των δυνατοτήτων σου». Ο επικεφαλής της Jumbo ούτε λίγο ούτε πολύ έφτασε να υποστηρίξει ότι πρέπει τα καταστήματα να είναι ανοιχτά ακόμη και το Πάσχα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βουλγαρία. «Η επιβάρυνση από το γεγονός ότι δεν ήταν ανοιχτά τα καταστήματα τρεις ημέρες το Πάσχα στην Ελλάδα ήταν 7% στο κόστος λειτουργίας. Ή, για παράδειγμα, γιορτάζει ο πολιούχος άγιος σε μια πόλη και είναι κλειστά τα καταστήματα. Τα έξοδα λόγω του κλειστού καταστήματος τα πληρώνει η Εκκλησία; Οχι. Γιατί να δουλεύουν τα ζαχαροπλαστεία στις αργίες και να μη δουλεύουν και τα άλλα καταστήματα; Ο εργαζόμενος δεν πρέπει να δουλεύει πάνω από 40 ώρες. Αυτό το έχουμε διασφαλίσει», ανέφερε με τον χαρακτηριστικό του τρόπο.

Ιδιαιτέρως καυστικός ήταν ο κ. Βακάκης και για τις ασφαλιστικές εταιρείες, υποστηρίζοντας ότι ζητούν υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Αν και η Jumbo έλαβε αποζημίωση ύψους 11,5 εκατ. ευρώ για τις ζημιές που υπέστησαν τα καταστήματα της εταιρείας σε Λάρισα και Καρδίτσα από την κακοκαιρία «Daniel», ο ίδιος δήλωσε ότι προσανατολίζεται να δημιουργήσει ένα λογαριασμό αυτασφάλισης, καθώς η ασφαλιστική εταιρεία, στο πλαίσιο της ανανέωσης της σύμβασης που είναι σε ένα μήνα, ζητεί αύξηση 25%. Οσον αφορά τις προβλέψεις της διοίκησης της Jumbo για τον ρυθμό ανάπτυξης των κερδών και των πωλήσεων για τη χρήση του 2024 (guidance), ο κ. Βακάκης δεν προχώρησε σε αναθεώρησή τους και έτσι αυτές διατηρούνται στο εύρος του 8%-10%. Αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής τους τον Ιούνιο, υποστήριξε ότι εάν στην αρχή της χρονιάς η εν λόγω πρόβλεψη ήταν συντηρητική, τώρα είναι ρεαλιστική, δεδομένου ότι συνεχίζεται η αναταραχή στη Μέση Ανατολή, ενώ χαρακτήρισε τον στόχο επιτεύξιμο λόγω της συμβολής νέων καταστημάτων.

Πηγή: moneyreview

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ