Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στις κάλπες οδηγούνται αύριο και μεθαύριο πανελλαδικά οι συμβολαιογράφοι

Στη Θεσσαλονίκη επανέρχεται ως μοναδικός υποψήφιος ο νυν πρόεδρος Δημήτριος Τζίμας

Στις κάλπες προσέρχονται οι συμβολαιογράφοι αύριο Κυριακή και μεθαύριο Δευτέρα (26 και 27 Μαϊου) σε όλη τη χώρα προκειμένου να αναδείξουν τις νέες διοικήσεις των Συλλόγων τους. Τη “μερίδα του λέοντος” στο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον έχει πάντως η εκλογική διαδικασία  στους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, κυρίως της Αθήνας,  που καλύπτει μεγάλη περιφέρεια σε όλη τη χώρα (Αττική, Κυκλάδες, Σποράδες, Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα) και εκπροσωπεί πάνω από το μισό αριθμό των  συμβολαιογράφων σε πανελλαδική κλίμακα.

Στον Σύλλογο της Αθήνας (ΣΣΕΑΠΑΔ) κατεβαίνουν για πρώτη φορά 5 συνδυασμοί συμβούλων, ένας εκ των οποίων με επικεφαλής τον απερχόμενο πρόεδρο Γ. Ρούσκα. Για πρώτη φορά εμφανίζεται τόσο μεγάλη πολυδιάσπαση καθώς συνήθως οι σχηματισμοί υποψηφίων συμβούλων δεν υπερέβαιναν τους 2 και ελάχιστες φορές τους 3.

Μεταξύ εκείνων που ξεχωρίζουν είναι η συμπαγής και δραστήρια ομάδα της λεγόμενης ως τώρα αντιπολίτευσης, ο συνδιασμός που κατέρχεται στις εκλογές ως (Λόγω Τιμής) την οποία απαρτίζουν 6 μέλη του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου, που αποτέλεσαν και τη δυναμική μειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης,  με γνωστότερους την έμπειρη συμβολαιογράφο Χριστίνα Μάνδρου και τον Πάνο Οράτιο Κουτά καθώς και άλλους δραστήριους στο Σύλλογο συμβολαιογράφους.

Η ομάδα συμβούλων της πλειοψηφίας αν και στο μεσοδιάστημα έχει δεχθεί αποχωρήσεις, απευθύνεται και πάλι στους συμβολαιογράφους με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο Γιώργο Ρούσκα και ξεχωρίζουν στη σύνθεσή της η Ευτυχία Καραστάθη και η Ελ. Μαρουλάκη.   

Άγνωστο το μέλλον του συνδυασμού «Συμβολαιογραφία με Μέλλον» και αστάθμητη  η επιρροή της ομάδας αυτής, καθώς πρωτοεμφανίζεται συγκροτούμενη στον πυρήνα προσώπων τα οποία ήταν στους δυο  προηγούμενους συνδυασμούς, μεταξύ των οποίων o Θεόδωρος Χαλκίδης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου τα τελευταία έτη, στενός συνεργάτης του νυν προέδρου κ. Ρούσκα και εκπρόσωπος στο Κτηματολόγιο.

Όσον αφορά τους υποψηφίους  προέδρους, για τον ΣΣΕΑΠΑΔ υποψηφιότητα θέτει εκ νέου ο επί τρεις θητείες πρόεδρος κ. Ρούσκας η εκλογή του οποίου την τελευταία φορά προκάλεσε αντιδράσεις καθώς εξασφαλίστηκε μέσω δικαστικής απόφασης, προιόν πολύμηνων δικαστικών διαδικασιών.

Η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης πιστώνεται την θετική εξέλιξη για την διατήρηση αμετάβλητου του συμβολαιογραφικού εγγράφου και την ματαίωση του σχεδιασμού για ψηφιακό συμβόλαιο, όμως επικρίνεται για την αδυναμία να μεταφερθεί ύλη στον κλάδο από την επιχειρούμενη αποσυμφόρητη των δικαστηρίων, ύλη που ανατέθηκε στους δικηγόρους και την θέσπιση «συναρμοδιότητας» με αυτούς στις αποδοχές κληρονομιάς,όπως και την αδυναμία της να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα των συμβολαιογράφων προς το συμφέρον των πολιτών.

Ανθυποψηφία  και η Ελένη Κοντογιώργου,παλαιότατο συνδικαλιστικό στέλεχος με συμμετοχή σε  κρίσιμα πόστα, της γενικής γραμματέως και αντιπροέδρου τα τελευταία χρόνια. Η τυχόν εκλογή της θα καταρρίψει την ανδροκρατία στον προεδρικό θώκο σε ένα κατεξοχήν γυναικοκρατούμενο επάγγελμα.

Τέλος, υποψήφιος για την προεδρεία του ΣΣΕΑΠΑΔ είναι ο Στυλιανός Ρέβελας, παλαιός συμβολαιογράφος, που έχει εναντίον του τον χρόνο, καθώς έθεσε υποψηφιότητα την τελευταία στιγμή.

Στη Θεσσαλονίκη επανέρχεται ως μοναδικός υποψήφιος ο νυν πρόεδρος Δημήτριος Τζίμας, ενώ την ψήφο των συμβολαιογράφων διεκδικούν παλαιοί και νέοι και στους λοιπούς Συλλόγους .  

Το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι κρίνει τη στάση που θα τηρήσει ο συμβολαιογραφικός κλάδος σε μία σειρά θεμάτων τα οποία συνδέονται με την αγορά ακινήτων και όχι μόνο, κυρίως λόγω των ταχύτατων εξελίξεων στην τεχνολογία και την παγκοσμιοποίηση των αγορών.

Πηγή: ertnews.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ινδία: Σύγκρουση επιβατικού τρένου με εμπορικό - Τουλάχιστον πέντε νεκροί

Επιβατικό τρένο χτυπήθηκε από εμπορική αμαξοστοιχία στην πόλη Νταρζίλινγκ στο ανατολικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης στην Ινδία,...

Ινδία: Σύγκρουση επιβατικού τρένου με εμπορικό - Τουλάχιστον πέντε νεκροί