Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιατί εκπέμπουν SOS οι στρατιωτικές σχολές;

Ηχηρό μήνυμα… αδιαφορίας των φοιτητών για τις στρατιωτικές σχολές

Εμφανώς λιγότεροι οι φοιτητές που επέλεξαν φέτος τις στρατιωτικές σχολές, την ώρα μάλιστα που καταγράφονται πολλές παραιτήσεις σπουδαστών από τη ΣΜΥ.

Του Δημήτρη Κετικίδη | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Η μείωση του ενδιαφέροντος των φοιτητών για εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές, μπορεί να χαρακτηριστεί κάτι παραπάνω από εκκωφαντική. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι φέτος στη ΣΜΥ ορκίστηκαν 93 πρωτοετείς, ενώ αντίθετα πέρυσι είχαν ορκιστεί 124, το 2022 226, και το 2021 201.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχοντας αντιληφθεί το μεγάλο κενό που πάει να δημιουργηθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, ανακοίνωσε πρόσφατα κίνητρα για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των φοιτητών, όπως την αύξηση των αποδοχών των σπουδαστών των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από τα 165 ευρώ στα 609 ευρώ.

Είναι όμως αρκετά τα κίνητρα έτσι ώστε να μη βρεθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε ένα πρωτοφανές έλλειμμα προσωπικού τα επόμενα χρόνια; Ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» επικοινώνησε με τον Δρ. Χρήστο Ταουσάνη, επιστημονικό διευθυντή της EMPLOY EDU – Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους λόγους που έχουν οδηγήσει τους φοιτητές στο να αποστρέφονται πλέον τις στρατιωτικές σχολές.

«Το βασικότερο είναι ότι πλέον υπάρχει έντονος προβληματισμός από το γεγονός ότι δεν είναι ελκυστικός ο ελληνικός στρατός από άποψης διορισμού. Όσο μειώνεται το ποσοστό ανεργίας στην αγορά εργασίας οι μισθοί που προσφέρονται εκεί δεν είναι ανταγωνιστικοί» ανέφερε αρχικά ο κ. Ταουσάνης.

«Ένα δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει και με την ΕΒΕ η οποία πρακτικά είναι ένας περιορισμός» συμπλήρωσε.

«Η βασικότερη παράμετρος έχει να κάνει και με το τι συναντούν οι μαθητές μετά ως υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις. Οι στρατιωτικές κατοικίες π.χ. δεν είναι οι καλύτερες. Πολλοί μένουν στο ότι έχει αποκατάσταση, αλλά σε πολλές ειδικότητες απαιτείται υψηλό αίσθημα ευθύνης, με περιορισμένες προοπτικές καριέρας» σχολίασε ο κ. Ταουσάνης.

Επίσης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τη σήμερον ημέρα, οι μαθητές έχουν πολύ εύκολη πρόσβαση στην ενημέρωση, μέσω ενός σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού. «Έχει φύγει από ποσοστό των ανθρώπων αυτός ο "ρομαντισμός" που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος που θέλει να φοιτήσει εκεί» είπε.

Περισσότερες ακαδημαϊκές προοπτικές στους σπουδαστές

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θέλοντας να προλάβει κάποιο μεγαλύτερο κακό, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει κάποια «όπλα» από τη «φαρέτρα» του, τα οποία ενδεχομένως να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον των νέων για τις συγκεκριμένες σχολές.

Από την ακαδημαϊκή χρονιά του 2026, οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν και σε διδακτορικό, ενώ η αύξηση που θα δουν στον μισθό τους θα είναι σημαντική. «Η αύξηση αγγίζει τα μισθολογικά ενός ανθυπολοχαγού που παίρνει περίπου 900 ευρώ. Θα έπρεπε να αφορά όμως και τους φοιτητές των σχολών υπαξιωματικών» υπογράμμισε ο κ. Ταουσάνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα οφελούσε το να υπάρξει μια σημαντική αλλαγή και στο θέμα των μεταθέσεων. «Να ξέρει δηλαδή ένας σπουδαστής, ότι από την εκάστοτε σχολή, θα έχει συγκεκριμένες μεταθέσεις. Να ξέρει όσο είναι δυνατό τον αριθμό των μεταθέσεων, αλλά και τη συχνότητα».

Κύμα παραιτήσεων στη ΣΜΥ

Εκτός από το μειωμένο ενδιαφέρον όμως, υπάρχει άλλο ένα στοιχείο το οποίο δείχνει ότι οι στρατιωτικές σχολές «αιμορραγούν». Μόλις έναν μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων, έχουν παραιτηθεί από τη ΣΜΥ οι 38 από τους 93 πρωτοετείς, δηλαδή ένα ποσοστό που ξεπερνά το 30%.

«Αν συνυπολογίσουμε ότι είναι μειωμένο ενδιαφέρον, προδιαγράφεται σύντομα ένα πρόβλημα υποστελέχωσης των στρατιωτών δυνάμεων. Αυτή η τάση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Το λέω μιλώντας με χιλιάδες μαθητές. Αν δεν υπάρξουν γενναίες αποφάσεις και ισχυρά κίνητρα, θεωρώ ότι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα» δήλωσε ο κ. Ταουσάνης.

Θέλοντας να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, είπε πως «το πρόβλημα είναι μπροστά μας. Χρειάζονται περισσότερα και γρηγορότερα πράγματα».

Βαδίζοντας σε μια νέα εποχή, ο κ. Ταουσάνης περνά το μήνυμα πως «τα πεδία των μαχών πλέον έχουν αλλάξει, και δεν είναι τόσο στη δράση, αλλά σε επίπεδο τεχνητής νοημοσύνης και όχι μόνο.

Θέλουμε στελέχη που παίζουν στα δάχτυλα πχ την τεχνητή νοημοσύνη. Δεν είμαστε στις ένοπλες Δυνάμεις του 1950 αλλά του 2030. Θέλουμε ταλαντούχους ανθρώπους που θα διαπιστώνουν ότι έχουν προοπτικές καριέρας. Πλέον δεν είναι λύση να γεμίζουμε απλά τις στρατιωτικές σχολές. Πρέπει να έχουμε ανθρώπους που είναι υψηλά καταρτισμένοι σε θέσεις κλειδιά. Το επίπεδο προσόντων πρέπει να είναι υψηλότερο».

Τέλος, όσον αφορά τα προγράμματα σπουδών στις στρατιωτικές σχολές, ο κ. Ταουσάνης είπε:

«Σίγουρα τα προγράμματα σπουδών πρέπει να επικαραιροποιηθούν και να εντάξουν και ένα πλαίσιο, μαθήματα, παιδεία που έχουν να κάνουν με ενίσχυση δεξιοτήτων. Όλη η συζήτηση που γίνεται για τα soft skills δεν πρέπει να αφορά μόνο τις πολιτικές σχολές αλλά και τις στρατιωτικές. Δεξιότητες όπως συνεργατικότητα, η κριτική σκέψη πρέπει να ενταχθούν στα προγράμματα σπουδών. Τουλάχιστον οι σχολές Αξιωματικών είναι κοντά στις εξελίξεις, τα προγράμματα είναι επικαιροποιημενα και πρέπει να ενταχθούν και μεταπτυχιακά προγράμματα εξειδίκευσης». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρουλάκης: «Ο ΟΟΣΑ αποδομεί το αφήγημα περί μείωσης φορολογικών βαρών»
«Είμαστε η χώρα που έχει μία από τις τρεις χειρότερες φορολογικές αντιμετωπίσεις της οικογένειας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ» είπε
Ανδρουλάκης: «Ο ΟΟΣΑ αποδομεί το αφήγημα περί μείωσης φορολογικών βαρών»
Ο «Βικέντιος» από Θεσσαλονίκη: Ο ρόλος του πίσω από τον κατάσκοπο στην Αλεξανδρούπολη
Οι αστυνομικοί της Λιθουανίας, διαπίστωσαν ότι στο κινητό του υπήρχαν φωτογραφίες και βίντεο, από αριθμό που ανήκει στον 59χρονο
Ο «Βικέντιος» από Θεσσαλονίκη: Ο ρόλος του πίσω από τον κατάσκοπο στην Αλεξανδρούπολη