Πέρυσι τέτοια εποχή πέρασε τα σύνορα της χώρας- για πρώτη φορά - η ευλογία των προβάτων. Αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος της κτηνοτροφίας της χώρας σε παραγωγικές περιοχές, όπως η Θεσσαλία, ο Έβρος και περιοχές της Πελοποννήσου. Ολόκληρες περιφέρειες είχαν μπει σε καραντίνα για αρκετό καιρό. Ειδικά μέτρα είχαν εφαρμοστεί απαγορεύοντας τις σφαγές. Σε αυτές τις περιοχές χιλιάδες αιγοπρόβατα θανατώθηκαν και θάφτηκαν με την προσδοκία να εξαλειφθεί η νόσος .
Η ζωονόσος τους επόμενους μήνες εκτονώθηκε, αλλά η ζημιά είχε γίνει στον κτηνοτροφία της χώρας. Σχεδόν 10 μήνες μετά την την πρώτη επέλαση της ευλογιάς , η χώρα ζει το δεύτερο κύμα της νόσου το οποίο αν κοιτάξει κανείς χαρακτηριστικά τα στοιχεία, φαίνεται πως σε πολλές περιπτώσεις χτυπάει τις ίδιες περιοχές. Για παράδειγμα στην Μαγνησία που είναι ξανά σε καραντίνα με επιβολή μέτρων έχει εκδηλωθεί και πάλι με αρκετά κρούσματα στα Κανάλια και στις γύρω περιοχές . Αντίστοιχα και στον νομό Λάρισας που και αυτός είναι σε καραντίνα η νόσος έχει χτυπήσει ξανά περιοχές του Δήμου Τεμπών .
Τα στοιχεία που παρουσίασε πριν περίπου μία εβδομάδα στην Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, είναι ενδεικτικά της κατάστασης . Σύμφωνα με στοιχεία στον «κόκκινο» βρίσκονται η Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας (23 κρούσματα), η Π.Ε Λάρισας (12 κρούσματα), η Π.Ε Μαγνησίας (23 κρούσματα), η Π.Ε Ξάνθης (36 κρούσματα), η Π.Ε Φωκίδας (45 κρούσματα) και Π.Ε Χαλκιδικής (13 κρούσματα). Επίσης, κρούσματα εμφανίζονται σε Έβρο, Εύβοια, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Ροδόπη. Αν κάνεις σχηματίσει τον χάρτη των κρουσμάτων θα δει πως δεν διαφέρει και πολύ η κατάσταση από αυτή που βίωσε η κτηνοτροφία της χώρας τον Αύγουστο του 2024.

Ελλείψεις και παραλήψεις συντήρησαν τον ιό στο περιβάλλον
Με την βοήθεια του Καθηγητή Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργου Αρσένου, προσπαθούμε να εξηγήσουμε γιατί η νόσος χτύπησε ξανά . Σύμφωνα με τον καθηγητή ή έκπληξη δεν είναι πως έχουμε ένα δεύτερο κύμα αλλά αυτό που προκαλεί απορία και είναι άξιον έρευνας είναι η ένταση και το μέγεθος της διασποράς.
Αναφέρει πως ελλείψεις και παραλείψεις, κυρίως από μέτρα που ανακοινώθηκαν και δεν εφαρμόστηκαν επαρκώς από όλες τις πλευρές, συντήρησαν τον ιό με αποτελέσματα να έχουμε την επανεμφάνιση της ευλογιάς . Στέκεται ιδιαίτερα στην υποστελέχωση των υπηρεσιών και τονίζει πως η λύση δεν είναι ο εμβολιασμός των ζώων, καθώς «η ευλογιά θα καταστεί και αυτή ενδημική στο σύνολο της χώρας με συνέπειες που θα επηρεάσουν τους κτηνοτρόφους».
Δείτε αναλυτικά την τοποθέτηση του καθηγητή Κτηνιατρικής Γιώργου Αρσένου στο protothema.gr:
«Η επάνοδος της ευλογιάς των προβάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας δεν αποτελεί έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη ότι η νόσος συνήθως εμφανίζεται σε δύο κύματα όπως γνωρίζουν οι παλιότεροι, έμπειροι αλλά λιγοστοί πλέον κτηνίατροι των περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών. Αυτό που αποτελεί έκπληξη είναι η ένταση και η διασπορά στην επανεμφάνιση της νόσου και το θέμα είναι να διερευνήσουμε τις αιτίες και τα πιθανά λάθη ή παραλείψεις που έγιναν.
Σήμερα, με τα νέα κρούσματα που συνεχώς ανακοινώνονται δημιουργείται η εντύπωση ότι έχει χαθεί ο έλεγχος και η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη. Αυτό είναι λάθος προσέγγιση. Παρατηρούμε ότι υπάρχει επικαιροποίηση των περιοριστικών μέτρων και σχεδόν καθημερινές ανακοινώσεις για πρόληψη και λήψη μέτρων βιοασφάλειας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιοι παράγοντες εμποδίζουν την εφαρμογή των παραπάνω και τα καθιστούν αναποτελεσματικά. Η απάντηση είναι μάλλον απλή. Τα μέτρα ανακοινώνονται αλλά εφαρμόζονται πλημμελώς χωρίς οριζόντια εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας. Επιπλέον, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και δεν έχουν την υλικοτεχνική υποδομή και υποστήριξη από το ΥΠΑΑΤ για αποτελεσματική επιτήρηση των εκτροφών αλλά και ελέγχους στις μετακινήσεις των ζώων εντός της χώρας αλλά και αυτών που εισάγονται, ώστε να επιτυγχάνεται έγκαιρος εντοπισμός των ύποπτών ζώων και λήψη των προβλεπόμενων δράσεων. Σημαντικός, όμως, είναι και ο ρόλος των κτηνοτρόφων οι οποίοι οφείλουν να έχουν στενή συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα τα ύποπτα περιστατικά γεγονός που δεν ήταν μάλλον ο κανόνας την προηγούμενη περίοδο και πιθανόν να υπήρξαν εστίες όπου η θανάτωση και οι απολυμάνσεις δεν έγιναν σωστά και με τη βοήθεια των καιρικών συνθηκών υπήρξε επιβίωση του ιού στο περιβάλλον ή στον εξοπλισμό των εκτροφών.
Η περίπτωση της ευλογιάς, όπως και άλλες επιζωοτίες στη χώρα δεν έτυχε της κατάλληλης προσοχής και δεν υπήρξε συντονισμός μέσα από ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Σε θεωρητικό επίπεδο και για τους τύπους συστάθηκε σχετική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία όμως δεν συνεδρίασε ποτέ. Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ανάλυση κινδύνου και επιδημιολογική διερεύνηση που να έχει κοινοποιηθεί στην επιστημονική κοινότητα της χώρας ώστε με διαφάνεια και πρόσβαση στις διαθέσιμες πληροφορίες από όλους τους ενδιαφερόμενους να γίνει μια αντικειμενική αξιολόγηση της κατάστασης. Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία λαμβάνοντας υπόψη τις "προτάσεις", "απόψεις" και "συστάσεις" που γίνονται από εγχώριους αλλά και Ευρωπαίους "ειδικούς" για "στοχευμένο εμβολιασμό και δημιουργία ζωνών".
Η άποψή μας είναι ότι η εφαρμογή εμβολιασμού αρχικά σε ζώνες με εστίες έξαρσης της νόσου με βεβαιότητα θα εφαρμοστεί στη συνέχεια στο σύνολο του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Είναι αξιοσημείωτο ότι παρόμοιες ήταν και οι απόψεις άλλων "ειδικών" πριν δεκαετίες που υπήρξε το πρόβλημα με τη βρουκέλλωση. Τότε ο εμβολιασμός προτάθηκε ως λύση ανάγκης και φυσικά οδήγησε στα "εθνικά προγράμματα ελέγχου της βρουκέλλωσης" που δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Η άποψή μας είναι ότι ακριβώς το ίδιο θα συμβεί αν αποφασιστεί η εφαρμογή εμβολιασμού για τη πρόληψη και έλεγχο της ευλογιάς του προβάτου. Η ευλογιά θα καταστεί και αυτή ενδημική στο σύνολο της χώρας με συνέπειες που θα επηρεάσουν τους κτηνοτρόφους αλλά και τις επιχειρήσεις που εξάγουν φέτα σε τρίτες χώρες. Επομένως, η λύση είναι μία: συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα αξίας του γάλακτος και κρέατος για εντοπισμό των ύποπτών ζώων και λήψη των προβλεπόμενων δράσεων».
Πηγή: protothema.gr