Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έτοιμη να υποδεχτεί τους πιστούς η Παναγία Σουμελά

«Στέλνουμε μήνυμα ενότητας και αγάπης σε αυτό το Πάσχα του καλοκαιριού», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου “Παναγία Σουμελά

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Σε γιορτινό κλίμα θα ηχήσουν οι καμπάνες σήμερα και αύριο στους πρόποδες του Βερμίου στην Παναγία Σουμελά. Ο συγκεκριμένος ναός αποτελεί πόλο έλξης τον Δεκαπενταύγουστο για τους Πόντιους και όχι μόνο.

«Αυτό το ταξίδι ξεκίνησε πριν 73 χρόνια γύρω και από την εικόνα της Παναγίας γράφτηκε ιστορία για την ορθοδοξία. Στα υψώματα Βερμίου, συναντιόμαστε με άτομα ποντιακής καταγωγή που στερηθήκαμε δικαιώματα από την ιστορική μας πατρίδα. Με τις εκδηλώσεις που κάνουμε φωνάζουμε ότι είμαστε εδώ. Και κάθε Δεκαπενταύγουστο ο ήχος από τις καμπάνες για την Παναγία πάει μέχρι τα υψώματα όρους που βρίσκεται ο Ναός της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο», ανέφερε στo «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Σωματείου “Παναγία Σουμελά” κ. Γιώργος Τανιμανίδης.

Ο ίδιος ανέφερε πως κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί έρχονται για να ζήσουν στιγμές κατάνυξης. Και μπορεί οι συνήθειες να έχουν αλλάξει και να μην κατασκηνώνουν στο δάσος με μια κουρελού και μια ψάθα, όπως έκαναν στο παρελθόν τηρώντας τα έθιμα που έκαναν οι πρόγονοί τους στην επίσκεψη στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, όμως τιμούν την γιορτή ερχόμενοι στο Βέρμιο με την άνεση που τους προσφέρει το ΙΧ τους.

Διατηρούμε την μνήμη ζωντανή

Σημαντική είναι και η παρουσία των νέων. «Στο συναπάντημα που έγινε μέσα στον Ιούλιο ασχολήθηκαν με την ιστορία του Πόντου, έκαναν εργαστήρια για την γαστρονομία μας και την διατροφή, έπειτα είδαν τι είναι γλυπτική και ζωγραφική, είδαν κεντήματα κλπ. Έτσι χτίζονται νέες σχέσεις και οι νέοι παίρνουν την σκυτάλη. Αυτό είναι παρήγορο, δημιουργεί συνθήκες διαλόγου. Και μας δίνει δύναμη το ότι είμαστε κάθε χρόνο εδώ οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής, και συνεχίζουμε να διατηρούμε την μνήμη ζωντανή, παρά τα προβλήματα των προγόνων μας», σημείωσε.

Φέτος παρόντες θα είναι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, των ενόπλων δυνάμεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύλλογοι, σωματεία και απλοί προσκυνητές. «Θα στείλουμε μήνυμα ενότητας και αγάπης σε αυτό το Πάσχα του καλοκαιριού. Αλλά και μηνύματα δεσίματος με τις ιστορικές μνήμες», δήλωσε ο κ. Τανιμανίδης.

Σήμερα οι πιστοί θα μπορούν να προσκυνούν την ιερή εικόνα και το απόγευμα θα γίνει εσπερινός παρουσία ιερέων της διασποράς και του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα. Στις 9μμ θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις ποντιακών σωματείων.

Ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο θα γίνει θεία λειτουργία και θα απονεμηθούν υποτροφίες σε αριστούχους μαθητές από το Μακροχώρι Βεροίας (εις μνήμην των παιδιών που είχαν χαθεί σε τροχαίο στα Τέμπη).

Εξάλλου θα παρουσιαστεί και το μνημειώδες έργο της εφημερίδας «Εποχή» που εξέδιδε ο Νίκος Καπετανίδης (1889-1921). «Μετά από ενάμιση χρόνο σε κέντρο συντήρησης κειμένων, επιστρέφει σε ένα τόμο που θα εκτεθεί το μουσείο της Παναγίας Σουμελά, ενώ με την ψηφιοποίησή του πλέον ο καθένας θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου.

Ερωτηθείς τέλος για την στάση της Τουρκίας να δώσει άδεια για την τέλεση θείας λειτουργίας στην Παναγίας Σουμελά για την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής των Εννιαήμερων της Παναγίας και όχι τον Δεκαπενταύγουστο, στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, σχολίασε πως «πρέπει να στηρίξουμε το Πατριαρχείο μας που αποτελεί από τις τελευταίες κοιτίδες πολιτισμού στην Τουρκία», για να προσθέσει πως το σωματείο τους έχει ζητήσει να γυρίσουν πίσω στο φως «κειμήλια της Παναγίας Σουμελά που βρίσκονται στα υπόγεια του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ώστε να μπορέσει να τα δει ο κόσμος».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ