Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δραματικές ώρες στην Χίο: Καίγεται χωριό - Κοντά σε σπίτια η φωτιά στην Πάτρα

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Oι φλόγες καίνε τις Κηπουριές, εκκενώθηκε η Παρπαριά

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να καίει η φωτιά στη Χίο. Οι φλόγες έχουν περάσει στον οικισμό Παρπαριά, ο οποίος έχει εκκενωθεί. Παράλληλα, η πυρκαγιά καίει και το χωριό Κηπουριές, όπου μαίνεται ένα μεγάλο πύρινο μέτωπο.

Την ίδια ώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα μείνουν για αρκετές ημέρες τα χωριά της βορειοδυτικής Χίου που επλήγησαν από τη συνεχιζόμενη καταστροφική πυρκαγιά.

Όπως έγινε γνωστό οι ζημιές στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνουν τουλάχιστον 150 καμένους στύλους ηλεκτροδότησης και η αποκατάστασή τους απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Δίνουμε αγώνα με το χρόνο»

Σε συνθήκες αυξημένης επικινδυνότητας πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής μαζί με τα εναέρια μέσα που οι πιλότοι τους επιχειρούσαν μέχρι το τελευταίο φως της μέρας αγωνίζονται να σβήσουν τη φωτιά που καίει σήμερα για δεύτερη μέρα στη βορειοδυτική Χίο.

Στις 8 το βράδυ η μάχη δίνονταν στην περιοχή των Κηπουριών, όπου από τις 7 μ.μ. οι φλόγες είχαν μπει μέσα στο χωριό. Στόχος να αποτραπεί η πορεία της πυρκαγιάς προς τις Αψιλές, όπου υπάρχει πευκοδάσος.

«Ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε την πορεία της φωτιάς προτού φτάσει στις Αψιλές. Δίνουμε αγώνα με το χρόνο», δήλωσε σε ΜΜΕ της Χίου στέλεχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Δείτε βίντεο:

Ανεξέλεγκτα μέτωπα στην Αχαΐα

Εκτός ελέγχου και οι φωτιές στην Αχαΐα, όπου μαίνονται δύο κύρια μέτωπα, σε Συχαινά και Κάτω Αχαΐα. Στο πρώτο μέτωπο μάλιστα, οι φλόγες βρίσκονται μία ανάσα από την περιοχή Αρόη, στα προάστια της Πάτρας. Πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές δίνουν μάχη για να μην περάσει η φωτιά στην πόλη, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν προληπτικά το Καραμανδάνειο νοσοκομείο και το Κωνσταντοπούλειο ευγηρείο. Κάτοικοι και εθελοντές προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται, με τις εικόνες που έρχονται από την περιοχή να δείχνουν ανθρώπους με ζώα στην αγκαλιά τους, επιχειρώντας να τα απομακρύνουν.

Οι φλόγες βρίσκονται κοντά και στην περιοχή Ρωμανός, που εκκενώθηκε νωρίτερα. «Δεν μπορώ να σας περιγράψω την προσπάθεια που γίνεται από εχθές το μεσημέρι με αλλεπάλληλα τεράστια κύματα φωτιάς. Δεν θέλουμε να περάσει η φωτιά στο Ρωμανό, η Πυροσβεστική κάνει τα πάντα για να την κόψει εκεί διότι μετά υπάρχουν και άλλοι οικισμοί πλησίον της Πάτρας και αυτό θα ήταν καταστροφικό. Για αυτό έχουν επικεντρωθεί όλοι στο σημείο του Ρωμανού. Δεν θέλουμε να σκεφτούμε το χειρότερο σενάριο, προσπαθούμε για το καλύτερο», είπε στον ΣΚΑΙ ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης.

«Είναι τα φαινόμενα της ξηρασίας και των ανέμων πρωτοφανή. Είναι πρωτοφανείς οι ώρες και τα σημεία γιατί μιλάμε για φωτιές που δεν ήταν συνδεδεμένες. Η φωτιά στη Δυτική Αχαΐα δεν είχε καμία σχέση με τη φωτιά στο Πλατάνι και αυτή στο Πλατάνι δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τη φωτιά που ξεκίνησε στα Συχαινά. Το Πλατάνι το έσβησαν σε χρόνο ρεκόρ και αφού έσβησε μετά από λίγο ξεκίνησε η Βούντενη-Κάτω Συχαινά με αποτέλεσμα να σπάσει το μέτωπο», ανέφερε.

Αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πατρών, μαζί με στελέχη της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, εξετάζουν βιντεοληπτικό υλικό, προκειμένου να εντοπίσουν άτομα που επέβαιναν σε δίκυκλο και βρίσκονταν πολύ κοντά στην περιοχή, όπου εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης η φωτιά στα Συχαινά της Πάτρας. Στην περιοχή του Γηροκομείου Πατρών συνελήφθη 25χρονος που κατηγορείται για εμπρησμό. Οι Αρχές διαπίστωσαν ότι ήταν σκυμμένος εντός αγροτεμαχίου και όταν απομακρύνθηκε όταν ξέσπασε πυρκαγιά.

Τρία μέτωπα στην Πρέβεζα

Σε τρία μέτωπα δίνουν μάχη οι δυνάμεις πυρόσβεσης στον Γυμνότοπο Φιλιππιάδας στην Πρέβεζα, ενώ αναζωπύρωση αντιμετωπίζεται και στον Αμμότοπο Άρτας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Πρέβεζα το ένα μέτωπο κινείται προς τη λίμνη Ζηρού, ένα δεύτερο κινήθηκε προς τον οικισμό Γοργόμυλο και το τρίτο μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Καμπί. Τα δύο από τα μέτωπα έχουν κατεύθυνση προς Φιλιππιάδα. Οι άνεμοι δημιουργούν διάσπαρτες εστίες που ανατροφοδοτούν τις εστίες της φωτιάς.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ αργά το βράδυ της Τετάρτης, η εικόνα στη Φιλιππιάδα είναι καλύτερη σε σχέση με χθες, με τους ανέμους να έχουν κοπάσει, δημιουργώντας έτσι ελπίδες για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς, όταν με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρήσουν και τα εναέρια μέσα.

Νωρίτερα σήμερα, με αλλεπάληλα μηνύματα του 112, κλήθηκαν κάτοικοι και επισκέπτες να μετακινηθούν από τις εξής περιοχές: Απο Κερασώνα και Αγ. Παρασκευή προς τα Ιωάννινα, από τον Αμμότοπο προς Κιάφα και όσοι βρίσκονται στις περιοχές Βουλιστά, Παναγιά και Γωνιά προς Ιωάννινα.

Μέχρι στιγμής έχουν καεί σπίτια, ελαιώνες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, 17 κοινότητες είναι χωρίς ρεύμα και νερό. Ο δήμος Ζηρού έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Ιωαννίνων διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για εμπρησμούς στην Ήπειρο, με στόχο να συγκεντρωθεί ανακριτικό και προανακριτικό υλικό προκειμένου να δοθούν σαφείς απαντήσεις ως προς τα αίτια των πολλαπλών εστιών πυρκαγιάς, σε διαφορετικά σημεία της Πρέβεζας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΥΑΘ και μαθητές «πρασινίζουν» γειτονιές στη Θεσσαλονίκη – Με 900 νέα δέντρα
Με μια συμβολική δενδροφύτευση στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου γιόρτασε η ΕΥΑΘ την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
ΕΥΑΘ και μαθητές «πρασινίζουν» γειτονιές στη Θεσσαλονίκη – Με 900 νέα δέντρα