Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Βούτες Ηρακλείου - Τι έδειξαν οι πρώτες εκτιμήσεις

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει για έναν μήνα, ενώ μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει άρση, χωρίς νέο έγγραφο

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν οι Βούτες του Ηρακλείου Κρήτης όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν ρηγματώσεις σε σπίτια, την εκκλησία, την παιδική χαρά και σε δίκτυα της περιοχής.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Παπαευσταθίου η δημοτική κοινότητα Βουτών του Δήμου Ηρακλείου, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας «για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων κατολισθητικών φαινομένων τα οποία εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στις παραπάνω περιοχές».

Φωτ. Intime

Σημειώνεται ότι η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει για έναν μήνα, ενώ μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Λέκκας: «150 μέτρα οι εδαφικές διαρρήξεις»

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ρηγματώσεις στις Βούτες Ηρακλείου σχετίζονται με εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων, ανέφερε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη σύσκεψη του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ηρακλείου.

Ο κ. Λέκκας, που βρίσκεται στην Κρήτη από το βράδυ της Κυριακής, 27 Απριλίου, σε δηλώσεις του στο τέλος της σύσκεψης ανέφερε ότι δύο διαρρήξεις είναι ορατές και έχουν προκαλέσει καταστροφές σε οικίες, την εκκλησία, την παιδική χαρά και σε δίκτυα της περιοχής. Μάλιστα, επανέλαβε ότι σε τέσσερις περιπτώσεις σπιτιών, μετά από έλεγχο μηχανικών του Δήμου Ηρακλείου, έγινε σύσταση προς τους ιδιοκτήτες να μην παραμείνουν καθώς υπάρχουν κίνδυνοι.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, «είναι κυρίαρχο να δούμε τι θα κάνουμε από δω και στο εξής. Πιστεύω ότι σε τρεις με τέσσερις ώρες θα έχουμε τα δεδομένα των αποτυπώσεων που κάνουν τα επιστημονικά συνεργεία στην περιοχή έτσι ώστε να δούμε πού οφείλεται το φαινόμενο. Εάν δηλαδή οφείλεται σε μία μεγάλη κατολίσθηση ή σε κάποια τεκτονική διάρρηξη, κάποια τεκτονική γραμμή, κάποια ρευστοποίηση κλπ».

Στην περιοχή ωστόσο έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων, με μερίδα πολιτών να σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι άκουγαν κάποιους θορύβους, δεν αντιλήφθηκαν εξαρχής ότι δημιουργούνταν αυτές οι ρηγματώσεις.

Ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου σημείωσε ότι στην περιοχή θα συνεχιστεί η παρακολούθηση και πως ιδιαίτερη σημασία έχει η παρατήρηση και των επόμενων μετρήσεων προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές παραμορφώσεις, μετά την καταγραφή από τα drones και τα συστήματα υψηλής ευκρίνειας.

Πηγή: flash.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ