Συνολικά 115 παραβάσεις για μη χρήση κράνους βεβαιώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (7-13/7), κατά τη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων στους νομούς Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής.
Οι έλεγχοι -συνολικά 1.356) κατά το συγκεκριμένο διάστημα- εντάσσονται στο πλαίσιο εκστρατείας της ΕΛ.ΑΣ. με τίτλο «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», με αφορμή τον νέο ΚΟΚ.
Σκοπός της εκστρατείας, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, είναι η καθολική συμμόρφωση των οδηγών και επιβατών δικύκλων, αλλά και ηλεκτρικών οχημάτων στη χρήση προστατευτικού κράνους.
Τα σχετικά πρόστιμα ανέρχονται πλέον σε 350 ευρώ τόσο για τον οδηγό όσο και για τον συνεπιβάτη (στον οδηγό αφαιρείται επιπλέον το δίπλωμα για 30 μέρες).
Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει:
Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενικής ανοχής στη μη χρήση κράνους», πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι από αστυνομικούς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό την καθολική συμμόρφωση των οδηγών και επιβατών δικύκλων, καθώς και των χρηστών Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων).
Συνολικά την περασμένη εβδομάδα (από 7 έως 13 Ιουλίου 2025) πραγματοποιήθηκαν 1.356 έλεγχοι σε Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες και Χαλκιδική και βεβαιώθηκαν 115 παραβάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Πολιτεία δίνει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη μη χρήση κράνους, μέσω της αυστηροποίησης των ποινών, ως εξής:
• 350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για -30- ημέρες για τον οδηγό δικύκλων (Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και για τον οδηγό που δεν μεριμνά για την ασφάλεια του επιβάτη).
• 350 ευρώ πρόστιμο για τον επιβάτη δικύκλων.
• 30 ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο.
Σκοπός της εκστρατείας ωστόσο δεν είναι η βεβαίωση ή η είσπραξη προστίμων, αλλά η καθολική αποδοχή της υποχρέωσης των οδηγών και επιβατών να φορούν πιστοποιημένο κράνος, ως βασικό μέσο προφύλαξης της ζωής τους.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται ουσιαστικοί και εντατικοί έλεγχοι, αλλά και δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με στόχο την προστασία της ίδιας της ζωής.
Η ζωή αξίζει πολύ περισσότερο από ένα κράνος. Βάλε κράνος ακόμα και στη γειτονιά. Καμία απόσταση δεν είναι «κοντινή».
- Υψηλός και αύριο ο κίνδυνος για πυρκαγιά σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη
- Θεσσαλονίκη: Ο απόλυτος προορισμός για τις εκπτώσεις – Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή
- Μητσοτάκης για αξιολόγηση του ΕΣΥ: Να μας βοηθήσουν οι ασθενείς να γίνουμε καλύτεροι
- Θεσσαλονίκη: Έσβησε η φωτιά στη Σίνδο 3 μέρες μετά – Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική
