*Του Δημήτρη Κετικίδη | Από την έντυπη έκδοση «Τύπος Θεσσαλονίκης»
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε τροποποίηση του πλαισίου για την παρένθετη μητρότητα, η οποία θα προβλέπει ότι τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών ή οι μοναχικοί άνδρες δεν θα μπορούν να αποκτήσουν παιδί με τον συγκεκριμένο τρόπο.
Ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» επικοινώνησε με την κ. Κατερίνα Φουντεδάκη, καθηγήτρια Νομικής Σχολής του ΑΠΘ η οποία ανέφερε ότι η διάταξη λέει πως «δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κυοφορίας κατά την έννοια του παρόντος η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου. Λέει δηλαδή κάτι αυτονόητο. Δεν λύνει το πρόβλημα του αν υπάρχει ζήτημα με την αρχή της ισότητας για το αν οι άνδρες μπορούν να αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας».
Όσον αφορά το αν έχει νομική βάση το να μην επιτρέπεται η απόκτηση παιδιών μέσω παρένθετης μητέρας από ομόφυλα ζευγάρια ανδρών, αλλά να επιτρέπεται από ομόφυλα ζευγάρια γυναικών είπε:
«Είναι τεχνικά θέματα δεν είναι τόσο απλά. Δεν υπήρχε θέμα τράφικινκγ από άνδρες καθώς έχουμε μόνο 2-3 περιπτώσεις από το 2002. Είναι ένα θέμα για το πώς αντιμετωπίζουμε την αρχή της ισότητας. Εδώ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αν μια διάταξη είναι αντίθετη στην αρχή της ισότητας, δεν εφαρμόζεται. Γιατί δεν έβαλε διάταξη που να λέει "απαγορεύεται η παρένθετη στους άντρες;" Αυτό αμέσως θα δημιουργούσε πρόβλημα με την αρχή της ισότητας. Η πολιτική βούληση ήταν να απαγορεύεται στους άντρες, αλλά αυτή η διάταξη δεν προσφέρει κάτι».
Παράλληλα η κ. Φουντεδάκη μίλησε και για το αν θα αναγνωρίζεται στην Ελλάδα η απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας από ζευγάρι ανδρών στο εξωτερικό, λέγοντας ότι «θα αναγνωρίζονται από τη διάταξη του άρθρου 11 του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών».
«Η πρόταση αυτή είναι Συνταγματική αλλά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, δεν επιτυγχάνει την απαγόρευση της πρόσβασης των ανδρών στην παρένθετη κυοφορία.
Κατά τη γνώμη μου δεν συνιστά καμία απαγόρευση. Αν έβαζε μια απαγόρευση η οποία ήταν αντίθετη στην ισότητα των φύλων, τότε δεν θα ίσχυε» τόνισε.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι «Ένας από τους βασικούς λόγους που επιχειρήθηκε αυτή η ρύθμιση είναι ότι η Ελλάδα θα πήγαινε να μετατραπεί σε μια χώρα σκληρής εκμετάλλευσης γυναικών που τις φέρανε απ' έξω, προκειμένου με το πρόσχημα αυτό να τεκνοποιούν και μετά τρέχα γύρευε».
«Το θέμα του τράφικινγκ τέθηκε εσφαλμένα» υπογράμμισε η κ. Φουντεδάκη στον «Τύπο Θεσσαλονίκης». «Το μόνο σημαντικό αυτής της διάταξης είναι ότι επαναφέρει την προϋπόθεση της κατοικίας της παρένθετης μητέρας και της μητέρας που θα πάρει το παιδί στην Ελλάδα, κάτι που είχε καταργηθεί το 2014» είπε.
Για το ίδιο θέμα, μίλησε στον Τύπο Θεσσαλονίκης και η Έλλη Φρεγγίδου, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια.
«Εδώ μπορούμε να μιλήσουμε και για την παραβίαση των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών ανδρών γιατί αντιλαμβάνομαι την ανησυχία που υπάρχει για το ζήτημα του τράφικινγκ και είναι υπαρκτή. Εμείς όμως ωστόσο ως κράτος οφείλουμε να παρέχουμε αυτές τις συνθήκες που να διασφαλίζουν τόσο το αγέννητο βρέφος όσο και την κυοφορούσα. Γενικά αποδεικνύεται ότι τα ομόφυλα ζευγάρια, μερικές φορές έχουν μια μεγαλύτερη ετοιμότητα, γιατί η γονεϊκότητα στη δική τους περίπτωση δεν θεωρείται ότι είναι φυσικό επακόλουθο μιας σχέσης όπως τα ετερόφυλα ζευγάρια.
Πρόκειται για μια επιλογή που μπορεί να τους φέρει αντιμέτωπους πολλές φορές με την ίδια την κοινωνία, την οικογένεια από την οποία προέρχονται, και τον κοινωνικό τους περίγυρο. Έχουν να αντιμετωπίσουν δηλαδή πολύ περισσότερες προκλήσεις.
Για να διασφαλίσουμε το φαινόμενο του τράφικινγκ και της εμπορευματοποίησης, χρειάζεται να πλαισιώσουμε τις οικογένειες αυτές με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, και το ίδιο το κράτος να διασφαλίσει τις προθέσεις των εν δυνάμει γονέων. Δεν ανακαλύφθηκε ξαφνικά το εμπόριο βρεφών, γιατί αυτό μπορεί να συμβαίνει και με ενδεχόμενες παράνομες υιοθεσίες και από ετερόφυλες οικογένειες» είπε.
Όσον αφορά το τι θα έλεγε η ίδια ως ψυχολόγος σε ένα ομόφυλο ζευγάρι ανδρών, είπε «θα έλεγα να μη σταματήσουν να διεκδικούν το δικαίωμά τους στην ισότητα. Στα ίσα δικαιώματα, στη γονεϊκότητα».
Για το γεγονός ότι στη διάταξη αναφέρονται μόνο τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών, η κ. Φρεγγίδου σχολίασε ότι «εδώ υπάρχει ο φόβος να λειτουργήσει το κράτος πιο στερεοτυπικά. Ότι μια γυναίκα δηλαδή μπορεί να μεγαλώνει ένα παιδί αλλά δύο άντρες μπορεί να το εκμεταλλευτούν αυτό επειδή δεν έχουν τη βιολογική ικανότητα να γεννήσουν ένα παιδί. Το κράτος επομένως είναι πιο καχύποπτο απέναντι στον άντρα και αυτό δημιουργεί ένα πεδίο προκαταλήψεων και διακρίσεων απέναντι στο ανδρικό φύλο.
Νομίζω ότι χρειάζονται πολλές ζυμώσεις πολιτικές κοινωνικές και επιστημονικές ιδίως να έρθει η πολιτεία πιο κοντά στο Σύλλογο ουράνιο τόξο που προασπίζεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ γονέων και προωθεί ένα νέο μοντέλο οικογένειας που έχει ως επίκεντρο τα παιδιά και όχι τους γονείς.
Εμείς θέλουμε τα παιδιά να μεγαλώνουν χωρίς να γίνεται διάκριση στο φύλο, αλλά με αγάπη αποδοχή και φροντίδα. Να μη βασίζεται στην τυχαιότητα η γέννησή τους γι' αυτό και οι ψυχολόγοι μιλάμε πολύ για το ζήτημα της πρόληψης και πώς προετοιμάζουμε ένα ζευγάρι η έναν μοναχικό άνθρωπο να γίνει γονέας».
Η κ. Φρεγγίδου αναφέρθηκε επίσης και στο αν η συγκεκριμένη διάταξη ενισχύει τις κοινωνικές ανισότητες, λέγοντας «ναι γιατί θεωρώ ότι έχει πολλά τυφλά σημεία. Επειδή κάτι το φοβόμαστε το αποκλείουμε αντί να μπούμε σε μια διαδικασία να το ρυθμίσουμε».
Ο διευθυντής του Thessaloniki Pride κ. Απόστολος Καραπαΐρης, μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει ρότα επειδή πιστεύει ότι ο εκσυγχρονιστικός προσανατολισμός που είχε, δεν βρίσκει ανταπόκριση.
Αυτό είναι άτοπο, γιατί οι μετρήσεις δείχνουν ότι άλλοι είναι οι λόγοι δυσαρέσκειας του κόσμου και όχι επειδή ψήφισαν τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Όπως γίνεται συνήθως οι μειονοτικές ομάδες όπως οι ΛΟΑΤΚΙ είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Βλέπουμε τι γίνεται με τον Τραμπ, ο οποίος θέλει να απαγορεύσει κάθε πολιτική για τη διαφορετικότητα.
Αυτή η πρωτοβουλία του υπουργού, θα μας ανοίξει μια ευκαιρία να προσβάλλουμε τον νόμο στα δικαστήρια. Είναι πολύ πιο ξεκάθαρη διάκριση λόγω φύλου.
Αυτή θα είναι η καμπάνια μας για το φετινό Thessaloniki Pride που βγαίνουμε μπροστά με το σύνθημα “ούτε βήμα πίσω” με κορύφωση στις 21 Ιουνίου στην πάνδημη παρέλαση» είπε.