Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κιλκίς: Μαθητές κατασκεύασαν ρούχα που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία

Πώς ξεκίνησε το εγχείρημα μιας εικονικής επιχείρησης στο 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς

Μια αν μη τι άλλο ξεχωριστή εικονική επιχείρηση δημιούργησαν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς. Πιο συγκεκριμένα, δημιούργησαν την επιχείρηση Solora, μέσα από την οποία φτιάχνουν ρούχα και καπέλα που προστατεύουν τους ανθρώπους από τις ακτίνες του ήλιου.

Του Δημήτρη Κετικίδη | Από την έντυπη έκδοση «Τύπος Θεσσαλονίκης»

«Η καθοδήγηση ήταν δική μου στον τρόπο που θα γίνει δηλαδή το πώς θα βαφτούν τα υφάσματα, το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί κλπ. Η ιδέα βασίστηκε στο δικό μου διδακτορικό. Χρησιμοποιήθηκαν τμήματα από φυτά με τα οποία έγινε η βαφή των υφασμάτων» ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Δρ. Νίκη Τσούκα, Γεωπόνος ΑΠΘ και τεχνολόγος ένδυσης, διδάκτορας δασολόγος και φυσικού περιβάλλοντος.

«Δημιουργήσαμε τη δική μας επιχείρηση στα πλαίσια του διαγωνισμού Junior Achievement. Η ιδέα ήρθε από δύο προγράμματα που τρέχουμε στο σχολείο. Κάναμε κάποιες παρατηρήσεις στο περιβάλλον και είδαμε πόσο άσχημη είναι η κατάσταση, και επειδή μας ενδιαφέρει η μόδα, σκεφτήκαμε να τη συνδυάσουμε με την προστασία του πλανήτη» είπαν στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» οι μαθητές.

«Ξεκινήσαμε τον Δεκέμβριο, και μας πήρε περίπου τρεις μήνες μέχρι τον Μάρτιο, που ήταν η πρώτη φάση ενός διαγωνισμού που συμμετείχαμε στη Θεσσαλονίκη. Η επιχείρησή μας έχει και ένα κοινωνικό πρόσωπο, καθώς συνεργαζόμαστε με το νοσοκομείο Συγγρός στην Αθήνα. Ήρθαμε σε επαφή με την κυρία Έφη Σούρα από την ομάδα του καθηγητή δερματολογίας κ. Στρατηγού, και διαπιστώσαμε ότι το καφτάνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς. Στη συνέχεια στείλαμε και κάποια ερωτηματολόγια σχετικά με το πώς θα προσαρμόσουμε το προϊόν ανάλογα με τις επιθυμίες του κάθε ασθενή» συμπλήρωσαν οι μαθητές.

Ως προς τα οφέλη που παρέχει το προϊόν τους, οι μαθητές σχολίασαν ότι «μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από καρκίνο του δέρματος, φωτοαλλεργίες, φωτοευαισθησίες και μελάνωμα».

Σχετικά με το τι υλικά έχουν χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία τους, ανέφεραν ότι «χρησιμοποιούμε φυτικές βαφές από ρόδι και ριζάρι οι οποίες προσδίδουν προστασία από τη UV ακτινοβολία, και έχουν UPF 50+ (σ.σ. είναι ο δείκτης προστασίας). Μέχρι στιγμής, έχουμε κάνει κάποιες εικονικές πωλήσεις. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη διδακτορική διατριβή της κ. Τσούκα με τίτλο "διερεύνηση των ιδιοτήτων που προσδίδουν φυτικά εκχυλίσματα επιλεγμένων ειδών της ελληνικής χλωρίδας, σε κλωστοϋφαντουργικά υπόβαθρα κατά τη χρώση - πειραματική και εργαστηριακή τεκμηρίωση"».

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, έπαιξε βασικό ρόλο στο συγκεκριμένο εγχείρημα όπως υποστηρίζουν, καθώς θα υπάρχει και μετρητής ο οποίος θα μετρά την ακτινοβολία του ήλιου αλλά και τη θερμοκρασία.

«Ο μετρητής UV θα ειδοποιεί με έναν αλγόριθμο τον άνθρωπο αν είναι ασφαλές ή επικίνδυνο να εκτεθεί στον ήλιο. Αυτό θα συνδεθεί με εφαρμογή που αναπτύσσουμε στο κινητό, η οποία υποστηρίζεται με AI σε συνεργασία με τον κ. Μπάμπη από την εταιρεία avokado» είπαν.

«Σαν επιχείρηση χρησιμοποιούμε οργανικά υφάσματα με πιστοποιήσεις gots και grs και προμηθευόμαστε από τοπικούς παραγωγούς για να μειώσουμε το κόστος μεταφορών. Τα υπό προϊόντα της βαφής στέλνονται για εδαφοβελτιωτικά στην εταιρεία biosolid» συμπλήρωσαν οι μαθητές.

Στην προσπάθειά τους συνέβαλε και η κ. Εύη Δημητριάδου, μοντελίστ - σχεδιάστρια. Η ίδια, μίλησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» για το πώς βοήθησε τα παιδιά να φέρουν εις πέρας το συγκεκριμένο εγχείρημα, λέγοντας ότι «τους έδειξα πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα πατρόν και να φτάσει στο τελικό του αποτέλεσμα».

«Όταν ξεκίνησαν, ήμουν η πρώτη που προσέγγισαν για να τους πω πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με τι τρόπο το οργανικό βαμβάκι. Αγοράστηκε και βάφτηκε με φλούδες από ρόδι και με ριζάρι. Με όλα αυτά τα υλικά που χρησιμοποίησαν τα παιδιά, παράχθηκαν καπέλα, νεσεσέρ και καφτάνια» είπε η κ. Δημητριάδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνελήφθη 17χρονος Πολωνός στην Κατερίνη – Για άγρια γυναικοκτονία με τσεκούρι
Κατηγορείται ότι έκαψε τη γυναίκα, ρίχνοντας στο σώμα της χημική ουσία, ενώ πέταξε τη σορό σε πλαστικό κάδο απορριμμάτων
Συνελήφθη 17χρονος Πολωνός στην Κατερίνη – Για άγρια γυναικοκτονία με τσεκούρι
ΠΡΟΣΟΧΗ: Άντρας παρενοχλεί ανήλικες κοπέλες – Πού κυκλοφορεί, τα χαρακτηριστικά του
Η προειδοποίηση από το Χαμόγελο του Παιδιού με ανάρτηση που έγινε στους λογαριασμούς του οργανισμού στα social media
ΠΡΟΣΟΧΗ: Άντρας παρενοχλεί ανήλικες κοπέλες – Πού κυκλοφορεί, τα χαρακτηριστικά του