Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εκτός ελέγχου πανηγύρι στην Αμοργό - Συνθήματα για την Παλαιστίνη

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Φώναζαν συνθήματα, έκοψαν το ρεύμα και δημιουργήθηκε ένταση

Μια νύχτα που ξεκίνησε με παραδοσιακή μουσική και χορό για τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, μετατράπηκε ξαφνικά σε πεδίο έντασης και επεισοδίων, όταν ομάδα αναρχικών παρενέβη κατά τη διάρκεια του γλεντιού που πραγματοποιούνταν στο νησί της Αμοργού.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων που ήταν παρόντες, το πανηγύρι είχε διοργανωθεί στο πλαίσιο της γιορτής της «ψημένης», μιας παραδοσιακής τελετής που τιμάται κάθε χρόνο και αποτελεί θεσμό για την τοπική κοινωνία. Στο μουσικό σχήμα συμμετείχαν ο Ψαθάς ο Ατσάς (με βιολί), ο Αντώνης Γιαννακός, καθώς και οι λαουτάρηδες Μανώλης Νομικός και Μανώλης Δεσποτίδης, σε μια βραδιά που συνδύαζε μελωδίες του τόπου με ζωντάνια και κοινό συναίσθημα.

Γύρω στις 2:30 τα ξημερώματα, η γιορτή διακόπηκε αιφνιδιαστικά, όταν ομάδα νεαρών, οι οποίοι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές διαμένουν στο τοπικό κάμπινγκ, εμφανίστηκαν κρατώντας παλαιστινιακή σημαία και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης, όπως «λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «free free Palestine».

Η παρέμβασή τους προκάλεσε ένταση, καθώς επιχείρησαν να επιβάλουν την παρουσία και τα συνθήματά τους, αδιαφορώντας για τη φύση της εκδήλωσης. Τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω όταν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Ψαθάς από το μικρόφωνο αντέτεινε με τη φράση «λευτεριά στην Κύπρο μας», γεγονός που εξόργισε την ομάδα των αναρχικών, οι οποίοι άρχισαν να τον αποκαλούν φασίστα και επιχείρησαν να διακόψουν τη μουσική.

Η κατάσταση ξέφυγε όταν, όπως καταγγέλλουν οι παρευρισκόμενοι, οι αναρχικοί έκοψαν το ρεύμα, βγάζοντας εκτός λειτουργίας τα μικρόφωνα και τον ήχο, προκειμένου να μην συνεχιστεί το γλέντι.

Μέσα στο σκοτάδι, ξεκίνησε πανδαιμόνιο: κάτοικοι και παρευρισκόμενοι έσπευσαν να προστατεύσουν τα παιδιά, τα μουσικά όργανα και τα μηχανήματα, ενώ δεν έλειψαν οι χειροδικίες και η γενικευμένη σύρραξη.

Στο σημείο επενέβησαν άνδρες του Λιμενικού, οι οποίοι, όπως περιγράφεται, δέχθηκαν και οι ίδιοι επίθεση, αλλά και αντεπιτέθηκαν για να ελέγξουν την κατάσταση. Τελικά, με την παρέμβαση ψυχραιμότερων και καθώς τα μουσικά όργανα είχαν ήδη μαζευτεί, η εκδήλωση διαλύθηκε βίαια.

Πηγή: protothema.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαλκιδική: Χωρίς ζήτηση για αρχές Ιουνίου - Κρατήσεις της τελευταίας στιγμής
Καλύτερη εικόνα από τα μέσα Ιουνίου σε ό,τι αφορά τις πληρότητες στα ενοικιαζόμενα καταλύματα – Ανησυχούν οι καθυστερήσεις στους συνοριακούς σταθμούς...
Χαλκιδική: Χωρίς ζήτηση για αρχές Ιουνίου - Κρατήσεις της τελευταίας στιγμής