Ένοχος για απειλές κατά του πραγματογνώμονα Δημήτριου Λιότσιου για τη φωτιά στο Μάτι κρίθηκε ο τότε αρχηγός της πυροσβεστικής κ. Βασίλης Ματθαιόπουλος.
Σύμφωνα με την kathimerini.gr του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με τριετή αναστολή, χωρίς να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ματθαιόπουλος είχε ασκήσει έφεση κατά την πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης, ενώ εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης για την τραγωδία στο Μάτι.
Την είδηση γνωστοποίησε στα social media η συγγραφέας βιβλίου για το Μάτι Μαρίνα Καρύδα, καθώς και πολίτες που επλήγησαν από τη φωτιά.
Αναλυτικά:
Τα Μέσα Ενημέρωσης σιωπούν και δυστυχώς οι παρωπίδες και η επιλεκτική ευαισθησία δεν προβάλουν τη σπουδαιότητα όσων συμβαίνουν στη δίκη κατά της συγκάλυψης και της αλαζονείας κρατικών λειτουργών που νομίζουν πως «δεν τους αγγίζει τίποτα»
Σήμερα εκδικάστηκε η έφεση του πρώην Αρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου για την καταδίκη του στην υπόθεση παράβασης καθήκοντος κατά του πραγματογνώμονα Λιότσιου Δημήτριου, ώστε να παραποιήσει την έκθεσή του και να συγκαλύψει τις ευθύνες ανωτέρων του και πολιτικών προσώπων. Στην έφεσή του ο Ματθαιόπουλος ισχυρίστηκε πως εφόσον ο πραγματογνώμονας ήταν διορισμένος από τον Εισαγγελέα για την πραγματογνωμοσύνη δεν ήταν υφιστάμενος του, άρα δεν έκανε παράβαση καθήκοντος.
Αγόρευση Εισαγγελέα:
Ο πραγματογνώμονας πριν την αξιόποινη πράξη είχε δεχτεί από τον κατηγορούμενο απειλές και σχόλια και προσχώματα εμποδίζοντας τον να κάνει τη δουλειά του.
Επειδή είχαν προηγηθεί όλα αυτά στη συνάντηση με τον Αρχηγό, εκείνος αποφάσισε να ηχογραφήσει τη συνομιλία τους. Για το ηχητικό ντοκουμέντο, έχει κριθεί αμετάκλητα στο δικαστήριο η νομιμότητα του.
Ο κατηγορούμενος ήταν το νούμερο 1 στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και αντί να φροντίσει να καθησυχάσει τον πραγματογνώμονα πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για αυτόν ώστε να καταλήξει στο πόρισμα του ανεξάρτητα ευθυνών, έπραξε ακριβώς το αντίθετο
Η προσπάθειες του Αρχηγού ήταν να επηρεάσει τον πραγματογνώμονα να μη γράψει την αλήθεια αλλά να καταλήξει σε ένα πόρισμα καιρικών φαινομένων και άναρχης δόμησης και όχι ευθυνών σε πρόσωπα.
Ο πραγματογνώμονας ήταν αξιωματικός του Σώματος και ο Αρχηγός προσπάθησε να τον επηρεάσει προκειμένου να μη επιρρίψει καμία ευθύνη σε στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και Πολιτικών προσώπων. Θα έπρεπε να κάνει το ακριβώς αντίθετο.
Ο ένας είναι στην κορυφή στην ιεραρχία και ο άλλος ένας αξιωματικός. Αντί να τον περιβάλει να εκτελέσει το καθήκον του, έκανε το αντίθετο. Η παράβαση καθήκοντος απορρέει από τη θέση του.
Προσέβαλε δύο διαφορετικά έννομα αγαθά, το Υπηρεσιακό του καθήκον και την προσωπική ελευθερία του πραγματογνώμονα. Η πρόταση του Εισαγγελέα ήταν να κριθεί ένοχος. Η Έδρα αποφάσισε την ενοχή του Ματθαιόπουλου με ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή χωρίς αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού.
Ο Ματθαιόπουλος εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης για την ενοχή του στη δίκη για το Μάτι.
