Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Με καθυστέρηση η αποστολή λογαριασμών μέσω ΕΛΤΑ - Τι καταγγέλλουν καταναλωτές

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

«Είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε αυτό, διότι δείχνει ότι η λειτουργία των ΕΛΤΑ είναι υποβαθμισμένη» είπε ο κ. Παναγιώτης Καλόφωνος

Του Δημήτρη Κετικίδη | Από την έντυπη έκδοση «Τύπος Θεσσαλονίκης»

Καθυστερήσεις στην αποστολή λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μέσω των ΕΛΤΑ φέρεται να καταγγέλλουν καταναλωτές το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να εμφανίζονται ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις οποίες οι ίδιοι δηλώνουν ότι αγνοούν. Ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» επικοινώνησε με τον οικονομολόγο και επιστημονικό συνεργάτη της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Παναγιώτη Καλόφωνο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε αυτό, διότι δείχνει ότι η λειτουργία των ΕΛΤΑ είναι υποβαθμισμένη».

Αρχικά για το πόσο εκτεταμένο είναι το πρόβλημα και τον αριθμό των καταγγελιών που δέχονται καθημερινά, ο κ. Καλόφωνος είπε:

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχω κάποια στατιστική, αλλά υπάρχει μια ροή καταγγελιών, αυτό είναι γεγονός. Αυτό έχει να κάνει με το ότι υπολειτουργούν πολλά υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ ακόμη και στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα, χωρίς να φταίνε οι καταναλωτές.

Συμπερασματικά υπάρχει ένα πρόβλημα με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Έχει φανεί πρόβλημα και με τους λογαριασμούς τηλεφωνικών εταιριών σε μικρότερη κλίμακα για όσους παίρνουν τον λογαριασμό έγχαρτα. Είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε αυτό, διότι δείχνει ότι η λειτουργία των ΕΛΤΑ είναι υποβαθμισμένη. Το πρόβλημα δημιουργείται διότι πολλές εταιρίες, ζητούν από τους καναταλωτές να υποστούν την ψηφιακή διαδικασία.

Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό θέμα διότι η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις του ΟΟΣΑ όσον αφορά τον ψηφιακό εγγραματισμό. Είμαστε μια χώρα που είμαστε αρκετά ηλικιωμένοι σε σχέση με άλλες χώρες. Ο κόσμος έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Τώρα που απαγορεύτηκε η πρόσβαση στα γκισέ των τραπεζών, αυτό δημιουργεί μια αστεία παρενέργεια όσον αφορά το θέμα των πληρωμών».

Ο κ. Καλόφωνος ξεκαθάρισε πως «είναι καλό να υπάρχει η ψηφιακή ενημέρωση» συμπληρώνοντας όμως ότι στην Ελλάδα «είμαστε πολύ πίσω ψηφιακά, και δεν υπάρχει μέριμνα».

Είναι καλό να υπάρχει ψηφιακή ενημέρωση αλλά δεν μπορείς να υποχρεώσεις κάποιον που ενδεχομένως δεν μπορεί.

Στην Ελλάδα έχουν σπάσει οι κοινωνικοί δεσμοί, και το γεγονός ότι υπάρχει μια ανεξαρτησία στις οικογένειες, δημιουργεί ένα πρόβλημα στο πώς εξυπηρετείται ο ηλικιωμένος.

Είμαστε πολύ πίσω ψηφιακά, και δεν υπάρχει μέριμνα. Θα μπορούσαν να ενημερώνονται οι καταναλωτές με ένα χαρτί ότι σε λίγους μήνες θα πρέπει να κάνουν κάτι διαφορετικό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο μέρος των καταγγελιών προέρχονται από την Αθήνα, με το ποσοστό να ξεπερνά το 50%.

«Επειδή ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων είναι στην Αθήνα, ο μεγαλύτερος όγκος είναι εκεί. Περίπου ένα 55% είναι από την πρωτεύουσα, και το υπόλοιπο από τις άλλες περιοχές.

Υπάρχει ένα γενικό πρόβλημα το οποίο ισχύει για όλους. Όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ηλικιωμένων, υπάρχει αυτό το πρόβλημα».

Σχετικά με το αν η καθυστέρηση οφείλεται μόνο στο κλείσιμο πολλών υποκαταστημάτων ΕΛΤΑ ή αν επηρεάζει και κάποιος άλλος παράγοντας, ο οικονομολόγος τόνισε χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα δημιουργείται από έναν συνδυασμό πραγμάτων.

«Ούτως ή άλλως τα ΕΛΤΑ υπολειτουργούσαν. Ο συνδυασμός ότι υπολειτουργούσαν συν το γεγονός ότι δεν παραδίδονται σωστά τα γράμματα και αργούν να φτάσουν, δημιουργεί ανασφάλεια και πρόβλημα.

Όταν κάποιος ήταν μαθημένος να παίρνει ένα χαρτί στο χέρι, μπορούσε να το πληρώνει είτε σε κάποιο συνεργαζόμενο κατάστημα, είτε σε υποκατάστημα της ΔΕΗ. Σήμερα αυτό δεν είναι εφικτό, και δημιουργεί πολλά προβλήματα.

«Το να μπαίνουν τόκοι υπερημερίας και να κόβεται το ρεύμα δεν είναι σωστό. Μπαίνουμε σε μια ψηφιοποιημένη λειτουργία των εταιριών χωρίς όμως την ανθρώπινη ενσυναίσθηση από την πλευρά των εταιριών για το δικό τους το συμφέρον αλλά και των καταναλωτών για να υπάρχει ένας λογικός τρόπος να πληρώνονται οι λογαριασμοί» ανέφερε στη συνέχεια.

Τέλος για το πώς μπορούν να προστατευθούν οι καταναλωτές, ο κ. Καλόφωνος είπε:

«Πρέπει να υπάρχει ενεργός τρόπος να ψάχνεις το θέμα του ρεύματος. Το κομμάτι το ψηφιακό όντως βολεύει πολύ, ωστόσο δεν είναι τόσο απλοϊκό διότι υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις για να μπορέσει να μπει ο καταναλωτής. Θα πρέπει ο καταναλωτής να έχει μια ενεργή στάση απέναντι στον τρόπο που πληρώνει τους λογαριασμούς και να ξέρει στο περίπου τις συνήθεις ημερομηνίες και να φροντίζει να κάνει ενδεχομένως μια πάγια εντολή στην οποία πρέπει να βάλει και ένα «φρένο» για να μη γίνει κάποια λάθος χρέωση, ωστόσο και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο στις τράπεζες. Ηλεκτρονικά είναι πολύ απλό, αλλά όπως είπα και πριν δεν υπάρχει ψηφιακή παιδεία στον κόσμο».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Μαρινάκης: «Οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από νέες αυταπάτες»
«Δεν μπορείς να παρουσιάζεις ως καινούριο ένα πολιτικό προϊόν που οι πολίτες έχουν ήδη δοκιμάσει και έχουν απορρίψει» είπε για τον Αλέξη Τσίπρα
Παύλος Μαρινάκης: «Οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από νέες αυταπάτες»