Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχεται «τροπική νύχτα» στη Θεσσαλονίκη - Πού θα έχει μπουρίνια, το σπάνιο φαινόμενο

Προσοχή στα καιρικά φαινόμενα των επομένων ημερών ζητούν οι μετεωρολόγοι, ενώ η Θεσσαλονίκη είναι στις περιοχές που επηρεάζονται άμεσα

Ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται σε πολλές περιοχές στη χώρα αύριο Παρασκευή 27 Ιουνίου, με τους μετεωρολόγους να εφιστούν την προσοχή του κοινού στα καιρικά φαινόμενα των επόμενων ωρών και ημερών. 

Όπως αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, σε ανάρτησή του, «τροπικές νύχτες» θα βιώσουν αύριο από την αύξηση της θερμοκρασίας 8 πόλεις, ανάμεσά τους και η Θεσσαλονίκη.

Όπως εξηγεί, ο όρος «τροπικές νύχτες» (ή tropical nights) αναφέρεται σε νύχτες κατά τις οποίες η ελάχιστη θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 25 βαθμούς.

Όταν έχουμε σταθερά υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή 40 βαθμούς το μεσημέρι και 25 με 30 τη νύχτα, τότε η επιβάρυνση στον ανθρώπινο οργανισμό είναι σημαντική.

Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Σέρρες, Κιλκίς, Δράμα, Ορεστιάδα θα είναι οι περιοχές που θα βιώσουν το φαινόμενο.

Σύμφωνα με το meteo.gr, αύριο Παρασκευή η θερμοκρασία θα φτάσει κατά τόπους τους 41-42°C, ενώ και το Σάββατο (28/06) η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι στην περιοχή των 39-40°C.

Μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Κυριακή (29/06), οπότε η μέγιστη δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 34-35 °C και μόνο στα δυτικά τμήματα της χώρας θα φτάσει κατά τόπους τους 37-38°C.

Οι περιοχές στο «κόκκινο» 

Την Παρασκευή (27/06) ακραία θερμική επιβάρυνση αναμένεται σε περιοχές της Μακεδονίας (μεταξύ των οποίων και τμήμα της Θεσσαλονίκης), Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Πελοποννήσου και νησιών Ανατολικού Αιγαίου, ενώ πολύ υψηλή θερμική επιβάρυνση αναμένεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

kayswn.png

 

Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΟΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Μπορεί στις μέρες μας καθετί που λαμβάνει χώρα στην ατμόσφαιρα να θεωρείται και μη φυσιολογικό, η Φύση όμως λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες τους οποίους ο άνθρωπος κάθε φορά προσπαθεί να ερμηνεύσει ή και να παρερμηνεύσει.

Έτσι λοιπόν μετά και το πρώτο έντονο κύμα ζέστης (καύσωνα κατά κάποιους οι οποίοι τείνουν να χαμηλώνουν τα όρια προσδιορισμού του φαινομένου είτε αυτά αφορούν την ένταση είτε τη διάρκεια του φαινομένου), η Φύση θα προσπαθήσει και πάλι να επανέλθει στα φυσιολογικά για τον άνθρωπο επίπεδα στέλνοντάς μας πιο δροσερές αέριες μάζες οι οποίες θα επαναφέρουν τον υδράργυρο σε πιο υποφερτές τιμές.

Η προς το φυσιολογικό όμως μεταβολή, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα γίνει με ήπιο τρόπο.

Όπως μπορούμε να δούμε στο θερμοκρασιακό διάγραμμα για την Αθήνα (ενδεικτικά), ακολουθεί μια αρκετά σημαντική πτώση του υδραργύρου.

Από τους 38° με 39° βαθμούς της αυριανής ημέρας θα βρεθούμε κοντά στους 30° με 32°.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια βίαιη σύγκρουση θερμού και ψυχρού αέρα καθ' ύψος στην τροπόσφαιρα.

ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ

- Μπουρίνια, μπόρες και τοπικά ισχυρές καταιγίδες που το προγνωστικό μας σύστημα τα τοποθετεί χρονικά αύριο απόγευμα και νύχτα και χωρικά προς τα κεντρικά και βόρεια.

-Σημαντική ενίσχυση των βοριάδων σταδιακά μέσα στο Σάββατο και πιο πολύ την Κυριακή και με έμφαση το Αιγαίο, πρόσκαιρα και στο βόρειο Ιόνιο.

Άρα λοιπόν επανέρχεται ο κίνδυνος για πυρκαγιές, ενώ και τα φαινόμενα αστάθειας μπορεί να προβληματίσουν (κεραυνοί, χαλάζι, μικροπλημμυρικά επεισόδια κτλ).

Η συνέχεια μετά και την Κυριακή συγκλίνει προς φυσιολογικές καλοκαιρινές συνθήκες που σημαίνει υποφερτή ζέστη και μελτέμια.

Ακολουθεί η οπτικοποίηση όσων αναλύσαμε με τη βοήθεια και του προγράμματος γραφικών που πλαισιώνει το προγνωστικό μας σύστημα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

1.jpg
2.jpg

 

3.jpg
4.jpg

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση Τζιτζικώστα με το δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων - Οι προτάσεις
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας άκουσε με προσοχή και ενδιαφέρον τις προτάσεις που του παρουσιάστηκαν και δεσμεύτηκε να διερευνήσει κάθε...
Συνάντηση Τζιτζικώστα με το δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων - Οι προτάσεις